ΣΥΝΤΑΓΗ ΛΙΤΣΑΣ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ - ΚΟΥΤΛΗ
ΠΕΝΤΕ ΑΡΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ
Υλικά:
• 75 gr νωπή μαγιά
• 2 κιλά αλεύρι σκληρό
• 1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
• 2½-3 φλυτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
• 1 κουταλάκι γλυκού γεμάτο κανέλα
• 1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
• ½ κουταλάκι γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
• ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
• ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• σφράγιστρο
Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε τη μαγιά σε ½ φλυτζάνι από το χλιαρό νερό και αφήνουμε το μείγμα περίπου 10΄λεπτά, μέχρι να κάνει φουσκάλες.
2. Σε μία μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε όλα τα υλικά (ζάχαρη, κανέλα, γλυκάνισο, μαστίχα, αλάτι, ελαιόλαδο), εκτός από το νερό. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και ανακατεύουμε. Μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια, όχι όμως πολύ σκληρή. Ζυμώνουμε καλά.
3. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει.
4. Έπειτα μοιράζουμε τη ζύμη σε πέντε μέρη, τα πλάθουμε καλά και τα τοποθετούμε σε ταψάκια που τα έχουμε αλείψει με λίγο λάδι. Αν έχουμε σφράγιστρο, το αλευρώνουμε ελαφρά και πατάμε τη σφραγίδα στο πάνω μέρος κάθε άρτου, την αφαιρούμε με προσοχή και, με μια αποστειρωμένη βελόνα, κάνουμε μερικές τρύπες στο ζυμάρι. Τα σκεπάζουμε με πετσέτες και τα αφήνουμε να ανεβούν σε ζεστό μέρος, μέχρις ότου διπλασιαστούν σε όγκο.
5. Ψήνουμε τους άρτους σε προθερμασμένο φούρνο, στο πρώτο κάτω ράφι του φούρνου, στους 180ο βαθμούς μέχρι να πάρουν χρώμα. Μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160ο βαθμούς.
Σφράγιστρο άρτου
Καλή Επιτυχία και Βοήθειά σας
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΥ - ΚΟΥΤΛΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου