Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΓΛΥΚΑ ΨΥΓΕΙΟΥ

ΕΥΚΟΛΟ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΑΝΑΝΑ

                                                                                 
Α. ΥΛΙΚΑ:
                        
    • 1 κονσέρβα ανανάς 500 gr
    • 2 φακελάκια φρουί-ζελέ ανανάς
    • 3 γιαούρτια στραγγιστά
    • 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
    • 2 ποτήρια νερό
       
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το σιρόπι ανανά, τα 2 ποτήρια νερό, τη ζάχαρη και τα 2 φακελάκια φρουί - ζελέ ανανά. Βράζουμε για λίγο σε σιγανή φωτιά κι ανακατεύουμε καλά, μέχρι να διαλυθούν. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει αρκετά.

2. Κόβουμε τον ανανά σε κομματάκια (πετάμε τα σκληρά μέρη, αν έχει), τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι.

3. Μετά ρίχνουμε στη λεκάνη το μείγμα με το ζελέ λίγο - λίγο, ανακατεύοντας με σύρμα (Πρέπει να είναι κρύο, για να μην «κόψει» το γιαούρτι).

4. Αλείφουμε μία φόρμα με λίγο χλιαρό νερό ή λίγο λάδι (για να ξεκολλά πιο εύκολα το γλυκό), ρίχνουμε μέσα το μείγμα και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου το αφήνουμε μερικές ώρες, για να πήξει. Αν θέλουμε, μπορούμε να το βάλουμε σε ατομικές φόρμες, προτού το βάλουμε στο ψυγείο.

5. Όταν θέλουμε να το σερβίρουμε, το βγάζουμε από το ψυγείο, αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα και το σερβίρουμε. Είναι γλυκό εύκολο στην παρασκευή του, δεν στοιχίζει πολλά και θα αρέσει στους καλεσμένους σας.
“Καλή Επιτυχία”  και  “Καλοφάγωτο” !

Γ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε το Μάρτη του 2011 η εξαδέλφη μου Διαμάντω Κουτσουραδή - Τσίντζου, που ζει με τον άνδρα και τους δυο της γιους στην Αθήνα.
                                                                   

*****

ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΜΠΙΣΚΟΤΑ

Α. ΥΛΙΚΑ:

    • 1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ Παπαδοπούλου
    • 1 ποτηράκι λικέρ
    • 4 ποτήρια νερού γάλα
    • 1 κουτί φρουί-ζελέ μπανάνα ή φράουλα (θα χρησιμοποιηθεί 1½ φακελάκι)
    • 1 κουτί βανίλια Άνθος αραβοσίτου Γιώτης=3 φακελάκια=1 ποτήρι νερού
    • ¾+ ποτηριού νερού ζάχαρη
    
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.  Ρίχνουμε λίγο λικέρ σε ένα πιάτο και βρέχω λίγο τα μπισκότα, βιαστικά. Μετά τα σπάζουμε σε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι.

2.  Από τα 4 ποτήρια γάλα αφαιρούμε μισό ποτήρι, βάζουμε τα υπόλοιπα 3,5 ποτήρια γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, να γίνει χλιαρό.

3.   Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη ζάχαρη (περισσότερη από ¾ ποτηριού νερού) και τη βανίλια Άνθος αραβοσίτου. Τα περιχύνουμε με το μισό ποτήρι κρύο γάλα και τα διαλύουμε με το χέρι, φροντίζοντας να μην έχει το μείγμα σβόλους.

4. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα στο χλιαρό γάλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Μόλις δούμε πως αρχίζει να πήζει η κρέμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη σβολιάσει η κρέμα.
  
5.   Μετά, κατευθείαν, ρίχνουμε ζεστή την κρέμα στο ταψάκι με τα μπισκότα, τη στρώνουμε, την απλώνουμε ομοιόμορφα κι αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, προτού ρίξουμε το ζελέ και βάλουμε το ταψάκι στο ψυγείο.

6.  Φτιάχνουμε το ζελέ όπως γράφει η συνταγή στο κουτί και το αφήνουμε 10΄λεπτά να κρυώσει. Τέλος το ρίχνουμε πάνω στην κρέμα στο ταψάκι με τα μπισκότα.

7.   Βάζουμε στο ψυγείο και το αφήνουμε μερικές ώρες, να πήξει καλά.   
                                                    
Καλοφάγωτο!  
  
Γ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη  συνταγή μου έδωσε η φίλη Ιωάννα Μασσαρά στην Αθήνα.


*****

ΓΛΥΚΟ ΨΥΓΕΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΤΑÏΦΙ

Α. ΥΛΙΚΑ:

    • ½ κιλό κανταΐφι
    • 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
    • 1 κουτί κρέμα σαντιγί
    • 3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
        
    Για το σιρόπι:
    • 3½ ποτήρια ζάχαρη
    • 2 ποτήρια νερό
    • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

    Για την κρέμα:
    • 5 ποτήρια γάλα κατσικίσιο
    • 3 κουταλιές σούπας κορν-φλάουερ
    • ½ ποτήρι ζάχαρη
    • 4 κρόκοι αυγών
    • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο
       
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Βάζουμε σε ταψάκι το κανταΐφι και το ψήνουμε στο φούρνο με 2 κουταλιές βούτυρο. Όταν το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

2. Σε μία κατσαρόλα, βράζουμε το σιρόπι, με 3½ ποτήρια ζάχαρη, 2 ποτήρια νερό και μια κουταλιά χυμό λεμονιού στο τέλος ─ δεν το δένουμε πολύ ─ και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Όταν κρυώσει, το χύνουμε πάνω από το ψημένο κανταΐφι.

   3. Κάνουμε την κρέμα ως εξής: Βάζουμε σε κατσαρόλα 4 ποτήρια γάλα να ζεσταίνεται σε σιγανή φωτιά και κρατάμε 1 ποτήρι κρύο γάλα, στο οποίο διαλύουμε τις 3 κουταλιές σούπας κορν-φλάουερ και το ½ ποτηριού ζάχαρη. Έπειτα ρίχνουμε λίγο-λίγο στο χλιαρό γάλα το μείγμα και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Μετά χτυπάμε τα αυγά, χωριστά τους κροκούς και τα ασπράδια, και τα ρίχνουμε λίγα-λίγα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν γίνει η κρέμα, σβήνουμε τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει καλά, προτού τη ρίξουμε στο ταψάκι με το σιροπιασμένο κανταΐφι.     

     4. Τέλος, χτυπάμε ένα κουτί κρέμα σαντιγί με 3 κουταλιές ζάχαρη άχνη, τα ρίχνουμε από πάνω και βάζουμε το ταψάκι στο ψυγείο για μερικές ώρες.
                          
Καλή Επιτυχία!  

Γ. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη συνταγή αυτή αντιγράψαμε το καλοκαίρι του 1993 από τετράδιο συνταγών της Βούλας Σπ. Μαυραγάνη, στο Παλαιοχώρι.