Μπεζ σάλι με καφέ μπορντούρα στο βελονάκι
Σάλι μπεζ ετών 30! Πλεγμένο με λεπτή συνθετική μπεζ και καφέ κλωστή με το βελονάκι από τη μακαρίτισσα σήμερα μητέρα της κ. Ελένης Χωριανοπούλου, κυρία Παρασκευή.
Έχει φάρδος 35 εκατοστά, 27 φορές το μοτίβο με τα δύο διπλά ποδαράκια. Είναι κάτι ανάμεσα σε σάλι και κασκόλ. Θα το προτιμούσα λίγο πιο φαρδύ, 40 εκατοστά φάρδος για παράδειγμα (+άλλα 5 διπλά ποδαράκια). Το μήκος του είναι αρκετό: 164 εκατ. το μπεζ τμήμα, 8+8 εκατ. η μπορντούρα στις δύο άκρες, σύνολο 180 εκατ. περίπου. Με κρόσσια 15-20 εκατ. γίνεται αρκετά μακρύ.
Πλέκουμε πρώτα το κεντρικό μακρύ μπεζ κομμάτι, 60 σειρές ή σε όποιο άλλο μήκος θέλουμε, ως εξής:
1η σειρά: Κάνουμε μία μακριά αλυσίδα με το μπεζ μαλλί.
2η σειρά: Κάνουμε με το βελονάκι 2 ριξίματα στον αέρα, πατάμε στην 8η θηλιά από το τέλος της αλυσίδας και πλέκουμε 1 διπλό ποδαράκι. Μετά πλέκουμε 1 πόντο, δύο ριξίματα στον αέρα, μπήγουμε το βελονάκι στην ίδια με το πρώτο ποδαράκι θηλιά και πλέκουμε το δεύτερο διπλό ποδαράκι. Στη συνέχεια πλέκουμε 2 πόντους, παίρνουμε 2 ριξίματα στον αέρα, αφήνουμε δύο πόντους, μπήγουμε το βελονάκι στον επόμενο της αλυσίδας και πλέκουμε ένα διπλό ποδαράκι. Πλέκουμε 1 πόντο, 2 ριξίματα στον αέρα, μπήγουμε το βελονάκι στην ίδια με το πρώτο θηλιά και πλέκουμε το δεύτερο διπλό ποδαράκι. Πλέκουμε 2 πόντους, 2 ριξίματα στον αέρα, αφήνουμε 2 πόντους στην αλυσίδα, μπήγουμε το βελονάκι στην επόμενη θηλιά και πλέκουμε το ένα διπλό ποδαράκι+1 πόντος+2 ριξίματα στον αέρα, μπήγουμε το βελονάκι στην ίδια θηλιά και πλέκουμε το δεύτερο διπλό ποδαράκι+ … επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι το τέλος της σειράς, όπου παίρνουμε 2 στον αέρα και φτιάχνουμε ένα μόνο διπλό ποδαράκι. Η 2 σειρά είναι πολύ βασική για την επιτυχία του σχεδίου. Προτού κάνουμε την τρίτη σειρά, περνούμε σε μια βελόνα την κλωστή που έμεινε στην άκρη της αλυσίδας και τη σταθεροποιούμε, περνώντας την ανάμεσα στο πλεκτό.
3η σειρά: Πλέκουμε 5 πόντους, παίρνουμε 2 ριξίματα στον αέρα, μπήγουμε το βελονάκι στο κενό ανάμεσα στα δύο ποδαράκια της προηγούμενης σειράς και πλέκουμε 1 διπλό ποδαράκι. Μετά πλέκουμε 1 πόντο, 2 ριξίματα στον αέρα, μπήγουμε το βελονάκι στην ίδια θηλιά με το προηγούμενο ποδαράκι και πλέκουμε το δεύτερο διπλό ποδαράκι… πλέκουμε 2 πόντους, 2 ριξίματα για το πρώτο διπλό ποδαράκι στο επόμενο κενό της κάτω σειράς, 1 πόντος, 2 στον αέρα για το δεύτερο ποδαράκι, 2 πόντοι… Η 3η σειρά τελειώνει σε 2 διπλά ποδαράκια.
4η σειρά: Όπως η 2η σειρά – πλέκουμε 5 πόντους, παίρνουμε 2 ριξίματα στον αέρα…
5η σειρά: Όπως η 3η σειρά – 1 διπλό ποδαράκι+1 πόντος+1διπλό ποδαράκι+2 πόντοι…
6η-60ή σειρές: Συνεχίζουμε, επαναλαμβάνοντας το σχέδιο, μέχρι την εξηκοστή σειρά.
Καφέ μπορντούρα, με μαλλί ίδιας ποιότητας, σε 8 επάλληλες σειρές και στις δύο άκρες του μπεζ πλεκτού. Το μήκος της μπορντούρας είναι 8 εκατοστά περίπου σε κάθε πλευρά, συνολικά 16.
Αφού πλέξουμε το μπεζ μακρύ τμήμα, κάνουμε με το βελονάκι αλυσίδα με 7 θηλιές και πατάμε χωρίς ρίξιμο στο πρώτο κενό. Έπειτα πλέκουμε άλλες 7 θηλιές και πατάμε στο επόμενο κενό ανάμεσα στις δυο δυάδες από ποδαράκια. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι το τέλος της σειράς. Γυρίζουμε το πλεκτό, πλέκουμε αλυσίδα με 5 θηλιές και πατάμε χωρίς ρίξιμο στο πρώτο κενό, στη μέση της αποκάτω αλυσίδας. Πλέκουμε μετά αλυσίδα με 7 θηλιές και πατάμε χωρίς ρίξιμο στο κέντρο του επόμενου κενού. Επαναλαμβάνουμε το σχέδιο, μέχρι το τέλος της σειράς. Στην τρίτη σειρά πλέκουμε πάλι 5 θηλιές και επαναλαμβάνουμε το σχέδιο. Όταν πλέξουμε και την όγδοη σειρά, δένουμε τα κρόσσια, ένα σε κάθε άνοιγμα.
Κρόσσια μήκους 15-20 cm, με δέκα κλωστές. Κόβουμε πέντε κλωστές λίγο παραπάνω από το διπλάσιο μήκος κροσσιού που επιθυμούμε, τις διπλώνουμε όλες μαζί στα δύο, περνούμε τις κλωστές από το τελείωμα σε ίσα διαστήματα και κάνουμε το γνωστό δέσιμο.
Οι εικόνες προήλθαν από σάρωση της εσάρπας της κ. Χωριανοπούλου στις 17/1/2014.
Ελπίζω οι οδηγίες που σας γράφω να σας βοηθήσουν να πλέξετε εύκολα αυτό το όμορφο δίχρωμο σάλι. Αν θελήσετε να πλέξετε το σάλι κι εσείς, σας εύχομαι...
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Μ.Β.
Μ.Β.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου