Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ ΧΙΟΥ

Λικέρ Μαστίχας Χίου

              
Υλικά:
• 30 γραμμ. δάκρυα μαστίχας Χίου
• 1,5 λίτρο τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο ή βότκα
• 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

Για το σιρόπι:
• 600 γραμμ. ζάχαρη
• 600 γραμμ. νερό
• 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού


Παρασκευή:

1. Βάζουμε τη μαστίχα Χίου σ' ένα μεγάλο γυάλινο βάζο, που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε το τσίπουρο και 1 κουταλιά ζάχαρη, το κλείνουμε και το αφήνουμε για 40 μέρες σε μέρος φωτεινό και ζεστό. Την πρώτη μέρα το ανακινούμε ελαφρά, για να ανακατευτεί λίγο η ζάχαρη, και στη συνέχεια ανακινούμε το βάζο κάθε 2-3 μέρες.

2. Όταν περάσουν οι 40 μέρες, θα δούμε ότι τα δάκρυα της μαστίχας έχουν ενωθεί κι έχουν γίνει σαν κόλλα στο κάτω μέρος του βάζου. Το σουρώνουμε καλά μια-δυο φορές, με σουρωτήρι και τουλουπάνι διπλωμένο στα τέσσερα ή φίλτρο καφέ και πετάμε τη μαστίχα. Όσο πιο καλά σουρωμένο είναι, τόσο πιο διάφανο θα γίνει το λικέρ. Κλείνουμε το βάζο και στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιρόπι.

3. Παρασκευάζουμε το σιρόπι ως εξής: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα 600 γραμμ. νερό και 600 γραμμ. ζάχαρη, τα ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά 5΄λεπτά περίπου από την ώρα που θα πάρουν βράση. Αφαιρούμε ταυτόχρονα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Τέλος, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

4. Προσθέτουμε το κρύο σιρόπι στο ποτό και ανακατεύουμε, για να ομογενοποιηθούν τα συστατικά. Αν το θέλουμε κι άλλο διάφανο, το σουρώσουμε και πάλι, χρησιμοποιώντας φίλτρο του καφέ ή βαμβάκι ή τουλουπάνι. Κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος 4-5 μέρες, ανακινώντας το κατά διαστήματα. Το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα ή μπουκάλια, εκτός ψυγείου.

5. Το σερβίρουμε σκέτο ή με πάγο. Επιπλέον, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως αρωματικό γλυκισμάτων.  
Καλή Επιτυχία!


Σημείωση: Την παραπάνω συνταγή μου έδωσε η Διαμάντω Κουτσουραδή - Τσίντζου, πρώτη εξαδέλφη μου, που ζει με την οικογένειά της στην Αθήνα.

 

*****


Στο Διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε πλήθος συνταγών για γλυκά και φαγητά κάθε λογής απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Όλες μαζί αποτελούν κατά κάποιο τρόπο ένα ομαδικό ″Ελληνικό Συνταγολόγιο″, γραμμένο με μεράκι και φροντίδα, σαν κιβωτός της μαγειρικής εμπειρίας και παράδοσης όλων των Ελλήνων, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

 

Μια διαφορετική και πιο εύκολη συνταγή για λικέρ μαστίχας, με κατατοπιστικές εικόνες, βρήκαμε στο Ίντερνετ και την αναδημοσιεύουμε παρακάτω, μαζί με τις ευχαριστίες μας για την κάτοχο του blog https://syntagesapospiti.blogspot.com/2012/11/blog-post_8.html και τη φίλη της Ανθή Δήμου.


Λικέρ μαστίχας Χίου
Υλικά:     clip_image002
1 μικρό μπουκάλι  οινόπνευμα ποτοποιί
ας     
20 γρ. μαστίχα Χίου
3 κιλά ζάχαρη
3 κιλά νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού  

Συνταγή:

1. Αδειάζουμε το οινόπνευμα σε ένα βάζο, ρίχνουμε μέσα τη μαστίχα και το κλείνουμε. Σε μια νύχτα η μαστίχα διαλύεται στο οινόπνευμα. Στη βάση του βάζου μένει όλη η κόλλα της μαστίχας. Δεν τη θέλουμε στο λικέρ μας, οπότε μην προσπαθήσετε να την ξεκολλήσετε.
   
2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε 3 κιλά νερό και 3 κιλά ζάχαρη. Ανακατεύουμε και βράζουμε το σιρόπι, μέχρι να αρχίσει να δένει. Για να μην ζαχαρώσει το σιρόπι, ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε 1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

3. Μετά το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Αφού κρυώσει τελείως το σιρόπι, το ανακατεύουμε με το οινόπνευμα και τη μαστίχα. Γίνεται πολύ απαλό, γιατί προσωπικά δεν μου αρέσουν τα δυνατά λικέρ. Όμως μπορείτε να προσθέσετε όσο οινόπνευμα θέλετε, μέχρι να το κάνετε ακριβώς όπως σας αρέσει. Είναι ένα λικέρ πολύ-πολύ νόστιμο. Ηρεμεί το στομάχι και σου φτιάχνει τη γεύση στο στόμα, ειδικά αν έχουμε φάει ένα βαρύ φαγητό με πολλά μπαχαρικά.  
    
4. Το βάζουμε σε μπουκάλια και το διατηρούμε εκτός ψυγείου.
Καλή Επιτυχία!


Πηγή: https://syntagesapospiti.blogspot.com/2012/11/blog-post_8.html, συνταγή και εικόνες της Ανθής Δήμου.