Στις φίλες και στους φίλους από τη Ρωσία που διαβάζουν καθημερινά τη σελίδα μας αφιερώνουμε το διήγημα του Άντον Τσέχωφ «Ο Βάνκας», από την ενότητα «Η βιοπάλη» του σχολικού βιβλίου Λογοτεχνίας Α΄ Γυμνασίου. Το όνομα Βάνκας είναι χαϊδευτικό του Ιβάν και στα Ελληνικά σημαίνει Γιαννάκης. Τα παιδικά διηγήματα του Τσέχωφ αρέσουν πολύ στα Ελληνόπουλα, όπως και τα θεατρικά του έργα στους μεγάλους. Χαρείτε το διήγημα του αγαπημένου Ρώσου συγγραφέα μεταφρασμένο στην Ελληνική μας γλώσσα…
Άντον Τσέχωφ (1860-1904)
|
Στο διήγημα που ακολουθεί ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Άντον Τσέχωφ προβάλλει με ρεαλισμό και ευαισθησία το θέμα της παιδικής βιοπάλης. Ο Βάνκας είναι ένα εννιάχρονο ορφανό παιδί, που οι συνθήκες το αναγκάζουν να στερηθεί το πιο αγαπημένο του πρόσωπο, τον παππού του, και να βιώσει μακριά του τη σκληρότητα των ανθρώπων. Τραγικό και χιουμοριστικό στοιχείο συμπλέκονται στο διήγημα μέσα από την αθώα ματιά του μικρού αφηγητή-ήρωα.
***
Ο Βάνκας Ζούκοφ, ένα παιδάκι εννιά χρονών, δουλεύει εδώ και τρεις μήνες κάλφας στο τσαγκαράδικο του Αλιάχιν. Τη νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννων δεν πλάγιασε. Περίμενε να φύγει το αφεντικό με τους μαστόρους για τον όρθρο. Και μόλις απόμεινε μονάχος στο μαγαζί, πήρε από το ντουλάπι του αφεντικού το καλαμάρι με το μελάνι, έναν κοντυλοφόρο με σκουριασμένη πένα, άπλωσε το χαρτί στο παλιοτράπεζο με τα εργαλεία και ετοιμάστηκε να γράψει. Προτού ζωγραφίσει το πρώτο γράμμα, γύρισε πολλές φορές το κεφαλάκι του κατά την πόρτα και το παραθύρι, ρίχνοντας κλεφτές, φοβισμένες ματιές, λοξοκοίταξε το μαυρισμένο εικόνισμα που ήταν σφηνωμένο ανάμεσα στα ράφια με τα καλαπόδια και αναστέναξε προσπαθώντας να λευτερώσει το λαιμό του από έναν κόμπο που τον έπνιγε. Ύστερα γονάτισε μπροστά στον τσαγκαράδικο πάγκο και άρχισε να γράφει:
Πολυαγαπημένε μου παππού Κωσταντή Μακάριτς. Σου γράφω γράμμα. Σου εύχομαι καλά Χριστούγεννα και ο Θεός να σου δίνει όλα τα καλά. Δεν έχω πια ούτε πατέρα ούτε μάνα, μονάχα εσύ μου απόμεινες.
O Βάνκας κοίταξε κατά το σκοτεινό παραθύρι και κει πάνω στο σκοτεινό τελάρο που τρεμούλιαζε το φως του κεριού ζωντάνεψε τη μορφή του παππού του, του Κωσταντή Μακάριτς, νυχτοφύλακα στο σπίτι του κυρίου και της κυρίας Ζιβάρεφ. Ήταν ένα γεροντάκι κοντό και ξερακιανό, μα πολύ σβέλτο και ζωηρό κάπου εξηνταπέντε χρονών. Η όψη του ήταν πάντοτε γελαστή και τα μάτια του μπιρμπίλιζαν. Την ημέρα κοιμόταν στην κουζίνα ή έπιανε κουβεντολόι με τις μαγείρισσες και τη νύχτα τυλιγμένος σε μια φαρδιά προβατόγουνα έφερνε γυροβολιά το χτήμα χτυπώντας τη ροκάνα του.
Τον ακολουθούσαν τα σκυλιά του, η γριά Καστάνκα και ο Χέλης, έτσι τον έλεγαν, γιατί είχε μαύρη τρίχα και το κορμί του ήταν μακρουλό. Αυτός ο Χέλης ήταν ένα πολύ υπάκουο και παιγνιδιάρικο σκυλί. Γλυκοκοιτούσε όλο τον κόσμο, ξένους και δικούς, μα μπέσα δεν είχε. Κάτω απ’ αυτά τα παγνιδιάρικα βλέμματα και την ταπεινοφροσύνη έκρυβε μια φαρμακερή κακία Ιησουίτη! Ήταν μοναδικός να ζυγώνει κρυφά και να κόβει δαγκωνιά στο πόδι του διαβάτη, να τρυπώνει στο κελάρι ή να αρπάζει από το λαιμό την κότα του χωριάτη. Πολλές φορές του είχαν λιώσει με τις μπαστουνιές τα πισινά του πόδια. Δυο φορές τον κρέμασαν στο δέντρο, κάθε βδομάδα τον σάπιζαν στο ξύλο και τον πετούσαν ψόφιο στο χαντάκι. Και όμως πάντα ζωντάνευε! Εφτάψυχος!
Αυτήν τη στιγμή, χωρίς άλλο, ο παππούς θα στέκεται μπροστά στην αυλόπορτα. Θα μισοκλείνει τα μάτια και θα αγναντεύει τα βαθυκόκκινα παράθυρα της εκκλησιάς του χωριού. Χτυπάει τα ποδήματά του στο κατώφλι να ζεσταθεί και ψιλοκουβεντιάζει με τις δούλες. Η ροκάνα κρέμεται στο ζουνάρι του. Τρίβει τα χέρια, κουλουριάζεται από το κρύο και με ένα γεροντικό γέλιο πειράζει πότε την καμαριέρα και πότε τη μαγείρισσα.
— Θα πάρετε λίγη πρέζα; λέει στις γυναίκες και προσφέρει την ταμπακέρα του.
Oι γυναίκες παίρνουν ταμπάκο και φταρνίζονται και ο παππούς καταυχαριστιέται και ξεκαρδίζεται στα γέλια ευτυχισμένος. Δίνει και στα σκυλιά του πρέζα. Η Καστάνκα φταρνίζεται, στραβομουτσουνιάζει και τρυπώνει σε μια γωνιά παραπονεμένη. O Χέλης, σεβαστικός πάντοτε, δε φταρνίζεται, κουνάει μονάχα την ουρά του…
Και ο καιρός είναι θαυμάσιος. Ησυχία, όλα διάφανα και δροσερά. Η νύχτα είναι σκοτεινή, και όμως ξεχωρίζεις όλο το χωριό με τις άσπρες του στέγες και τον καπνό που ανεβαίνει από τις καμινάδες, τα δέντρα ασημωμένα από την πάχνη, τις στοίβες του χιονιού. O ουρανός είναι σπαρμένος με αστέρια που λαμπυρίζουν χαρούμενα και ο γαλαξίας αστράφτει, έτσι που νομίζεις πως τον σφουγγάρισαν και τον έτριψαν με χιόνι για τις γιορτές…
O Βάνκας αναστέναξε, βούτηξε την πένα στο καλαμάρι και εξακολούθησε το γράμμα του:
Σου γράφω τα βάσανά μου, παππού. Χθες το αφεντικό με άρπαξε από τα μαλλιά, με τράβηξε στην αυλή και με ρήμαξε στο ξύλο γιατί εκεί που κουνούσα το μωρό με πήρε ο ύπνος. Την άλλη βδομάδα πάλι η κυρά μού είπε να καθαρίσω μια ρέγγα κι εγώ άρχισα από την ουρά. Και τότε μου άρπαξε τη ρέγγα και την έτριβε στα μούτρα μου. Και οι καλφάδες του μαγαζιού όλοι με βασανίζουν. Με στέλνουν στην ταβέρνα να πάρω βότκα και με βάνουν να κλέβω το τουρσί του αφεντικού και κείνος με κοπανάει με ό,τι κρατάει στα χέρια του. Όσο για φαΐ, άσ’ τα! Το πρωί ξεροκόμματο, το μεσημέρι κουρκούτι, το βράδυ πάλι ξεροκόμματο. Oύτε τσάι, ούτε λαχανόσουπα, όλα τα περιδρομιάζουν τα αφεντικά.
Με βάζουν και κοιμάμαι μπροστά στην πόρτα και όταν κλαίει το μωρό, εγώ δεν κλείνω μάτι, γιατί πρέπει να κουνάω την κούνια. Αγαπημένε μου παππού, για όνομα του Θεού, κάνε μου μια χάρη: πάρε με από δω, πάρε με στο σπίτι, στο χωριό, δεν αντέχω άλλο… Τα πόδια θα σου φιλήσω, όλη μου τη ζωή θα παρακαλώ το Θεό για σένα, πάρε με από δω, γιατί θα πεθάνω…
O Βάνκας ζάρωσε τα χείλη του από το παράπονο, σφούγγισε τα μάτια με τη μουτζουρωμένη του γροθίτσα και ένα λυγμός ανέβηκε στο λαιμό του.
Θα σου τρίβω ταμπάκο, θα παρακαλώ το Θεό και αν δε σ’ ακούω, να με δέρνεις όσο βαστούν τα χέρια σου. Και αν δε βρίσκεται δουλειά για μένα, να γυαλίζω παππού τις μπότες του αφεντικού ή να βοηθάω τον τσοπάνη στη Φιέτκα. Παππού, αγαπημένε μου, δε μπορώ πια. Θα πεθάνω, να το ξέρεις! Θα ’ρχόμουνα με τα πόδια στο χωριό, μα δεν έχω παπούτσια και φοβάμαι το κρύο. Και όταν θα μεγαλώσω, εγώ θα σε ταΐζω και δε θα αφήσω κανένα να σου κάνει κακό. Και όταν πεθάνεις, θα παρακαλώ το Θεό ν’ αναπαύσει την ψυχή σου, όπως κάνω και για τη μάνα μου την Πελαγία.
Που λες, παππού, η Μόσχα είναι μεγάλη πολιτεία. Όλο πλουσιόσπιτα και άλογα, άλογα να δουν τα μάτια σου! Πρόβατα όμως δεν είδα και τα σκυλιά δε δαγκώνουν.
Εδώ τα παιδιά δε γυρίζουν στα σπίτια να πουν τα κάλαντα, ούτε ψέλνουν στην εκκλησία και, ξέρεις, μια μέρα είδα σ’ ένα μαγαζί να πουλάνε αγκίστρια με το δόλωμα επάνω και πιάνουν ό,τι ψάρι θέλεις. Είναι πολύ ακριβά και είδα ένα αγκίστρι που μπορεί να σηκώσει ολόκληρο γουλιανό δέκα οκάδες. Είδα και μαγαζιά που πουλάνε ντουφέκια. Ό,τι λογής θέλεις, σαν εκείνα που έχει ο αφέντης. Αυτά θα ’χουνε το λιγότερο εκατό ρούβλια το κομμάτι. Και στα χασάπικα πουλάνε τσαλαπετεινούς και πέρδικες και λαγούς, μα πού τα σκοτώνουν; Oι μαγαζάτορες δε λένε τίποτα.
Αγαπημένε μου παππού, όταν κάνουν το χριστουγεννιάτικο δέντρο στου αφέντη με τα γλυκά, ζήτησε για μένα ένα χρυσό καρύδι και κρύψε το στην πράσινη κασέλα. Παρακάλεσε τη δεσποινίδα Όλγα Ιγκνάτιεβνα και πες της: «είναι για το Βάνκα».
Αναστέναξε βαθιά και στύλωσε ξανά το βλέμμα του στο παραθύρι. Θυμήθηκε πως ο παππούς πήγαινε στο δάσος να κόψει έλατο για τον αφέντη και έπαιρνε πάντοτε μαζί και το εγγονάκι του. Τι όμορφα που ήταν! O παππούς σφύριζε, τριζοβολούσε ο πάγος στο μονοπάτι και ο Βάνκας τα άκουγε όλα και σφύριζε κι αυτός. Πολλές φορές ο παππούς, προτού κόψει το έλατο, κάπνιζε την πίπα του ή έπαιρνε πρέζα και όλο κορόιδευε το εγγονάκι που τουρτούριζε. Τα ελατάκια κουκουλωμένα με χιόνι, παγωμένα, καρτερούσαν ακίνητα: Ποιο έχει σειρά να πεθάνει; Ξαφνικά, ένας λαγός ξεπετιέται πάνω στις στοίβες του χιονιού. O παππούς δεν κρατιέται πια, βάζει τις φωνές:
O παππούς έσερνε το κομμένο ελάτι ως το σπίτι του αφέντη και κει άρχιζε το στόλισμα. Και πρώτη και καλύτερη η δεσποινίς Όλγα Ιγκνάτιεβνα, η αγαπημένη του Βάνκα. Όταν ζούσε ακόμα η Πελαγία, η μάνα του Βάνκα, ήταν καμαριέρα της κυράς και η δεσποινίς Όλγα φόρτωνε το Βάνκα γλυκά και για να περάσει την ώρα της τον μάθαινε να διαβάζει, να γράφει και να λογαριάζει ως το εκατό. Και όχι μονάχα αυτά. Τον έμαθε να χορεύει και καντρίλιες. Μα σαν πέθανε η Πελαγία, έστειλαν το ορφανό στον παππού του στην κουζίνα και από κει στη Μόσχα ψυχογιό στον Αλιάχιν, τον τσαγκάρη.
Έλα γρήγορα, αγαπημένε μου παππού, για όνομα του Θεού. Σε παρακαλώ, πάρε με από δω! Λυπήσου με το δύστυχο ορφανό, γιατί όλοι με δέρνουν και πεινάω πολύ. Και έχω τόση στενοχώρια που δεν ξέρω πώς να σου την πω. Όλο κλαίω, παππού. Και μια μέρα το αφεντικό μού ‘δωσε μια στο κεφάλι με το καλαπόδι, τόσο δυνατά που έπεσα κάτω και έλεγα πως δε θα σηκωθώ. Δεν είναι ζωή αυτή, χειρότερη και από του σκύλου… Χαιρετίσματα στην Αλιόνα, στον Ιγκόρ το στραβό και στον αμαξά. Και τη φυσαρμόνικά μου να μην την δώσεις σε κανέναν. O εγγονός σου, Ιβάν Ζούκοφ, αγαπημένε μου παππού, έλα.
O Βάνκας δίπλωσε το γράμμα στα τέσσερα και το έβαλε στο φάκελο που είχε αγοράσει την προηγούμενη μέρα ένα καπίκι. Ύστερα, σκέφτηκε λίγο, βούτηξε την πένα στο καλαμάρι και έγραψε τη διεύθυνση:
Για τον παππού. Στο χωριό.
Έξυσε λίγο το κεφάλι του, ξανασκέφτηκε και πρόσθεσε στον φάκελο:
Κωσταντή Μακάριτς.
Ευχαριστημένος που δεν τον ενόχλησε κανείς, έβαλε το κασκέτο του και χωρίς να ρίξει απάνω του την ξεσχισμένη γουνίτσα πετάχτηκε στο δρόμο με το πουκάμισο μονάχα.
Τα παιδιά του χασάπικου που είχε ρωτήσει την προηγούμενη μέρα του είχαν πει πως έριχναν τα γράμματα σ’ ένα κουτί και αποκεί τα κουβαλούσαν σε όλο τον κόσμο με τρόικες που έχουν βροντερά κουδουνάκια και μεθυσμένους αμαξάδες.
Γρήγορα γρήγορα ο Βάνκας έτρεξε στο κοντινότερο κουτί και πέρασε το πολύτιμο μήνυμά του στη χαραμάδα.
Ύστερα από μια ώρα κοιμόταν με σφιγμένες τις γροθίτσες νανουρισμένος από τις γλυκές ελπίδες του. Ονειρευόταν το πατάρι στο χωριό. Ο παππούς κάθεται στο πατάρι και τα πόδια του κρέμονται. Διαβάζει το γράμμα στις δούλες... Και ο Χέλης φέρνει σβούρα το πατάρι κουνώντας την ουρά του...
Άντον Τσέχωφ, “Διηγήματα”, μετάφραση Κυριάκος Σιμόπουλος, Εκδόσεις “Θεμέλιο”
|
-Πατρίδα του: ………………………………………………………………………………………
-Επάγγελμα: ………………………………………………………………………………………..
-Τίτλοι έργων του: ………………………………………………………………………………..
Είδος κειμένου: Είναι πεζό, διήγημα.
-Θέμα: …………………………………………………………………………………………………
-Xρόνος:…………………………………………………………………………………………….…
-Τόπος:…………………………………………………………………………………………………
-Πρόσωπα: (με σειρά σπουδαιότητας):
1) …………………………… 7) …………………………… 13) ……………………………
2) …………………………… 8) …………………………… 14) ……………………………
3) …………………………… 9) …………………………… 15) ……………………………
4) …………………………… 10) …………………………… 16) ……………………………
5) …………………………… 11) …………………………… 17) ……………………………
6) …………………………… 12) …………………………… 18) ……………………………
Άγνωστες λέξεις: (Χρησιμοποίησε τις παρακάτω λέξεις και μάθε να αφηγείσαι την ιστορία του Βάνκα Ζούκοφ)
-ρεαλισμός (ο, ουσ.) = πραγματοκρατία // πιστή αναπαράσταση ή αντιμετώπιση της πραγματικότητας όπως είναι.
-κάλφας (ο, ουσ.) = μαθητευόμενος τεχνίτης σε ράφτη ή τσαγκάρη // παραγιός.
-όρθρος (ο, ουσ.) = χαράματα, χαραυγή // εκκλησ. ακολουθία πρωινών ωρών, πριν τη θεία λειτουργία.
-κοντυλοφόρος (ο, ουσ.) = ξύλινο στέλεχος, όπου προσαρμόζεται η πένα γραφής // γραφίδα.
-καλαπόδι (το, ουσ.) = ξύλινο ομοίωμα ποδιού, που χρησιμοποιείται για την κατασκευή παπουτσιών.
-τελάρο (το, ουσ.) = πλαίσιο παραθύρου, περβάζι.
-σβέλτος (επίθ.) = ευκίνητος, γρήγορος, ταχύς.
-μπιρμπίλιζαν (ρ.) = παιχνίδιζαν ζωηρά.
-γυροβολιά (η, ουσ., από το γυροβολώ = περιφέρομαι) = περιστροφή, γύρισμα.
*ροκάνα (η, ουσ.) = είδος ξύλινου κρόταλου, που παράγει ξερό και δυνατό ήχο. στην παλιά Ρωσία οι νυχτοφύλακες των τσιφλικιών έπρεπε να βροντολογούν όλη νύχτα τη ροκάνα, για να φεύγουν οι κλέφτες και να ξέρουν τα αφεντικά ότι δεν κοιμούνται.
-μπέσα (η, ουσ.) = εμπιστοσύνη, πίστη, λόγος τιμής.
-ταπεινοφροσύνη (η, ουσ.) = σεμνότητα, ταπεινότητα.
-Ιησουίτης: μοναχός του καθολικού τάγματος “Εταιρεία του Ιησού” // εδώ: υποκριτής, δόλιος.
-αγναντεύω (ρ.) = αντικρίζω από μακριά, ατενίζω.
-ζωνάρι/ζουνάρι (το, ουσ.) = μακρόστενη λουρίδα από ύφασμα ή δέρμα, που δένουμε γύρω από τη μέση // ζώνη.
-ταμπάκος (ο, ουσ., ισπαν.) = σκόνη από φύλλα καπνού, που την αναρροφούν με τη μύτη// λεπτοκομμένος καπνός.
-ταμπακιέρα (η, ουσ.) = καπνοθήκη // τσιγαροθήκη.
-πρέζα (η, ουσ.) = μικρή ποσότητα από σκόνη καπνού.
-πάχνη (η, ουσ.) = λεπτή παγωμένη δροσιά.
-στοίβα (η, ουσ.) = σωρός.
-λαμπυρίζω (ρ.) = ακτινοβολώ σαν λαμπυρίδα (= πυγολαμπίδα).
-καλαμάρι (το, ουσ.) = το μελανοδοχείο (καλαμαράς = λόγιος).
-βότκα (η, ουσ.) = δυνατό αλκοολούχο ρωσικό ποτό.
-τουρσί (το, ουσ., τουρκ. λ.) = λαχανικά σε άρμη ή ξύδι.
-κουρκούτι (το, ουσ.) = βρασμένος χυλός από αλεύρι.
-περιδρομιάζω (ρ.) = τρώω πολύ, καταβροχθίζω.
*γουλιανός: ψάρι των γλυκών νερών.
-οκά (η, ουσ., τούρκικη λ.) = μονάδα μέτρησης βάρους ίση με 400 δράμια (= 1282 γραμμάρια).
-ρούβλι (το, ουσ.) = ρωσικό νόμισμα --- *καπίκι (το) = νόμισμα, που ισοδυναμούσε με το 1/100 του ρουβλιού.
-χασάπικο (το, ουσ.) = τόπος εργασίας του χασάπη, κρεοπωλείο.
-τσαλαπετεινός (ο, ουσ.) = το πουλί έποπας, αγριοπετεινός.
-κασέλα (η, ουσ., ιταλ. λ.) = σεντούκι, κάσα.
-τριζοβολώ (ρ.) = τρίζω δυνατά.
-καρτερώ (ρ.) = περιμένω υπομονετικά.
*τρικέρης (ο, ουσ.) = τρικέρατος, με τρία κέρατα (χαρακτηρισμός του διαβόλου).
-καντρίλιες (οι, ουσ.) = είδος ευρωπαϊκού χορού.
-ψυχογιός (ο, ουσ.) = μικρός υπάλληλος καταστήματος // θετός γιος.
-κασκέτο (το, ουσ., ιταλ. λ.) = πηλήκιο // είδος καπέλου με γείσο.
*τρόικα (η, ουσ.) = ρωσικό έλκυθρο, που το σέρνουν τρία άλογα.
-πατάρι (το, ουσ.) = εξέδρα // μισοπάτωμα σε σπίτι ή κατάστημα // Στη Ρωσία, οι μουζίκοι δεν κοιμούνταν σε κρεβάτι, αλλά σε ένα είδος παταριού από τούβλα ή πέτρες, που το χρησιμοποιούσαν και για κάθισμα.
-νουβέλα (η, ουσ.) = πεζό λογοτεχνικό έργο μεγαλύτερο από διήγημα και μικρότερο από μυθιστόρημα.
Καλό διάβασμα
Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου
Ακούστε τον Ανδρέα Χατζηδήμου να διαβάζει το διήγημα:
https://www.youtube.com/watch?v=jpRQ_Srpo7g
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου