Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ

 

ΕΚΘΕΣΗ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

 

Η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ", στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της, προγραμματίζει τη διοργάνωση ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΕΣΒΙΑΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ.

 

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης, το Δ.Σ. του Σωματείου παρακαλεί τους Λέσβιους συγγραφείς, όπου γης, να αποστείλουν ένα αντίτυπο των δημιουργημάτων τους στη διεύθυνση «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος, κεντρική πλατεία, Πλωμάρι 81200, Λέσβος», προκειμένου αυτά να εκτεθούν.


Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης




Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

ΚΥΡΙΑΖΗ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ «Πτολεμαίον Γυμνάσιον για τα Πτολεμαία της Ερεσού»

clip_image001
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Μυτιλήνης / Σάββατο 24/2/2018
                                                                                                                                                
                                                                                                                                             Κυριαζής Αριστείδης
Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία

 

Πτολεμαίον Γυμνάσιον

για τα Πτολεμαία της Ερεσού

 

Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

 

     Στο θαυμάσιο "Λεσβιακό Ημερολόγιο" του 2018, του Παναγιώτη Σκορδά, των εκδόσεων "Μύθος", διέκρινα το εξαιρετικό κείμενο του Ερέσιου Σπύρου Πιπερά, που αναφέρεται στο "Πτολεμαίον" και στα "Πτολεμαία" της Ερεσού.

     Το Πτολεμαίον ήταν ένα κτίριο για τα Πτολεμαία, τους ετήσιους γυμνικούς αθλητικούς αγώνες προς τιμήν των Πτολεμαίων Μακεδόνων βασιλέων της Αιγύπτου της δυναστείας των Λαγιδών, αρχηγός της οποίας ήταν ο γιος του Λάγου, ο Πτολεμαίος Α΄, που πέρασε μια περίοδο της εκπαίδευσής του στη βασιλική αυλή της Μακεδονίας, όπου συνδέθηκε με τον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο και ακολούθησε στις εκστρατείες του ως στρατηγός, αναλαμβάνοντας μετά το θάνατο του Αλέξανδρου το 323 π.Χ. την ηγεμονία της Αιγύπτου, που διατήρησαν οι Έλληνες μέχρι το 30 π.Χ., όταν την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι.

     Όπως καταγράφει η επιγραφή της Ερεσού IG XII Suppl. 122, των ετών 209-204 π.Χ.: Στην Ερεσό είχε κτισθεί ένα Πτολεμαίο Γυμνάσιο για την τέλεση των Πτολεμαίων της και, μετά από απόφαση της Βουλής και των αρχόντων της Ερεσού, οι νέοι στεφάνωσαν με χρυσό στεφάνι τον Γυμνασίαρχο Αγλάνορα Περιάνδρου και φιλοτέχνησαν χάλκινη εικόνα του.

     Σύμφωνα με τον Σπύρο Πιπερά: «Η επιγραφή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι ταυτόχρονα αναφέρει το κτίριο και τις γιορτές προς τιμήν του Πτολεμαίου και της οικογένειάς του, ενώ η αναφορά του Βακχείου Ερμοδίκου που συναντάμε σε δύο ακόμα επιγραφές της Ερεσού δείχνει την ακαταμάχητη προέλευσή της. Είναι επίσης ένα ύψιστο δείγμα κοινωνικής ευθύνης και Πολιτισμού για τη στοργή γενικά απέναντι στους νέους, και ειδικότερα στους ξένους, που δείχνει η οργανωμένη πολιτεία της Ερεσού, ώστε να τους συνοδεύσει μέχρι τα όρια της Ερεσίας ο ίδιος ο Γυμνασίαρχος!»

     Το 1988, η αρχαιολόγος Μελίνα Φιλήμονος, στην εργασία «Ένα νέο Γυμνάσιο στη Ρόδο και η μαρτυρία του Διόδωρου, ΧΧ, 100, 3-4», έγραψε ότι: «Από το ημερολόγιο του Γυμνασίου της Κω γνωρίζουμε ότι εκεί γίνονταν γιορτές προς τιμήν του οίκου των Ατταλιδών και πομπή για τον Πτολεμαίο Στ΄. Στη Σάμο η λατρεία των Πτολεμαίων συνδεόταν οπωσδήποτε με το χώρο του Γυμνασίου. Τα ίδια τα κτίρια έφεραν πολλές φορές το όνομα του μονάρχη. Ειδικά για τον οίκο των Λαγιδών, εκτός από το Πτολεμαίο Γυμνάσιο της Αθήνας, Γυμνάσια με την ίδια επωνυμία υπήρχαν στην Ερεσό της Λέσβου, όπου αναφέρονται και γιορτές Πτολεμαία, που προφανώς θα ήταν οργανωμένες στον ίδιο χώρο, και στην Ιασό της Καρίας. Το ρωμαϊκό Καισάρειο της Κυρήνης ήταν στην αρχική μορφή του το ελληνιστικό Γυμνάσιο της πόλης. Το κτίριο αυτό ονομαζόταν Πτολεμαίο».

     Στη φωτογραφία εικονίζεται αναπαράσταση του Γυμνασίου της Μικρασιατικής Μιλήτου.

 

clip_image002

     

     Η Ερεσός, στην οποία δεν έγιναν συστηματικές ανασκαφές για να ανακαλυφθούν μεταξύ άλλων τα ερείπια από το Πτολεμαίο Γυμνάσιο για τα Πτολεμαία της ή του Θεάτρου των μουσικών και θεατρικών αγώνων για τα Διονύσιά της προς τιμήν του θεού Διόνυσου ή το Στάδιο των αθλητικών αγώνων για τα Ηράκλειά της προς τιμήν του ήρωα Ηρακλή, περιμένει το ανάλογο ενδιαφέρον του προϊσταμένου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλου Τριανταφυλλίδη.

     Η Ερεσός δεν γέννησε τυχαία την Ποιήτρια Σαπφώ και τους φιλοσόφους Θεόφραστο και Φαινία· η λαμπρή πορεία τους προέκυψε από το μεγαλείο της, το οποίο αιτιολογείται από το ότι η παραλιακή αρχαία πόλη, κτισμένη στο λόφο "Μαστός" του Γιαλού με τον εύφορο κάμπο και το λιμάνι στην περίοπτη γεωγραφική θέση της στο Αιγαίο, υπήρξε μετά την άλωση της Τροίας το κυρίαρχο μπαλκόνι του Ελλησπόντου, μπροστά στο στόμιό του, ο πρώτος σημαντικός σταθμός ανεφοδιασμού των ιστιοφόρων πλοίων που ταξίδευαν από τις άκρες της Μεσογείου στον Εύξεινο Πόντο· όπως υπήρξε και επί τουρκοκρατίας με το τότε φυσικό γειτονικό ασφαλές λιμάνι της αρχαίας Ερεσίας στο σκόπιμα αμιγές μουσουλμανικό χωριό του Σιγρίου για την ανθράκευση των ατμόπλοιων, για το οποίο η καθυστερημένη επί ένα αιώνα και δρομολογημένη σήμερα κατασκευή του ευελπιστούμε να προχωρήσει απρόσκοπτα, καταδεικνύοντας την ελληνική στρατηγική και αναπτυξιακή αξία της Λέσβου στο Αιγαίο.

 

Αριστείδης Κυριαζής

aristeidis2007@gmail.com

 

 

* Εστάλη για δημοσίευση από το συγγραφέα. Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Μυτιλήνης το Σάββατο 24/2/2018/ http://www.emprosnet.gr/apopseis/.

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ_ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ


Μια μικρή παλιοχωριανή φωτο-ιστορία

Κλειστά σπίτια 
           
Παλαιοχώρι Λέσβου, ένα χωριό άδειο από ανθρώπους και γεμάτο από κλειστά σπίτια, πολλά απ' αυτά ερειπωμένα. Η μετανάστευση σε ξενιτιές και η αστυφιλία, η μονοκαλλιέργεια της ελιάς και οι φυσικές καταστροφές, η υπογεννητικότητα και η γήρανση πληθυσμού, η αδιαφορία του κράτους και οι "μεταρρυθμίσεις" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποιες από τις αιτίες της ερήμωσης του χωριού. Κάποτε στο Παλαιοχώρι έκοψαν τους δυο αιωνόβιους πλάτανους στην αγορά και στη Λαγκαδούρα, για να περάσει ο αμαξιτός δρόμος και να βγει από την απομόνωση το χωριό. Αυτό το δρόμο πήραν οι νέοι, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τις σκληρές αγροτικές εργασίες. Άδειασαν τα σπίτια κι έμειναν οι γεροντότεροι να περιμένουν το καλοκαίρι, για να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους οι πιο τυχεροί. Ελάχιστοι όσοι έχουν κοντά τα παιδιά τους, να τους γηροκομήσουν. Το Παλαιοχώρι σήμερα είναι χωριό γεμάτο γέροντες και γερόντισσες, που, καθώς τα χρόνια περνούν, ένας-ένας παίρνουν τον αγύριστο δρόμο. Συχνά μνημόσυνα, θλίψη και πένθος και σιωπή εκεί που παλιά αντηχούσαν οι γειτονιές από τα παιχνίδια των παιδιών και τα γειτονέματα των μεγάλων. Και σπίτια κλειστά...

Στην παρακάτω φωτογραφία το σπίτι της οικογένειας Κουτσουραδή, του Κωστή, γιου του Χαράλαμπου και της Ζαχαρώς Κουτσουραδή, και της Μυρσίνας, κόρης της Μαρίας και του Απόστολου Αχειλαρά. Εκεί γεννήθηκαν και μεγάλωσαν τέσσερα παιδιά: ο Χαριλής, η  Μαρίκα, ο Απόστολος, η Ζαχαρώ. Ο Χαριλής και ο Απόστολος χρόνια ξενιτεμένοι στην Αυστραλία, έφτιαξαν οικογένειες και ρίζωσαν στη δεύτερη πατρίδα τους. Η Μαρίκα στην Αθήνα με τα δυο παλικάρια της. Η Ζαχαρώ στη Μυτιλήνη. Έρχεται κάποιες φορές στο Παλαιοχώρι, αλλά μένει στα σπίτια που έφτιαξαν οι δυο θυγατέρες της κοντά στην αγορά. Τα κόκαλα των πρόωρα χαμένων γονιών τους αναπαύονται στο κοιμητήρι του χωριού, στην Αγία Ειρήνη...



Σήμερα, το πέτρινο πατρικό σπίτι στέκεται κατάκλειστο και σιωπηλό, σαν παραπονεμένο, στην έρημη γειτονιά με τον αφρόντιστο δρόμο, λίγο πιο πάνω από τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό. Κι όμως στέκεται όρθιο, να περιμένει αυτούς που χρόνια πριν το γέμιζαν με την παρουσία, τις ομιλίες και τα γέλια τους, να το ζωντανέψουν ξανά. Η κληματαριά στην είσοδο του μικρού κήπου και τα λίγα δέντρα, χλωρά και πράσινα ακόμα, δίνουν ελπίδες πως κάποτε θα γυρίσουν από τις ξενιτιές οι άνθρωποι του σπιτιού και θα τα φροντίσουν ξανά. Ψηλά, πάνω από την κεραμοσκεπή, η καπνοδόχος μοιάζει με βιγλάτορα που αγναντεύει με τα τεράστια μάτια του μακριά στον ορίζοντα, για να δώσει το μήνυμα σαν θα ξαναγυρίσουν τα ξενιτεμένα παιδιά, ν’ ανοίξουν ξανά τα κλειστά παράθυρα, να ξαναζωντανέψουν την πέτρινη καρδιά του παλιού παλιοχωριανού σπιτιού με την ανάσα τους…

Είθε να συμβεί γρήγορα αυτό. Μακάρι να σμίξουν αγαπημένα στο πατρικό τους σπίτι τα τέσσερα παιδιά με τα παιδιά τους…
Η φίλη τους και συμμαθήτρια του Χαριλή
Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΤΩΝ: ΘΕΑΤΡΟ - ΧΟΡΩΔΙΑ - ΧΟΡΟΣ


Θέατρο 104 – Ευμολπιδών 41 - Γκάζι - Αθήνα (μετρό Κεραμεικός) - 
Τηλ: 210-34.55.020 - Site: www.104.gr 
"ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΝΙ"
ΜΕ ΤΗ ΡΗΝΙΩ ΚΥΡΙΑΖΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟ
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018,  στις 9.15΄ - 10.40 μ.μ.


             Ένα έργο για τον «σκληρό» κόσμο του σχολείου είναι το «Μικρό Πόνι» του Πάκο Μπεθέρα, που αρχικά ανέβηκε στον Κάτω Χώρο του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και, αφού ολοκλήρωσε έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων, συνεχίζει από Κυριακή 21/1 στο Θέατρο 104.
      Η Σοφία Καραγιάννη σκηνοθετεί το έργο του Ισπανού συγγραφέα. Ο Μπεθέρα εμπνέεται από αληθινά περιστατικά, για να αναδείξει, μέσα από μια απλή ιστορία ενός παιδιού που αρνείται να αποχωριστεί τη σάκα του με το μικρό πόνι, το φαινόμενο του μπούλινγκ. Πάνω απ’ όλα, όμως, φωτίζει το ρόλο των γονιών και των δασκάλων. Ένα έργο που «καίει» στις μέρες μας.
     Η Μαρία Χατζηεμμανουήλ τιμήθηκε για τη μετάφρασή της με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Eurodram του Maison d’ Europe et d’ Orient το 2017.
     Τους ρόλους ερμηνεύουν ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος και η Ρηνιώ Κυριαζή.

*****
image

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΉΣ:

Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ)

https://www.facebook.com/groups/293897640664830/?ref=group_header https://www.facebook.com/events/531541970565841/


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Δημήτριος Χαλαυτής, Πολιτικός Μηχανικός
Πρ. Δ.Σ. Συνδέσμου Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν Λέσβιος»
Έφορος  Προγραμματισμού & Μελετών Ο.Λ.Σ.Α.
Γαλήνης 12 Κηφισιά 14564, 21080795256946156470

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ Paleochori-lesvos.blogspot.gr

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ BLOG ΜΑΣ
 
     Αύριο, 20 Φεβρουαρίου 2018, συμπληρώνουμε πέντε χρόνια λειτουργίας του blog μας και θεωρούμε υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε τους φίλους που μας διαβάζουν, δίνοντας την υπόσχεση ότι η ψηφιακή σελίδα μας θα βελτιωθεί και θα εμπλουτιστεί θεματικά. Χωρίς διαφημίσεις, με σοβαρότητα και σεβασμό προς τους αναγνώστες.
     Τα στατιστικά στοιχεία της ψηφιακής επικοινωνίας μας έχουν ως εξής: Έχουμε αναγνώστες από 76 χώρες από τις πέντε ηπείρους, 36 από Ευρώπη, 23 από Ασία, 8 από Αμερική, 7 από Αφρική και 2 από Ωκεανία. Από τις 611.600 επισκέψεις που μετρήσαμε μέχρι τις 5.22΄μ.μ., οι πρώτες έξι χώρες κατά σειρά είναι: 513.557 από Ελλάδα, 17.102 από ΗΠΑ, 17.068 από Κύπρο, 16.765 από Ρωσία, 13.919 από Ουκρανία, 8.051 από Γερμανία και οι υπόλοιπες από τις άλλες 70 χώρες.  

 
Ευχαριστούμε, που διαβάζετε Paleochori-lesvos.blogspot.gr
 
α/α
ΧΩΡΑ

α/α
ΧΩΡΑ

α/α
ΧΩΡΑ

ΕΥΡΩΠΗ


ΑΣΙΑ


ΑΜΕΡΙΚΗ
1.
Ελλάδα

1.
Αζερμπαϊτζάν

1.
Βραζιλία
2.
Αλβανία

2.
Βιετνάμ

2.
Εκουαδόρ
3.
Αυστρία

3.
Γεωργία

3.
ΗΠΑ
4.
Βέλγιο

4.
Ην. Αραβικά Εμιράτα

4.
Καναδάς
5.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη   

5.
Ιαπωνία

5.
Μεξικό
6.
Βουλγαρία

6.
Ινδία

6.
Παναμάς
7.
Γαλλία

7.
Ινδονησία

7.
Περού
8.
Γερμανία

8.
Ιράκ

8.
Χιλή
9.
Δανία

9.
Ισραήλ



10.
Ελβετία

10.
Καζακστάν



11.
Εσθονία

11.
Κατάρ



12.
Ηνωμένο Βασίλειο

12.
Κίνα



13.
Ιρλανδία

13.
Κύπρος



14.
Ισλανδία

14.
Λίβανος



15.
Ισπανία

15.
Μαλαισία


ΑΦΡΙΚΗ
16.
Ιταλία

16.
Νότια Κορέα

1.
Αίγυπτος
17.
Κόσσοβο

17.
Ομάν

2.
Αλγερία
18.
Κροατία

18.
Πακιστάν

3.
Ζάμπια
19.
Λιθουανία

19.
Σαουδική Αραβία

4.
Κένυα
20.
Λουξεμβούργο

20.
Συρία

5.
Κονγκό-Κινσάσα
21.
Μαυροβούνιο

21.
Ταϊβάν

6.
Νότια Αφρική
22.
Μολδαβία

22.
Τουρκία

7.
Σομαλία
23.
Νορβηγία

23.
Φιλιππίνες



24.
Ολλανδία






25.
Ουγγαρία






26.
Ουκρανία






27.
Πολωνία






28.
Πορτογαλία






29.
Ρουμανία





ΩΚΕΑΝΙΑ
30.
Ρωσία




1.
Αυστραλία
31.
Σερβία




2.
Νέα Ζηλανδία
32.
Σκόπια






33.
Σλοβενία






34.
Σουηδία






35.
Τσεχία






36.
Φινλανδία






















 
Αθήνα, 19/2/2018

    
     Η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι συναρπαστικός τρόπος ανθρώπινης επικοινωνίας. Αναρτούμε ένα κείμενο-μήνυμα κι αμέσως το διαβάζουν εκατοντάδες φίλοι και φίλες απ' όλη την Οικουμένη, χιλιάδες μίλια μακριά, οι οποίοι/οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να το μεταφράσουν, να απαντήσουν με ένα σχόλιο ή με ένα «μου αρέσει+». Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα είναι μία ειλικρινής επικοινωνία, χωρίς ψευδώνυμα, με καλόπιστη κριτική και αμοιβαίο σεβασμό.
    Ως αποκλειστικά υπεύθυνη του Paleochori-lesvos.blogspot.gr, επισκέπτομαι καθημερινά το blogger.com, για να δω από ποιες χώρες έχω επισκέπτες. Προσπαθώ να μαντέψω τι είδους άνθρωποι είναι και ποια θέματα τους ενδιαφέρουν. Μάλιστα μου δίνει χαρά το γεγονός ότι έχω τακτικούς επισκέπτες από κάποιες χώρες σε συγκεκριμένες ώρες κι αρκετοί απ’ αυτούς μου στέλνουν μηνύματα. Η προτίμησή τους με κάνει να νιώθω φιλία για τους άγνωστους αυτούς καθημερινούς «φιλοξενούμενούς» μου. Τους ευχαριστώ!
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Βουνάτσου Μ. Μυρσίνη