Συνταγή για πρασοτηγανίτες μας έδωσε η Νίτσα/Μυρσίνη Γεωργή, κόρη του Γεωργίου και της Ειρήνης Βαμβαδέλη-Γεωργή από το Πλωμάρι, μητέρα δύο παιδιών και γιαγιά τεσσάρων εγγονών σήμερα, κάτοικος Αθηνών. Οι τηγανίτες με πράσα είναι φαγητό απλό και υγιεινό, πολύ συνηθισμένο παλιά στη Λέσβο, αφού μπορούσε κάποιος να το πάρει για «ορδινιά» στο κτήμα. Λιτά φαγητά, λιτός βίος! Η Νίτσα μας ανέφερε ότι τα πράσα ήταν το πιο αγαπημένο φαγητό του πατέρα της, ο οποίος μικρός υπέφερε από εντερικά και θεραπεύτηκε τρώγοντας πράσα λαδερά, που με τις μαλακτικές ιδιότητές τους σταμάτησαν αμέσως την αιμορραγία του εντέρου του. Γι’ αυτό σ’ όλη του την έγγαμη ζωή ζητούσε από τη γυναίκα του να του μαγειρεύει συχνά πράσα. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε τη συνταγή της Νίτσας για λαδερά πράσα. Για τις θεραπευτικές ιδιότητες των πράσων διαβάστε στην παρακάτω ιστοσελίδα, απ’ όπου και η εικόνα: http://www.herb.gr/index.php/catalog/product/view/id/907/s/praso/.
Συνταγή της Λέσβου
Υλικά:
• 2 κιλά πράσα
• 400-500 γραμμ. αλεύρι
• 2-2½ ποτήρια χλιαρό νερό
• 1-2 αυγά
• ½ κουταλάκι σόδα
• ½ κουταλάκι μπέικιν-πάουντερ
• αλάτι
• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Παρασκευή:
1. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστών περίπου και χαράζουμε κατά μήκος μέχρι τη μέση το κάθε κομμάτι.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα πράσα σε αλατισμένο νερό 20΄ λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να διαλυθούν. Σβήνουμε τη φωτιά, στραγγίζουμε καλά τα πράσα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
3. Ετοιμάζουμε το τάραμα ως εξής: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σόδα με το αλεύρι, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε καλά, για να γίνει το μείγμα μέτρια πηχτό και χωρίς σβόλους. Προσθέτουμε μετά τα αυγά και ελάχιστο αλάτι κι ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
4. Βάζουμε σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο να κάψει. Πιάνουμε ένα-ένα κομμάτι πράσο, το βουτάμε μέσα στο τάραμα και με ένα κουτάλι το ρίχνουμε στο τηγάνι. Επαναλαμβάνουμε, μέχρι να τελειώσουν τα πράσα. Όταν ροδοκοκκινίσουν από τη μια μεριά, τα γυρίζουμε από την άλλη και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα.
5. Τρώγονται σαν μεζές ή σαν κύριο πιάτο, ζεστά ή κρύα.
6. Αν περισσέψει τάραμα, το κάνουμε τηγανίτες, που τις πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλλα ή μέλι ή πετιμέζι ή σιρόπι που μας περίσσεψε από ένα γλυκό κουταλιού. Αν προτιμούμε να γίνουν οι τηγανίτες πιο πικάντικες, ρίχνουμε στο τάραμα αλάτι και προαιρετικά πιπέρι λευκό ή ρίγανη ή κύμινο ή ψιλοκομμένο άνηθο ή άλλο μυρωδικό ή τριμμένο τυρί.
7. Η Νίτσα, αφού έφτιαξε πρασοτηγανίτες με την παραδοσιακή συνταγή της Λέσβου, δοκίμασε και μια παραλλαγή: έφτιαξε μια σάλτσα, όπου τις βούτηξε. Έβαλε σε ένα τηγάνι μπόλικη τριμμένη ντομάτα, 2 σκελίδες σκόρδο και ελαιόλαδο, έβρασε τη σάλτσα μέχρι να απορροφηθεί όλο το ζουμί κι έριξε μέσα τις πρασοτηγανίτες, γυρίζοντάς τις κι απ’ τις δύο πλευρές μέσα στη σάλτσα.
Καλή Όρεξη!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου