Γλυκιές γεύσεις από το παρελθόν
Υλικά:
• 7-8 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλό κουρκούτι από σιτάρι
• 1 φλυτζάνι ζάχαρη (ή περισσότερη, αν το θέλετε πιο γλυκό)
• λίγο ανθόνερο (προαιρετικά)
• λίγη κανέλα
Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε το γάλα με το κουρκούτι και τη ζάχαρη και τα βράζουμε περίπου 30΄λεπτά, μέχρις ότου να πήξει το μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια, για να μη σβολιάσει.
2. Όταν πήξει, σβήνουμε τη φωτιά, το αφήνουμε να σκάσει λίγο το κουρκούτι κι έπειτα το σερβίρουμε σε μπωλ ή πιατάκια, όπου έχουμε ρίξει λίγο ανθόνερο. Αν θέλουμε, το πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Τρώγεται ζεστό ή κρύο και διατηρείται στο ψυγείο μερικές μέρες.
Καλοφάγωτο!
Σημειώσεις:
α. Τη συνταγή αυτή μας έδωσε το καλοκαίρι του 1993 στο Παλαιοχώρι η Ιάσμη Αγιακάτσικα - Στεριανού, μητέρα δέκα παιδιών, καθισμένη στα σκαλιά της στη Λαγκαδούρα.
β. Σύνθετη η λέξη, με συγκοπή του δεύτερου -ου- της λέξης κουρκούτι και ιδιωματική κατάληξη -ου: κουρκούτι + γάλα > κουρκουτόγαλο > κουρκ’τόγαλο > κουρκ’ τόγαλου.
γ. Καλοκαιρινό συνήθως γλυκό, που το κάνουν την εποχή που αλέθουν σιτάρι για τραχανά (Ιούλιο και Αύγουστο). Γίνεται όμως κι άλλες εποχές, αν έχουμε κουρκούτι.
δ. Επειδή τα βασικά υλικά του κουρκ’τόγαλου είναι αμυλούχα και ζαχαρούχα κι η θρεπτική αξία του μεγάλη, παλιά το χρησιμοποιούσαν ως παιδική τροφή για βρέφη λίγων μηνών και παιδιά, αλλά και για μεγάλους. Το ίδιο και το ψυρούκι, το ζερντέ και το ρυζόγαλο.
ε. Τη συνταγή αυτή έχουμε δημοσιεύσει στο 88ο τεύχος του περιοδικού "Τα Παλιοχωριανά" (Οκτ.-Νοέμβρης-Δεκ. 2002, σελ. 1418).
ε. Τη συνταγή αυτή έχουμε δημοσιεύσει στο 88ο τεύχος του περιοδικού "Τα Παλιοχωριανά" (Οκτ.-Νοέμβρης-Δεκ. 2002, σελ. 1418).
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΟΥΝΑΤΣΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου