ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΘΕΙΡΙΑΣΗ
Πάει το παιδί στο σχολειό, πάει κι η ψείρα.
(παροιμία)
Ενημερωθείτε για τη φθειρίαση και προστατευτείτε από τις ψείρες, διαβάζοντας τα εξής: 1) δύο πρακτικά φάρμακα για ψείρες, 2) άλλες πληροφορίες και συμβουλές, 3) ψωμί με ελαιόλαδο, συνταγή Μαρίτσας Φατούρου-Πάσχου, 4) ενημερωτικό έντυπο του Υπουργείου Υγείας.
Λοσιόν για ψείρες (όταν το παιδί έχει ψείρες)
Υλικά:
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (1 μπουκαλάκι 10 ml περίπου)
- 1 κουταλιά αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (1 μπουκαλάκι 10 ml περίπου)
- 1 χτένα με πυκνά δόντια, ειδική για ψείρες (έχουν και τα φαρμακεία)
Παρασκευή:
• Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και δενδρολίβανου και ανακατεύουμε καλά.
• Αφού σκεπάσουμε με μια πετσέτα τους ώμους του παιδιού, αλείφουμε με το μείγμα το κεφάλι του, κατόπιν το τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη ή πλαστικό σκουφάκι και περιμένουμε 1 ώρα περίπου, για να δράσει [Το ελαιόλαδο φράζει τους αναπνευστήρες του παρασιτικού εντόμου, το πνίγει και καταστρέφει το περίβλημά του].
• Μετά από μία ώρα, χτενίζουμε όλα τα μαλλιά δυο-τρεις φορές με την ειδική πυκνή χτένα, για να φύγει η κόνιδα (αυγά ψείρας) και οι ψείρες. Ξεκινούμε από τις ρίζες των μαλλιών και χτενίζουμε μέχρι τις άκρες, ξεπλένοντας κατά διαστήματα τη χτένα. Αν βρούμε ώριμη ψείρα ζωντανή, πρέπει να τη σκοτώσουμε πιέζοντας με τα νύχια. Χρειάζονται δύο τουλάχιστον επαλείψεις, μέχρι να καθαρίσει το κεφάλι.
• Λούζομε τα μαλλιά με πράσινο σαπούνι ή με ειδικό σαμπουάν για τη φθειρίαση και απολυμαίνουμε τη χτένα και την πετσέτα που χρησιμοποιήσαμε.
Προληπτικό φάρμακο για ψείρες
Υλικά:
- 50 ml αμυγδαλέλαιο (ως βάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έλαιο καρύδας)
- ½ μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου (5 ml περίπου)
- ½ μπουκαλάκι αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου (5 ml περίπου)
Εφαρμογή:
• Ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βάζο το αμυγδαλέλαιο και τα αιθέρια έλαια κι ανακατεύουμε καλά.
• Κάθε πρωί, πριν φύγει το παιδί για το σχολείο, αλείφουμε με μικρή ποσότητα το σβέρκο, το πίσω μέρος των αυτιών, τη βάση του κεφαλιού και τους καρπούς των χεριών του.
Σημειώσεις:
1. Τις παραπάνω συνταγές μάς έδωσε η Μαρίτσα Φατούρου-Πάσχου, η οποία ζει στην Πάτρα και φροντίζει τα εγγονάκια της. Την κατέγραψε από ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης.
2. Κατά της φθειρίασης είναι και τα αιθέρια έλαια λεβάντας, τεϊόδενδρου και μέντας.
Για τις ψείρες
(παλιοί συγγραφείς)
• Το χόρτο στοιχάς (stecade), η γνωστή λεβάντα (lavandum stoechas), καταπολεμά τις ψείρες. Κάνε σκόνη αποξηραμένη λεβάντα, ένωσε τη σκόνη αυτή με λάδι και ξύδι και αλείψου να ψοφήσουν.
• Για να μην κάνεις ψείρες, τρώγε κάθε ταχύ (πρωί) ψωμί βρεγμένο με λάδι.
(Πηγές: α) Κασσιανού Βάσσου «Γεωπονικά», β) Αγαπίου μοναχού «Γεωπονικόν»)
Μαλλιά με κόνιδες και ψείρες σε μεγέθυνση.
Πηγή: Η εικόνα από http://www.fotosearch.gr/CSP802/k22179204/
Ψωμί με ελαιόλαδο (κολατσιό για το σχολείο)
Συνταγή κ. Μαρίτσας Φατούρου - Πάσχου
Υλικά:
- 2 λεπτές φέτες ψωμιού
- λίγο θαλασσινό αλάτι
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- ½ ντομάτα τριμμένη
- 1 κομμάτι τυρί φέτα
Παρασκευή:
• Φρυγανίζουμε τις φέτες ψωμιού, πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και ρίγανη, ρίχνουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο σε κάθε φέτα, μετά βάζουμε την τριμμένη ντομάτα και τέλος το τυρί. Ενώνουμε τις δύο φέτες, τις τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε το προσφάι του παιδιού σε ένα ταπεράκι, μαζί με 1-2 χαρτοπετσέτες.
• Επίσης, ελκυστικό προσφάι για το σχολείο είναι το «σουβλάκι», όπου καρφώνουμε 1 κεφτεδάκι, 1 λεπτή φετούλα ψωμί βρεγμένη με λάδι, 1 κομμάτι ντομάτα, 1 κομμάτι τυρί, 1 φετούλα ψωμί, τυλιγμένα σε ένα φύλλο μαρουλιού.
Συμβουλές:
• Οι ψείρες, μικροσκοπικά παρασιτικά έντομα που χρησιμοποιούν ως ξενιστή τον άνθρωπο. Είναι τριών ειδών: α) τριχωτού κεφαλής β) σώματος γ) εφηβαίου. Έχουν τρία ζεύγη ποδιών, που το τελείωμά τους μοιάζει με αγκίστρι, ώστε να προσκολλώνται με αυτά στις τρίχες. Διαθέτουν δύο απομυζητήρες, που τους χρησιμοποιούν για να τραφούν με το αίμα του ξενιστή κάθε 3-5 ώρες. Εναποθέτουν τα αυγά τους (κόνιδες) στη ρίζα της τρίχας κοντά στο κρανίο.
• Οι ψείρες, όταν τσιμπούν, εκκρίνουν και σάλιο το οποίο περιέχει αντιπηκτικά που προκαλούν συμπτώματα σαν του κοινού κρυολογήματος. Το παιδί γίνεται χλωμό, ασυνήθιστα ήσυχο και δεν μπορεί να συγκεντρωθεί. Στη συνέχεια οι ψείρες προκαλούν έντονη φαγούρα (κνησμό) στο κεφάλι, στο λαιμό και στα αυτιά, με συνέπεια να δημιουργούνται εκδορές από το ξύσιμο. Σε περίπτωση επιμόλυνσης, οπότε η λοίμωξη προκαλεί πυοδερμίες, διόγκωση λεμφαδένων και σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις, πρέπει να επισκεφτούμε οπωσδήποτε γιατρό.
• Το πολύ καλό χτένισμα, καθώς και το κόψιμο των μαλλιών είναι η καλύτερη λύση, καθώς σε βαριές περιπτώσεις τα ειδικά σαμπουάν δεν βοηθούν. Η χτένα πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά μετά από κάθε πέρασμα μέσα από τα μαλλιά, για να απομακρύνονται οι ψείρες και οι κόνιδες.
• Αλλάζουμε καθημερινά μαξιλαροθήκη και σεντόνια στο κρεβάτι του παιδιού και πλένουμε χωριστά τις πετσέτες και τα άλλα ρούχα του σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου.
*****
Δημοσιεύουμε παρακάτω τις ενημερωτικές οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της φθειρίασης, ώστε να έχετε μία επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Η φθειρίαση και η αντιμετώπισή της
Η μόλυνση με φθείρες της κεφαλής είναι σύνηθες γεγονός στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα παιδιά σχολικής ηλικίας. Όλες οι κοινωνικοοικονομικές ομάδες μπορούν να προσβληθούν και η φθειρίαση δεν αποτελεί ένδειξη κακής υγιεινής. Η φθείρα (ψείρα) δεν επηρεάζεται από το μήκος της τρίχας, το συχνό λούσιμο ή το χτένισμα. Η φθείρα της κεφαλής δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού και δεν είναι υπεύθυνη για τη διασπορά νοσημάτων.
Τρόπος μετάδοσης: Οι φθείρες δεν έχουν φτερά. Δεν πετούν ή πηδούν. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από ζώα, γίνεται με άμεση επαφή με τα μαλλιά προσβεβλημένων ατόμων ή πιθανόν έμμεσα, με επαφή με προσωπικά τους αντικείμενα, όπως κτένες, βούρτσες, καπέλα, ρούχα ή μαξιλάρια.
Κύκλος ζωής του παράσιτου: Το ώριμο θηλυκό, 1-2 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση, γεννά ωάρια, που προσκολλώνται στερεά στις τρίχες, μέχρι 1 χιλιοστό από το δέρμα, δεδομένου ότι η θερμοκρασία του σώματος είναι απαραίτητη για την επώασή τους. Κυρίως προτιμάται η περιοχή πίσω από τα αυτιά και τη βάση του κρανίου. Η περίοδος επώασης από το στάδιο της κόνιδας μέχρι την εκκόλαψη των πρώτων νυμφών είναι 6-10 ημέρες. Οι ώριμες φθείρες, ικανές για αναπαραγωγή εμφανίζονται 1-2 εβδομάδες αργότερα. Ο χρόνος ζωής της είναι 1-3 μήνες και στη διάρκεια αυτή εναποθέτει περίπου 300 ωάρια. Η ώριμη φθείρα έχει μήκος 1-3 χιλιοστά και γκριζωπό χρώμα. Τρέφεται κάθε 3-6 ώρες, απομυζώντας με τους δύο απομυζητήρες της αίμα από τον ξενιστή της. Κατά την απομύζηση ελευθερώνει με το σάλιο της τοξίνες στο δέρμα που, όταν ευαισθητοποιούν το άτομο, προκαλούν ποικίλου βαθμού κνησμό και επιμολύνσεις από το ξύσιμο.
Η φθείρα της κεφαλής μπορεί να επιβιώσει 1-2 ημέρες μακριά από το τριχωτό της κεφαλής και τα αυγά της δεν μπορούν να εκκολαφθούν σε θερμοκρασίες μικρότερες από αυτές που αναπτύσσονται κοντά στο τριχωτό της κεφαλής.
Αναγνώριση της μόλυνσης: Η διάγνωση στηρίζεται στην απομόνωση φθείρας ή στην παρουσία κόνιδας. Επειδή η φθείρα αποφεύγει το φως και συνήθως κινείται γρήγορα και κρύβεται αποτελεσματικά, είναι δύσκολο να απομονωθεί. Έχει βρεθεί ότι η πιθανότητα ανεύρεσης φθείρας, που υποδηλώνει και ενεργό παρασίτωση, είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη όταν χρησιμοποιηθεί ειδική κτένα σε σχέση με την απλή επισκόπηση. Τα αυγά, οι νύμφες και οι φθείρες μπορούν να φανούν με γυμνό μάτι. Θα μπορούσε όμως να χρησιμοποιηθεί μεγεθυντικός φακός.
Αντιφθειρική αγωγή: Προκειμένου να εφαρμόζεται έγκαιρα η θεραπεία, πρέπει να γίνεται τακτικός έλεγχος από το γονέα με το ειδικό χτένι.
Για την αντιμετώπιση της φθειρίασης χρησιμοποιούνται τοπικά αντιφθειρικά σκευάσματα με τη μορφή λοσιόν, σαμπουάν ή κρέμας.
Τα αντιφθειρικά αυτά εφαρμόζονται στα μαλλιά για 5-10 λεπτά ή τα σκευάσματα που έχουν λοσιόν, για μερικές ώρες και η θεραπεία επαναλαμβάνεται μετά από 7-10 ημέρες. Σημειώνεται ότι η δραστική ουσία παραμένει στα μαλλιά και ασκεί δράση έως και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή τους. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Το ξύδι, τα conditioners κι ο ζεστός αέρας του σεσουάρ αδρανοποιούν το αντιφθειρικό που παραμένει στην τρίχα και γι’ αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά τη θεραπεία. Οι νεκρές κόνιδες που εξακολουθούν να παραμένουν προσκολλημένες στις τρίχες, απομακρύνονται με το ειδικό κτενάκι και διάλυμα ξιδιού πριν την επανάληψη της θεραπείας και όχι αμέσως μετά την πρώτη θεραπεία.
Δεν είναι αποδεδειγμένο αν υλικά όπως η βαζελίνη, το ελαιόλαδο, η μαγιονέζα είναι αποτελεσματικές θεραπείες.
Οι χτένες και οι βούρτσες, τα σεντόνια ή τα ρούχα μπορούν να πλυθούν με ζεστό νερό. Η θερμοκρασία άνω των 53,5 ºC για πέντε λεπτά είναι αρκετή για να φονεύσει τις φθείρες και τα αυγά τους, στα διάφορα αντικείμενα.
Δεδομένου ότι η ώριμη φθείρα επιβιώνει μακριά από τον άνθρωπο 1-2 ημέρες, τα δε ωάρια εκκολάπτονται σε 6-10 ημέρες, τα λούτρινα παιχνίδια που κοιμάται μαζί τους το παιδί ή άλλα μολυσμένα αντικείμενα, πρέπει να πλένονται και να απομονώνονται σε πλαστική σακούλα για 10-12 ημέρες.
Η θεραπεία των κατοικίδιων, όπως γάτας ή σκύλου δεν συνιστάται.
Όταν η θεραπεία αποτύχει, συχνά οφείλεται στο ότι δε δόθηκαν σωστές οδηγίες, δεν ακολουθήθηκαν σωστά οι οδηγίες του αντιφθειρικού φαρμάκου, δεν απολυμάνθηκαν τα ρούχα και ο γύρω χώρος και τέλος, στο ότι υπάρχει αντοχή στα αντιφθειρικά φάρμακα. Μάλιστα, για αποφυγή αντοχής συνιστάται να μη χρησιμοποιείται το ίδιο αντιφθειρικό στο παιδί στη διάρκεια του ίδιου εξαμήνου, αλλά να γίνονται εναλλαγές. Έτσι, πολλοί σήμερα ακολουθούν μηχανικούς τρόπους απομάκρυνσης της φθείρας και αποφεύγουν τη φαρμακευτική αγωγή. Βέβαια, δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για την αποτελεσματικότητά τους.
Προφύλαξη: Μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση της φθειρίασης έχει η πρόληψη και η αποφυγή νέας μόλυνσης.
Τονίζεται ότι τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή των μαλλιών τους με τα μαλλιά των άλλων παιδιών, καθώς επίσης και να μοιράζονται χτενάκια, βούρτσες και άλλα παρόμοια αντικείμενα. Επίσης, δεν πρέπει να κρεμούν τα σακάκια τους σε κοινές κρεμάστρες στο σχολείο, αλλά το καθένα να έχει το σακάκι του στην καρέκλα του.
Συχνά χρησιμοποιούνται απωθητικά της φθείρας του τριχωτού της κεφαλής σε παραδοσιακές συνταγές, απωθητικά σαμπουάν, λοσιόν και σπρέι από αιθέρια έλαια, χωρίς όμως πλούσια επιστημονική τεκμηρίωση.
Όταν ένα παιδί βρεθεί με ψείρες, θα πρέπει να εξεταστούν όλα τα μέλη του οικογενειακού περιβάλλοντος, καθώς και όλα τα άτομα τα οποία ήλθαν σε στενή επαφή με τον πάσχοντα και να θεραπευθούν, αν έχουν φθειρίαση. Αυτοί που κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι πρέπει επίσης να θεραπευτούν προφυλακτικά.
Κανένα νόημα δεν έχουν απολυμάνσεις του περιβάλλοντος με εντομοκτόνα, δεδομένου ότι η φθείρα δύσκολα επιβιώνει μακριά από την κεφαλή και επιπλέον η δραστική ουσία των εντομοκτόνων μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Τα παιδιά με φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής δεν πρέπει να αποκλείονται από το σχολείο. Οι γονείς τους όμως θα πρέπει να ενημερώνονται ότι το παιδί τους θα πρέπει να κάνει τη σωστή θεραπεία.
• Διαβάστε περισσότερα για τις ψείρες στις εξής διευθύνσεις:
- http://kids.in.gr/kid-related/health/article/?aid=1231231182
- http://www.iator.gr/2009/10/10/phtiriasi-trixotou/
- http://www.ftiaxno.gr/2014/02/paraskeyi-fisikou-sampouan-gia-psires.html
- http://www.ftiaxno.gr/2014/02/paraskeyi-fisikou-sampouan-gia-psires.html
Υγιαίνετε
ΨΕΙΡΟ
- ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ
- Αλί που το ’χει η κούτρα
του να κατεβάζει ψείρες.
- Αλλού η ψείρα κι αλλού τα παιδιά της.
- Άμα δεν έχεις νύχια να
ξυστείς και να σε ξύσουν άλλοι, θα σε φάνε οι ψείρες.
- Αν δεν ψειριάσει, δεν ξύνεται.
- Αν έχεις νύχια, θα ξυστείς.
Αν δεν έχεις, θα σε φάνε οι ψείρες.
- Απλώνεις πέντε δάχτυλα και
βγάζεις δέκα ψείρες.
- Βάλε εργάτες το Μάρτη κι
άφησέ τους να ψειρίζονται.
- Βαρεί εκεί που σταλίζει η ψείρα.
- Για να διώξει τις ψείρες, έκαψε την καλύβα του.
- Γιόμισε η ενάτη λίρες κι ο
αντάρτης ψείρες.
- Δεν έχει πού να σταθεί ψείρα (για φαλακρό).
- Δεν ξέρει η ψείρα από φιρμάνια κι ο ψύλλος από
νόμους.
- Έβαλε την ψείρα να βαρέσει την καμπάνα.
- Έβαλε τον ψύλλο ταβουλάρη
(αρχειοφύλακα) και την ψείρα
καραμούζα (τσαμπούνα, ντουντούκα).
- Έβηξε η ψείρα κι έσπασε η πόρτα.
- Είδα κι απόειδα, αλλά
μουνουχισμένη ψείρα ποτέ μου δεν είδα.
- Είδε η ψείρα αλώνι, περπατεί και καμαρώνει.
- Είδε ψείρα βρακωμένη.
- Έκανε κι η ψείρα κώλο κι έχεσε τον κόσμο όλο.
- Έχει την ψείρα άρχοντα και τον ψύλλο επίσκοπο.
- Έχει την ψείρα πεθερά, τη μύγα για νοικοκυρά.
- Ζητάει δανεικά από την ψείρα.
- Ζητάει νεφρό από ψείρες (λεπτολογεί).
- Η φτείρα (ψείρα) εχόρτασεν και έξεβεν σην γιακά (ποντιακή).
- Η ψείρα θέλει απλυσιά κι η φτώχεια συγγένεια.
- Η ψείρα λέρα κρέμεται κι η λέρα καμαρώνει.
- Η ψείρα με φωνές δεν φεύγει.
- Η ψείρα όταν παραφάει βγαίνει στο γιακά (νεοπλουτισμός).
- Η ψείρα τρώει απ’ τ’ αφεντικό της.
- Καζάντησε η ψείρα μουνί και δεν ξέρει τι να το
κάνει.
- Και οι νύφες έχουνε ψείρες και οι γαμπροί ψύλλους.
- Κάλλιο ψείρα στο κορμί σου, παρά κακός άρχοντας στο σβέρκο σου.
- Κάλλιο ψείρα στον κόρφο σου, παρά πεθερά στον κόπο σου.
- Κάλλιο ψειριασμένος, παρά ατιμασμένος.
- Κάνει η ψείρα πέρασμα και η κονίδα στράτα.
- Κατά τον σβέρκο και η ψείρα.
- Κοιτάει να γίνει νοικοκύρης
από σκατά ψείρας.
- Μια ψείρα εδώ, μια ψείρα
εκεί, μια ψείρα παραπέρα,
μου κάνανε την πλάτη μου σαν τρύπια
ταμπακέρα.
- Μόνο ψείρες προκόβουνε στο κεφάλι του.
- Μου κόλλησε σαν τη μουνόψειρα.
- Ξει την κούτρα του, να
κατεβούν οι ψείρες.
- Ο γέρος έχει ψείρισμα και η γριά νοικοκύρεμα.
- Οι δικές μας οι ψείρες είναι στο κεφάλι, του Εβραίου
είναι στην καρδιά.
- Οι ψείρες ως τον Όλυμπο, κι εμείς στα πανηγύρια.
- Όποιος δεν έχει ψείρες, δεν ξέρει από ξύσιμο.
- Όποιος δεν έχει ψείρες, δεν ξύνεται.
- Όποιος έχει ψείρες, ψειρίζεται.
- Όπου κοιμούνται με σκυλιά,
ξυπνούνε με ψείρες.
- Όπου πάει ο άρχοντας, πάνε
κοντά κι οι ψείρες του.
- Όπου φτώχεια και ψείρα.
- Όσες οι ψείρες του φτωχού, τόσα τα βάσανά του.
- Όσοι ξύνουν τα κεφάλια τους
δεν έχουν όλοι ψείρες.
- Όταν χορτάσει η ψείρα, βγαίνει στο γιακά.
- Ούλοι αντάμα κι ο ψειριάρης χώρια.
- Ο φαλακρός ψείρες δεν έχει.
- Πάει το παιδί στο σχολειό, πάει
κι η ψείρα.
- Πρέπει να το ’χει η κούτρα
σου να κατεβάζεις ψείρες.
- Το ψι ψι ψείρα γίνεται.
- Του αντάρτη η πληρωμή γένια,
ψείρες, φυλακή.
- Φούντωσε η φτώχεια,
φούντωσε κι η ψείρα.
- Χαρά στην ψείρα που θα σταθεί σε διακονιάρη
σβέρκο.
ΠΑΡΟΙΜΙΩΔΕΙΣ ΦΡΑΣΕΙΣ
- Αφεντική ψείρα.
- Είναι ψείρας.
- Κάθεται σαν ψείρα ανάμεσα σε δυο νύχια.
- Μη τα πολυ-ψειρίζεις.
- Ξέρεις τι μουνόψειρα είναι αυτός; (κολλιτσίδας,
παράσιτος, ενοχλητικός)
- Σκάει σαν την ψείρα στη φωτιά.
- Ψείρα με ουρά!
ΑΙΝΙΓΜΑ
ΛΕΣΒΟΥ
Ανάμισα σι δυο βουνά
κόρη σφάζιτι.
Τι είναι; (αρίεψ η)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου