Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Τσουρέκια Σερρών

                                                              

Από τη συμπατριώτισσά μου Μάρθα Μαλιάκα πήρα την παρακάτω συνταγή, που έφερε από τις Σέρρες η κόρη της Σαπφώ. Το τσουρέκι που με φίλεψαν ήταν μυρωδάτο, αφράτο και πολύ νόστιμο. Ευχαριστώ και τις δυο! Δημοσιεύω αναλυτικά τη συνταγή, για να φτιάξετε κι εσείς και να σας πετύχουν τα τσουρέκια! Γιατί, εκτός από τις γιορτές που τα έθιμά μας μας καλούν να τα φτιάξουμε, είναι ένα όμορφο συνοδευτικό του καφέ και υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά.    

 

Υλικά:

  • 2,5  κιλά αλεύρι τύπου Super Αμερικής

  • 250 γραμμ. μαγιά ζαχαροπλαστικής

  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό                                                   

  • 800 γραμμ. ζάχαρη

  • 2 ποτήρια ζεστό γάλα (400 γραμμ.)

  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

  • 1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο

  • 4 γραμμ. περίπου μαστίχα Χίου κοπανισμένη

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 8 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 350 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

 

Για διακόσμηση:

  • 2 κρόκοι αυγών

  • αμύγδαλα φιλέ

  • λίγο νερό

  • λίγο λικέρ μαστίχας (προαιρετικά)

        

Παρασκευή:

 

1. Προζύμι:

     Σε ένα μπολ βάλετε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και διαλύσετε μέσα τη μαγιά. Μετά ρίξτε αρκετό αλεύρι κοσκινισμένο, μέχρι να επιτύχετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε το να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

     Στο μεταξύ βάζετε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη τη μαστίχα Χίου να σκληρύνει και την κοπανίζετε μαζί με ελάχιστη ζάχαρη σε γουδί ή σε μίξερ.   

 

2. Ζύμωμα:

     Σε μία μεγάλη λεκάνη βάλετε τη ζάχαρη, το γάλα ζεστό, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατώνοντας συνεχώς, ρίχνετε και τα αυγά. Ύστερα ρίχνετε τη μαγιά και σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνετε, προσθέτοντας το βούτυρο λιωμένο και ζεστό. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν πρέπει όμως να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Σκεπάστε τη λεκάνη κι αφήστε την σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

 

3. Πλάσιμο:

     Πλάθετε τη ζύμη σε μακρόστενά λεπτά κορδόνια. Φτιάχνετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες, πλέκοντας τρία κορδόνια για το καθένα. Τα τοποθετείτε αραιά σε ταψί βουτυρωμένο και στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε να φουσκώσουν λίγο.

                  

4. Διακόσμηση:

     Όταν φουσκώσουν, χτυπάτε τους δύο κρόκους αυγού με λίγο νερό κι αλείφετε την επιφάνειά τους με πινέλο ζαχαροπλαστικής. Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του αυγού, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα κρόκων-νερού λίγο λικέρ, κατά προτίμηση λικέρ μαστίχας. Τέλος, τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

 

5. Ψήσιμο:

     Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35΄ λεπτά της ώρας (όχι παραπάνω). Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.


Καλή Επιτυχία!