Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ
Τούτην ιδώ την αγριλιά ιγώ θα την μπουλιάσου,
να κάνει τουν καλό καρπό,
τσουβάλια να σουδιάσου.
(δίστιχο Λέσβου)
(δίστιχο Λέσβου)
Εμβολιασμός είναι η διαδικασία που μετατρέπει ένα άγριο δένδρο σε ήμερο, φυσικά για παραγωγή ήμερων καρπών, όπως η ελιά, το αχλάδι, το μήλο, τα εσπεριδοειδή και άλλα. Λέγεται και ενοφθαλμισμός ή κέντρωμα ή μπόλιασμα.
Συνήθως, ο εμβολιασμός γίνεται προς το τέλος του καλοκαιριού, κυρίως τον Αύγουστο, για να υπάρχει η δυνατότητα φυσιολογικής θερμοκρασίας, αλλά και την άνοιξη. Διαβάστε το σχετικό φυλλάδιο του Υπουργείου Γεωργίας Κύπρου, ανοίγοντας την υπερσύνδεση στο τέλος του κειμένου αυτού.
Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:
Κόβουμε το κλαδί με το εμβόλιο («μάτι») από το ήμερο δένδρο, το τυλίγουμε με ένα κομμάτι ύφασμα και το διατηρούμε υγρό. Επιλέγουμε έπειτα τον κορμό του άγριου δένδρου που θέλουμε να εμβολιάσουμε, σε σημείο όμως χωρίς ρόζους και εξογκώματα. Στη συνέχεια, χαράζουμε με ένα μαχαίρι ένα Τ (κεφαλαίο) πάνω στο σημείο του κορμού που έχουμε ήδη επιλέξει. Μέσα στο Τ εμφυτεύουμε με μεγάλη προσοχή το εμβόλιο ― το οποίο πρωτύτερα το έχουμε κόψει σε σχήμα τριγωνικό ― προσπαθώντας να μην το τραυματίσουμε, αφήνοντας όμως το μάτι του εμβολίου ορατό. Κατόπιν, δένουμε με ειδικό χόρτο γύρω-γύρω το σημείο του κορμού σφιχτά, όχι όμως υπερβολικά, αφήνοντας ακάλυπτο το μάτι του εμβολίου.
Το εμβόλιο πρέπει να μείνει δεμένο για οκτώ μέρες. Στη ρίζα πρέπει να υπάρχει συνέχεια υγρασία, αλλά το εμβόλιο δεν πρέπει να βραχεί, διότι θα ξεραθεί.
Αναστασοπούλου Μιχαέλα
Μαθήτρια Β΄ Γυμνασίου
Σημείωση: Η Μιχαέλα, φοιτήτρια σήμερα, κατέγραψε το παραπάνω κείμενο στη Β΄ τάξη του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου κατά το σχολικό έτος 2004-2005, στα πλαίσια εργασίας σε ενότητα Νεοελληνικής Γλώσσας για το φυσικό περιβάλλον, που ανέθεσε στην τάξη της η φιλόλογός της. Τις πληροφορίες έδωσε η μητέρα της Ιωάννα Παπαγεωργίου-Αναστασοπούλου, η οποία θυμόταν ακόμα πώς μπολιάζουν ένα δένδρο. Η ίδια μικρή είχε εμβολιάσει αρκετά δένδρα. Ήρθε και ρίζωσε στη μεγαλούπολη, αλλά δεν ξερίζωσε από τη μνήμη της τα βιώματα από το αγροτικό περιβάλλον, όπου μεγάλωσε…
*****
- Η ερώτηση φίλου/φίλης “πώς εμβολιάζουμε εσπεριδοειδή” μας έδωσε ευκαιρία να βρούμε στο http://www.Youtube.com/watch?v= βίντεο με εμβολιασμό νεραντζιάς και αχλαδιάς. Συγχαίρουμε αυτούς που ανήρτησαν τόσο χρήσιμα βίντεο και μας θύμισαν τις ρίζες μας, που απαρνηθήκαμε. Είθε να έχουμε όλοι τη χαρά να “μερώσουμε” κάθε άγριο της φύσης και της κοινωνίας…
- Επειδή μπορεί να ξεραθεί ή να μην πιάσει το ένα μπόλι, βάζουμε 3-4 σε κοντινές αποστάσεις. Ακούστε πιο προσεκτικά τι λένε στα βίντεο όσοι ξέρουν από εμβολιασμούς.
- Η διαδικασία μπολιάσματος είναι σχεδόν ίδια για πολλά είδη δένδρων, π.χ. μουριές.
- Επειδή μπορεί να ξεραθεί ή να μην πιάσει το ένα μπόλι, βάζουμε 3-4 σε κοντινές αποστάσεις. Ακούστε πιο προσεκτικά τι λένε στα βίντεο όσοι ξέρουν από εμβολιασμούς.
- Η διαδικασία μπολιάσματος είναι σχεδόν ίδια για πολλά είδη δένδρων, π.χ. μουριές.
Εμβολιασμός εσπεριδοειδών - Μπόλιασμα νεραντζιάς
Ευχαριστούμε εκείνους έφτιαξαν αυτό το χρήσιμο βίντεο:
Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=XHyLAYN6DmU
*****
Εμβολιασμός αχλαδιάς
Ευχαριστούμε όσους έφτιαξαν αυτό το χρήσιμο βίντεο:
Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=soVfH9ztLG8
*****
(Ανοίξτε επίσης την υπερσύνδεση - Μπόλιασμα αγριελιάς)
(Ανοίξτε την υπερσύνδεση – φυλλάδιο Υπουργείου Γεωργίας Κύπρου)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου