Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΑΥΓΑ

 Παλιοχωριανό φαγητό 
 
clip_image002 clip_image004 clip_image004 clip_image004[1] clip_image006 clip_image004[2] clip_image004[3] clip_image004 clip_image002[1]

Μελιτζάνες με αυγά
         
    Υλικά:
                              
     • 1-1,5 κιλό μελιτζάνες, τσακώνικες ή φλάσκες
     • 5-6 ντομάτες  
     • 5 αυγά (ή περισσότερα)
     • 1-2 κουταλιές σούπας αλεύρι
     • πιπέρι 
     αλάτι    
     • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

    Εκτέλεση:
                                                                                                                                                            
1. Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε οριζόντια ή κάθετα σε φέτες πάχους ενός δακτύλου. Επίσης, στο Παλαιοχώρι χαράζουμε κάθε μελιτζάνα (τσακώνικες) κάθετα στα τέσσερα κι αφήνουμε τμήμα του κοτσανιού, για να κρατηθεί ολόκληρη η μελιτζάνα και να είναι πιο ευπαρουσίαστη στο σερβίρισμα (το κοτσάνι φυσικά δεν το τρώμε). Τις αλατίζουμε, τις βάζουμε σε τρυπητό μέσα στο νεροχύτη και τις αφήνουμε 1-2 ώρες, για να ξεπικρίσουν (περιέχουν τις δηλητηριώδεις ουσίες σολανίνη και νικοτίνη). Έπειτα τις στύβουμε ελαφρά, για να βγει το δηλητήριό τους, τις ξεπλένουμε καλά και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.

2.  Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μην ξεροψηθούν πολύ. Τις βάζουμε σε πιατέλα.

3.   Ξεφλουδίζουμε κι αλέθουμε στο μπλέντερ τις ντομάτες.

4. Σε ένα άλλο τηγάνι ή στο ίδιο (αφού βγάλουμε το λάδι) ρίχνουμε την αλεσμένη ντομάτα, πιπέρι και λίγο αλάτι και τη βράζουμε 10΄λεπτά, μέχρι να πιει το νερό της. Στη συνέχεια ρίχνουμε στη σάλτσα ελαιόλαδο, βάζουμε στο τηγάνι τις τηγανισμένες μελιτζάνες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της σάλτσας.

5. Στο μεταξύ, χτυπάμε σε μία λεκάνη τα αυγά (ασπράδια και κροκάδια μαζί) και ρίχνουμε λίγο αλάτι. Διαλύουμε 1-2 κουταλιές σούπας αλεύρι σε ελάχιστο χλιαρό νερό και το ρίχνουμε στη λεκάνη με τα χτυπημένα αυγά, χτυπώντας συνέχεια για λίγα λεπτά (Το αλεύρι κάνει τα αυγά πιο σφιχτά και αφράτα και περιορίζει την αυγουλίλα).

6. Έπειτα περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τα χτυπημένα αυγά στο τηγάνι κι ανακατεύουμε ελαφρά με ξύλινη σπάτουλα, για να πάνε παντού. Πρέπει να προσέξουμε να πήξουν τα αυγά, χωρίς να κολλήσουν στο τηγάνι και κυρίως χωρίς να τα διαλύσουμε από τα πολλά ανακατέματα.

7. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε λίγη ώρα το φαγητό με σκεπασμένο το τηγάνι.   

8. Συνοδεύουμε το φαγητό με λαδοτύρι ή φέτα Μυτιλήνης και φρέσκο ψωμί.

  Καλοφάγωτο!
                                                
Σημείωση: Η παραλλαγή αυτή δεν είναι γνωστή σε άλλα μέρη, γι' αυτό και η χωριστή ανάρτηση. Μπορούμε να κανονίσουμε τις ποσότητες των υλικών ανάλογα με τα γούστα μας ή να προσθέσουμε άλλα της αρεσκείας μας, π.χ. κρεμμύδι ή σκόρδο. Γενικά, τα παλιοχωριανά φαγητά είναι απλά, με λίγα υλικά. Η νοστιμιά τους στηρίζεται στην τέχνη της μαγείρισσας, που διδάσκεται από μάνα σε κόρη.                                                               
ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ Μ. ΜΥΡΣΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου