Τρίτη, 22 Ιουλίου 2014

ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ;

Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου είναι αναδημοσίευση από το http://www.lesvosnews.gr/%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BC%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1/

  

Εθνικό σκάνδαλο… Πούλησαν τις νησίδες Τοκμάκια

σε Τούρκους επιχειρηματίες;…

 

        20 Iουλίου 2014, 5:21 μ.μ.


     Διαστάσεις μείζονος εθνικού σκανδάλου λαμβάνει το ξεπούλημα σε Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι συνηθέστατα είναι «το μακρύ χέρι της ΜΙΤ»  αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι που διαφημίζουν στη χώρα τους τα «θετικά» των τουρκικών επενδύσεων στο εξωτερικό , με πιο πρόσφατο «επίτευγμα» την αγορά νησιού από Τούρκο επιχειρηματία!

     Ναι, αυτό που διαβάσατε είναι αληθινό: Πούλησαν σε Τούρκο ελληνικό νησί! Και το ερώτημα είναι ποιο νησί; Αν και αυτό μικρή σημασία έχει, εν τούτοις, αν το νησί βρίσκεται στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο επάνω στις γραμμές περιπολίας των τουρκικών υποβρυχίων που προέρχονται από τη βάση που διατηρούν στην Αλβανία, είναι ζήτημα κρίσιμο…

     Και ποιος ενέκρινε την πώληση του νησιού; Μήπως πρέπει να ενημερωθούν στο υπουργείο Τουρισμού ότι υπάρχουν και ειδικά δικαστήρια, αλλά και στρατοδικεία, όπου θα πρέπει να λογοδοτήσουν, αν κάτι πάει στραβά για τα ελληνικά συμφέροντα στα… ελληνοτουρκικά και κριθεί ότι, για παράδειγμα, η τουρκική ιδιοκτησία στη μαρίνα της Μυτιλήνης έπαιξε πρακτόρικο ρόλο σε ένα «θερμό» επεισόδιο;

     Έτσι, μετά το εξευτελιστικό ξεπούλημα της μαρίνας του λιμένα Μυτιλήνης στο μεγάλο τουρκικό επιχειρηματικό Όμιλο Doğus Grubu, τώρα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Türkiye αναφέρει ότι ένας μεγιστάνας, πρόεδρος γνωστής τουρκικής λέσχης, αγόρασε πρόσφατα και για πρώτη φορά ένα ελληνικό νησί, για να το μετατρέψει, όπως υποστήριξε, σε τουριστικό παράδεισο, φυσικά με όλα τα οικονομικά οφέλη να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στην Τουρκία.

     Το νέο αυτό σκάνδαλο παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς, όπως αναφέρουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες από την Άγκυρα, η πώληση αυτού του νησιού είναι η αρχή και νέων πωλήσεων ελληνικών νησιωτικών εκτάσεων στους Τούρκους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι Έλληνες αναγνώρισαν πως οι Τούρκοι είναι οι καλύτεροι πελάτες στις μεγάλες ευκαιρίες που εμφανίζονται συνεχώς στην ελληνική αγορά. Ο ίδιος ο Έλληνας πρόεδρος της Eurοpean Travel Tours (το ευρωπαϊκό τους μάρανε) Παύλος Σωτηρίου δήλωσε χαρακτηριστικά στους Τούρκους ότι «ενώ υπάρχουν περί τις δέκα ξένες εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αγορά νησιώτικης γης στην Ελλάδα (καθώς όλα πλέον ξεπουλιούνται σε τιμή ευκαιρίας), οι Τούρκοι φέρονται σαν οι πιο σοβαροί πελάτες και για τον λόγο αυτό προτιμώνται από την ελληνική κυβέρνηση και πληρώνουν όσο-όσο»!

     Η διευθύντρια του Eurοpean Travel Tours Κατερίνα Πάλα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι Τούρκοι επιχειρηματίες είναι οι πιο σοβαροί πελάτες για αγορά ελληνικής τουριστικής γης και μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι Τούρκοι επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού έχουν ήδη ανοίξει επιχειρήσεις τουρκικών συμφερόντων σε… 12 ελληνικά νησιά.

     Στην ερώτηση ποιος είναι ο περίφημος Τούρκος μεγιστάνας που πρώτος αγόρασε ελληνική νησιώτικη γη, η Κατερίνα Πάλα δεν αποκάλυψε το όνομά του, προφανώς για ευνόητους λόγους.

     Το ζήτημα είναι ποιο ελληνικό νησί αγόρασαν οι Τούρκοι; Γιατί, όπως είχε αποκαλύψει το defencenet.gr στις 21/01/2013, αγγελία πώλησης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.com έφερε να πωλούνται οι νησίδες Τοκμάκια στα ανοικτά του Μανταμάδου της Λέσβου, πολύ κοντά στη μικρασιατική ακτή, με τιμή εκκίνησης τα 4.000.000 ευρώ.

clip_image003

     Λεπτομέρεια: Οι βραχονησίδες Τοκμάκια, όπως φαίνεται και στο χάρτη, βρίσκονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας απέναντι από τη Β.Α. ακτή της Λέσβου. Ελέγχουν το δίαυλο του νησιού με τη μικρασιατική ακτή και κατά συνέπεια αποτελούν έδαφος υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος. Το όνομα «Τοκμάκια» προέρχεται από την τουρκική λέξη «τοκμάκ», που σημαίνει κόπανος, όνομα που φέρει και το ακρωτήριο της περιοχής και πιθανώς προέρχεται από ενετικό copano που αναφέρεται σε είδος βάρκας. Ίσως επειδή κάποιο από τα νησάκια αυτά έμοιαζε με βάρκα (http://www.academia.edu/1937159/The_ancient_mines_of_Methymna_on_Lesbos_island_in_Greece_and_of_Moschonisia_islands_in_Turkey_in_Greek).

     Γράφαμε τότε ότι: «Προφανώς κάποιοι κύκλοι επεξεργάζονται την ανάδειξη και ενδεχομένως τον εποικισμό των βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, με απώτερο στόχο τη μείωση της ελληνικής κυριαρχίας, καθώς, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο: "Σε ένα νησί αναγνωρίζεται υφαλοκρηπίδα, μόνον όταν στο έδαφός του ασκείται έστω και μικρή οικονομική δραστηριότητα". Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν την κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τον τουρισμό. Μέχρι σήμερα, τα νησάκια ενοικιάζονταν από τους ιδιοκτήτες τους σε βοσκούς. Βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τις ακτές της Λέσβου. Η ομορφιά τους αφήνει τους επισκέπτες άφωνους. Πρόκειται για ομάδα μικρών νησιών ανατολικά της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Χαρακτηρίζονται από απόκρημνες και βραχώδεις ακτές. Συγκεκριμένα πρόκειται για περισσότερα από 1.900 στρέμματα της περιοχής, που καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣIΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ (Σύμπλεγμα Τομαρονησίων, Κιδώνας, Άγιος Γεώργιος, Γλαρονήσι κ.ά.).
              
clip_image006

     Οι νησίδες Τοκμάκια πρωταγωνιστούσαν σε συγκεκριμένο σχέδιο για την αξιοποίηση πολλών βραχονησίδων του Αιγαίου στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 1995, η ελληνική κυβέρνηση μελετούσε ένα πρόγραμμα εποικισμού μικρονησίδων με κρατική επιδότηση. Ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη μιας μορφής αγροτικού τουρισμού.

     Και να πούμε και κάτι άλλο: Είναι γεγονός ότι, με νόμο της κυβέρνησης Παπανδρέου, εξαιρέθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πιο συγκεκριμένα το ΓΕΝ από την κατάθεση γνωμοδότησης, η οποία μπορούσε να μπλοκάρει τέτοιου είδους πωλήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ή του ΓΕΝ ή του ΓΕΕΘΑ πρέπει να παρακολουθούν άπραγοι αυτό που συμβαίνει στη χώρα και να μην θέτουν ζητήματα εθνικής ασφάλειας

Πηγή:
                                     
Πληροφορίες για τις Νησίδες Τοκμάκια

clip_image005
Κριτήρια: A1, C1
Συντεταγμένες: 39o 18' B 26o 26' A (
Χάρτης)
Υψόμετρο: 0-58 μέτρα
Εμβαδόν: 1,500 στρ.

clip_image005[1]
Περιγραφή της Περιοχής
Ομάδα μικρών νησιών ανατολικά της Λέσβου στο βορειοανατολικό Αιγαίο. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη κτηνοτροφία, το ψάρεμα και τον τουρισμό. 

clip_image005[2]
Ενδιαιτήματα: Βραχώδεις περιοχές (Απόκρημνες και βραχώδεις ακτές), Θαμνώνες (σκληρόφυλλοι θάμνοι, γκαρίγκ και μακί).
Χρήση γης: αγροτικές χρήσεις, αλιεία/υδατοκαλλιέργειες.
clip_image005[3]
Καθεστώς προστασίας
Εθνικό: Κανένα
Διεθνές: Κανένα
 

1.900 στρέμματα της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣIΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ (ΣYΜΠΛΕΓΜΑ ΤΟΜΑΡΟΝΗΣIΩΝ, ΚIΔΩΝΑΣ, ΑΓIΟΣ ΓΕΩΡΓIΟΣ, ΓΛΑΡΟΝΗΣI, ΚΛΠ.)(GR4110009)
Ορνιθοπανίδα
Σημαντική περιοχή για αναπαραγόμενα παράκτια είδη.
 
Είδος
Εποχή
Έτος
Min
Max
Εκτίμηση
Κριτήρια
Larus audouinii Αιγαιόγλαρος
αναπαράγεται
1998
28
-
καλή
A1, C1

Θέματα διατήρησης
Το κυνήγι απαγορεύεται σε μέρος της περιοχής.
clip_image005[4]
Απειλές: ενόχληση για τα πουλιά (υψηλή)
clip_image005[5]

Τα σχόλιά μας:

     Αναδημοσιεύουμε την είδηση από την έγκυρη ιστοσελίδα του lesvosnews.gr και, αν πράγματι είναι αληθινή η πληροφορία για πώληση των νησίδων Τοκμάκια σε Τούρκο επιχειρηματία:

     1. Ζητούμε από τα αρμόδια Υπουργεία ή άλλους φορείς να κοινοποιήσουν όνομα και ιδιότητα του Τούρκου αγοραστή, όνομα και τίτλους ιδιοκτησίας του Έλληνα ιδιοκτήτη, τις σχετικές ενέργειες στις οποίες μέχρι τώρα έχουν προβεί οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι, καθώς και τις προθέσεις και τα σχέδια της κυβέρνησης για τα ελληνικά βραχονήσια.

     2. Καλούμε τους εκλεγμένους από το λεσβιακό λαό βουλευτές, τους άρχοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους Συλλόγους Λεσβίων, την εκκλησιαστική αρχή, το Δασαρχείο και την Πολεοδομία Λέσβου, τους νομικούς και δικαστικούς φορείς και τις λοιπές αρχές της Λέσβου να ζητήσουν άμεση, έγκυρη και επίσημη πληροφόρηση. Το συμφέρον του αγαπημένου μας Νησιού απαιτεί τη διαρκή επαγρύπνηση και το γνήσιο πατριωτισμό του Λεσβιακού Λαού. Πρέπει πια να βγούμε από τη ραθυμία, που μας κάνει παθητικούς και συχνά αφελείς.  

     3. Απευθυνόμαστε στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και στους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ – ΓΕΝ – ΓΕΑ – ΓΕΣ και ζητούμε να σταθούν δυναμικά απέναντι σε οιονδήποτε εξωτερικό ή εσωτερικό αποσταθεροποιητικό παράγοντα, να περιφρουρήσουν τα εθνικά συμφέροντα. Η ειρήνη απαιτεί διορατικότητα και προληπτικές δράσεις, συχνά και ενάντια σε νομότυπες αποφάσεις.                

     4. Παρακαλούμε να αναδημοσιεύσουν την είδηση όλα τα blogs των Λεσβίων. Η διάχυση της είδησης θα προκαλέσει τους κρατικούς υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες να δώσουν συγκεκριμένες εξηγήσεις για την αλήθεια ή όχι της πληροφορίας.
         
     5. Καταδικάζουμε τις κοντόφθαλμες και άκριτες δηλώσεις κάθε τουριστικού ή άλλου παράγοντα, στο όνομα του κέρδους. Εδώ και πολλά χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν επισκεφτεί και επισκέπτονται την Τουρκία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ακούσατε κανέναν Τούρκο να κάνει δηλώσεις παρόμοιες με των Ελλήνων που αναφέρει η παραπάνω είδηση; Οι Τούρκοι είναι καλοί πατριώτες… Εμείς;… 
             
     6. Θέλουμε φιλία και εμπορικές-τουριστικές σχέσεις με τους γείτονές μας Τούρκους, αλλά πρωτίστως απαιτούμε σεβασμό της Λέσβου και των Λεσβίων.       
    
Διαβάστε για την αγγελία και την πώληση στις εξής ιστοσελίδες: 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου