Φυσικές Συνταγές Περιποίησης και Ομορφιάς με Eλαιόλαδο
Παράλληλα με τις αποδεδειγμένα ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό σαν τροφή, έχει παρατηρηθεί πως η εξωτερική εφαρμογή του σε διάφορες περιοχές του σώματος μπορεί να έχει εξίσου εκπληκτικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο πως η Jeanne Louise Calment, η Γαλλίδα που μέχρι το 1997 κατείχε τον τίτλο του μακροβιότερου ανθρώπου στον κόσμο, σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως σε μεγάλο βαθμό όφειλε τη μακροζωία και τη φρεσκάδα της στο ελαιόλαδο, το οποίο συνήθιζε να χρησιμοποιεί συστηματικά όχι μονάχα στο φαγητό της αλλά και στο δέρμα της.
Στην Ελλάδα η συνήθεια να εφαρμόζεται ελαιόλαδο τοπικά πάνω στο δέρμα είναι ευρέως διαδομένη σε διάφορες περιοχές της χώρας και η αρχή αυτής της πρακτικής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Γενιές ολόκληρες γυναικών χρησιμοποίησαν το λάδι ελιάς σαν φυσικό καλλυντικό. Η τάση αυτή σήμερα κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, κυρίως ανάμεσα στους οπαδούς των φυσικών προϊόντων και της φυσικής υγείας. Είτε σε συνδυασμό με άλλα συστατικά είτε μόνο του, οι καλλυντικές ιδιότητες του ελαιολάδου επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά από τους ειδικούς, γι’ αυτό και βλέπουμε πια έναν ολόκληρο κλάδο της κοσμετολογίας να αναπτύσσεται γύρω απ’ αυτό.
Σε κάθε περίπτωση, το αγνό ελαιόλαδο διαθέτει αποδεδειγμένα μαλακτικές, ενυδατικές και αντισηπτικές ιδιότητες και μπορεί να φανεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό για πολλές χρήσεις. Προσφέρει μοναδική ενυδάτωση και αποτελεσματική προστασία, ακόμα και απέναντι σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα δύσκολες.
Για να αποκτήσει κανείς μία πρώτη εικόνα των ευεργετικών ιδιοτήτων του ελαιολάδου πάνω στο σώμα, αξίζει να ρίξει μία ματιά στα παρακάτω:
Εύκολες και γρήγορες φυσικές συνταγές ομορφιάς με Ελαιόλαδο
Οι περισσότεροι τύποι ξηροδερμίας που εμφανίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας είναι συχνά αποτέλεσμα της αφυδάτωσης που προκαλεί η απότομη αλλαγή του καιρού, η οποία δεν δίνει στο σώμα μας τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί στις νέες κλιματικές συνθήκες. Τα αίτια της ξηροδερμίας μπορεί να είναι επίσης ψυχολογικά και κυρίως σε περιόδους με μεγάλο στρες το φαινόμενο μπορεί να ενταθεί ιδιαίτερα. Ένας από τους πιο επίμονους και ενοχλητικούς τύπους ξηροδερμίας είναι αυτός που παρουσιάζεται στο τριχωτό του κεφαλιού. Tα πιο κοινά συμπτώματα είναι σκάσιμο του δέρματος, έντονη φαγούρα και τσούξιμο. Το φαινόμενο αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται με ειδικά σαμπουάν, αποχή από τις βαφές και τις χημικές επεξεργασίες, καθώς και με ειδικές μαλακτικές λοσιόν. Μία εναλλακτική πρόταση για το αφυδατωμένο κεφάλι είναι το αγνό λάδι ελιάς. Δοκιμάστε να απλώσετε λάδι ελιάς στο κεφάλι σας χρησιμοποιώντας ένα απλικατέρ και στη συνέχεια χτενίστε τα μαλλιά σας σε όλο το μήκος τους. Μαζέψτε τα μαλλιά σας σε αδιάβροχη μεμβράνη και κοιμηθείτε με αυτή τη νύχτα. Την επόμενη μέρα βάλτε σαμπουάν πρώτα σε στεγνά μαλλιά και στη συνέχεια ξεβγάλετε καλά το λάδι λούζοντας επίμονα. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!
•Ελαιόλαδο για τη θρέψη των μαλλιών
Για μια εφαρμογή αναμειγνύετε 50ml λάδι ελιάς μαζί με 50ml δαφνέλαιο. Περάστε το μείγμα στα μαλλιά σας πριν το λούσιμο, αποφεύγοντας τις ρίζες αν αυτές είναι πολύ λιπαρές και επιμένοντας περισσότερο προς τις άκρες των μαλλιών, όπου συνήθως παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρότητας κι οι μεγαλύτερες βλάβες. Τυλίξετε τα μαλλιά σας με μία χλιαρή πετσέτα και αφήστε το μείγμα να δράσει για μισή ώρα. Στη συνέχεια λουστείτε κανονικά. Μπορείτε να κάνετε αυτή τη μάσκα μαλλιών μία φορά την εβδομάδα και σε περιόδους που νιώθετε ότι τα μαλλιά σας χρειάζονται θρέψη και τόνωση.
•Ελαιόλαδο για σκασμένα χέρια ή ξηρότητα στην επιδερμίδα
Αναμείξετε 50 ml λάδι ελιάς μαζί με 50 ml λάδι καλέντουλας. Προσθέσετε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι, 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριανταφυλλόξυλου. Tο μείγμα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όσα σημεία του σώματος αντιμετωπίζουν ξηροδερμία ή σκασίματα. Είναι προτιμότερο να το χρησιμοποιείτε το βράδυ, πριν από τον ύπνο.
•Ελαιόλαδο για το πρόσωπο
Η επάλειψη του προσώπου με λάδι ελιάς ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος το δέρμα ενώ προλαμβάνει την εμφάνιση ρυτίδων. Αναμειγνύοντας ελαιόλαδο μαζί με λίγο λεμόνι μπορείτε να εξομαλύνετε τις σκούρες κηλίδες που έχει εμφανίσει το δέρμα σας, καθώς το μείγμα αυτό έχει την ικανότητα να λευκαίνει και να φωτίζει το πρόσωπο. Αποφύγετε τις μεγάλες ποσότητες λεμονιού στο μείγμα σας, γιατί το λεμόνι είναι αρκετά όξινο.
•Ελαιόλαδο για χείλη που έχουν σκάσει
Ενυδατώνετε τα χείλη σας καθημερινά και κυρίως το βράδυ απλά με λίγο αγνό ελαιόλαδο. Ήδη από την πρώτη εφαρμογή θα νιώσετε αισθητή διαφορά στα χείλη σας.
•Ελαιόλαδο για την περιοχή των ματιών
Όταν δεν χρησιμοποιείτε κάποια ειδική κρέμα, μπορείτε να απλώνετε με ένα βαμβάκι και με απαλές κινήσεις λίγο ελαιόλαδο στην περιοχή όπου κάνει την εμφάνισή του το λεγόμενο «πόδι της χήνας», δηλαδή στις πλαϊνές περιοχές των ματιών όπου συνήθως σχηματίζονται ακτινωτές ρυτίδες έκφρασης.
•Ελαιόλαδο για την ενδυνάμωση των βλεφαρίδων και το ντεμακιγιάζ
Αναμείξετε ίσες ποσότητες από ελαιόλαδο και αμυγδαλέλαιο και φτιάξετε ένα μείγμα ελαίων για άψογο ντεμακιγιάζ, αλλά και για θρέψη των βλεφαρίδων. Θα σας ενθουσιάσει, όταν δείτε πόσο καλά και απαλά καθαρίζει!
•Ελαιόλαδο για αδύνατα και λεπτά νύχια
Αν έχετε ευαίσθητα και λεπτά νύχια, μπορείτε να τα δυναμώσετε, βυθίζοντας τις άκρες των δακτύλων σας για 5-10΄ λεπτά σε χλιαρό ελαιόλαδο.
•Ελαιόλαδο για το ξύρισμα
Για το ξύρισμα, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αγνό ελαιόλαδο αντί για κρέμα, ζελέ ή αφρό ξυρίσματος. Το λάδι περιορίζει τους ερεθισμούς που προκαλεί το ξύρισμα στο πρόσωπο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή του σώματος, ενώ παράλληλα αφήνει το δέρμα λαμπερό, ενυδατωμένο και απαλό.
•Ελαιόλαδο σαν αντιηλιακό
Το λάδι ελιάς μπορεί να λειτουργήσει σαν ασπίδα για τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει πως, εφαρμόζοντας αγνό ελαιόλαδο στο δέρμα αμέσως μετά την έκθεση στις UVA ακτίνες του ήλιου, μπορεί να αποφευχθούν ή να περιοριστούν οι βλαβερές συνέπειες αυτής της επικίνδυνης ακτινοβολίας, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος.
•Ελαιόλαδο για μετά τον ήλιο
Το λάδι ελιάς είναι κατάλληλο και για την αφυδάτωση που παρατηρείται στο δέρμα, αλλά ακόμη και για τα εγκαύματα που μπορεί να προκαλέσει η έκθεση στον ήλιο. Οι ενυδατικές και αντισηπτικές ιδιότητες του ελαιολάδου μπορούν να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν από τον πόνο, να προλάβουν τα σημάδια και να αναζωογονήσουν τις περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη.
•Σημαντικό:
Σε κάθε περίπτωση, το λάδι ελιάς που θα χρησιμοποιηθεί στις συνταγές για την επιδερμίδα θα πρέπει να είναι βιολογικό, ώστε να είναι απολύτως απαλλαγμένο από χημικές και άλλες επιβαρυντικές ουσίες.
•Προσοχή!
Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις οδηγίες που μπορεί να σας έχουν δοθεί από γιατρούς. Αν έχετε παρατηρήσει οποιαδήποτε αλλεργική αντίδραση σε κάποιο από τα φυσικά συστατικά που αναφέρονται παραπάνω, μην προχωρήσετε σε καμία είδους εφαρμογή.
Το σχόλιό μας:
Εμείς θα είχαμε να προσθέσουμε ότι δεν είναι τυχαίο πως στο χωριό μας θεωρούν «πανάκεια» το χλιαρό λάδι από το καντήλι, σε συνδυασμό βέβαια με τη δυνατή πίστη πως ο Θεός κι οι Άγιοι βοηθούν στην ίαση κάθε είδους ασθένειας. Είναι μία διαχρονική ιδέα, με αρχαιοελληνικό ένδυμα πρώτα κι έπειτα χριστιανικό.
Και θα λέγαμε ότι και παλιά οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν φυσικά υλικά για την περιποίηση της ομορφιάς τους ήταν το ίδιο όμορφοι με τους σημερινούς ανθρώπους, που ξοδεύουν πολλά χρήματα σε αμφίβολης ποιότητας και άγνωστης σύστασης ακριβά καλλυντικά, τα οποία συχνά προκαλούν αλλεργίες και δηλητηριάζουν αντί να ωφελούν. Το αγνό ελαιόλαδο είναι φτηνότερο, καλύτερο και πιο οικολογικό καλλυντικό από τα χημικά, που, για να τα παρασκευάσουν, πρέπει να θυσιαστούν πολλές φώκιες και άλλα ζώα του πλανήτη μας.
Στο Παλαιοχώρι, όταν ένα κορίτσι είχε για πρώτη φορά την περίοδό της, που σήμαινε πως από παιδί γινόταν κοπέλα, η μητέρα της την έστελνε στο κατώι του σπιτιού τους, όπου φύλαγαν σε μεγάλα κιούπια (πιθάρια) το λάδι της παραγωγής τους, να ανοίξει ένα πιθάρι με ελαιόλαδο και να δει να καθρεφτίζεται το πρόσωπό της στην επιφάνεια του λαδιού, “για να λάμπει το πρόσωπό της σαν το λάδι”! Κι αυτό γιατί το ελαιόλαδο, είτε σαν τροφή είτε σαν καλλυντικό, είναι από παλιά ταυτισμένο με τις έννοιες της Ομορφιάς και της Υγείας.
Κι ένα δίστιχό μας, για να μη σταματήσει η ποιητική μας παράδοση:
Ω μαυρομάτα μου ελιά, πά’ σ’ ασημένιο κλώνο,
το μυρωδάτο λάδι σου γιατρεύει κάθε πόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου