Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΜΥΡΤΟΨΩΜΟ

  Ας ζυμώσουμε ψωμί με μύρτα
         clip_image002 clip_image004 clip_image006 

Υλικά:
- 2 κουταλιές σούπας μύρτα
- 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
- 1 φακελάκι μαγιά (ή 25 γραμμ. νωπή)
- ¼ κουταλιάς γλυκού ζάχαρη
- 350 γραμμ. αλεύρι (μείγμα από αλεύρι λευκό και ολικής άλεσης ή σκέτο λευκό,
   αν το προτιμάτε πιο αφράτο)
- 1 κουταλιά γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 3 κουταλιές σούπας κρασί κόκκινο γλυκό (μαυροδάφνη ή άλλο)
- ελαιόλαδο για λάδωμα ταψιού
- φύλλα και καρποί μυρτιάς για διακόσμηση (προαιρετικά)  

Παρασκευή:

1. Σπάμε ελαφρά τα μύρτα και τα βάζουμε σ’ ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για μία ώρα.

2. Διαλύουμε τη μαγιά με λίγο χλιαρό νερό, ρίχνουμε τη ζάχαρη και λίγο αλεύρι, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 15 λεπτά.

3. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το κρασί και λίγο από το νερό των μύρτων κι ανακατεύουμε, προσθέτοντας λίγο - λίγο το υπόλοιπο νερό, ώσπου να δέσουν μαζί όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα μύρτα και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το μείγμα, έως ότου σχηματιστεί ζύμη που δεν κολλάει. Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά (Όλο αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο μηχάνημα κουζίνας σε μεσαία ταχύτητα).

4. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σκεπασμένη σε λαδωμένη γαβάθα σε ζεστό μέρος για περίπου 40 λεπτά.

5. Πλάθουμε ένα στρογγυλό καρβέλι, το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, το χαράζουμε μια-δυο φορές, το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα ακόμη.

6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα περίπου. Βγάζουμε το καρβέλι καυτό από το φούρνο, αλείφουμε την επιφάνειά του με ελάχιστο νερό και το αφήνουμε ξεσκέπαστο να κρυώσει.
Καλοφάγωτο!
clip_image007
Μερικές παρατηρήσεις:
1. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να βρω μύρτα στην Αθήνα. Δημοσιεύω τη συνταγή για την εξαδέλφη μου Διαμαντούλα Κουτλή, που μου είπε πως έχει μυρτιά στον κήπο της στην Αυστραλία και έκανε πρόσφατα λικέρ μυρτιάς.
2. Αν έχουμε λικέρ μυρτιάς αλλά όχι μύρτα, νομίζω πως θα μπορούσαμε να αρωματίσουμε το ψωμί και να κάνουμε ένα είδος μυρτόψωμου χωρίς μύρτα. Επίσης, ίσως θα μπορούσαμε να πολτοποιήσουμε 5-10 χλωρά φύλλα μυρτιάς και να προσθέσουμε το χυμό στη ζύμη μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη επιπλέον.
3. Η διακόσμηση της επιφάνειας του ψωμιού με φύλλα και καρπούς μυρτιάς θα ομορφύνει το καρβέλι μας και θα μας θυμίσει τα διακριτικά σημάδια που έβαζαν οι γυναίκες στο Παλαιοχώρι πάνω στα ψωμιά που ζύμωναν, προτού τα πάνε στο φούρνο, για να τα ξεχωρίζουν από τα ξένα μετά το ψήσιμο. Μπορούμε π.χ. να σχεδιάσουμε το μονόγραμμά μας με μύρτα, μέσα σε στεφάνι από μυρτόφυλλα.
4. Τα μύρτα, καρποί του φυτού της οικογένειας Μυρτίδων μύρτος ο κοινός (λατ. myrtus communis) ή μυρτιά ή μυρσίνη ή μερσινιά — στη Λέσβο τα λέμε μέρσινα>μέρσ’να — δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε με τα μύρτιλα, καρπούς του φυτού βακκίνιον ο μύρτιλλος της οικογένειας Ερεικοειδών (λατ. vaccinium myrtillus), που πολυδιαφημίζονται ως υγιεινή τροφή.
5. Μπορούμε να μαζέψουμε ώριμα μύρτα, να τα αποξηράνουμε και να τα χρησιμοποιούμε όλο το χρόνο για γλυκά ή ως φάρμακο ή ως καλλυντικό. Αν υπάρχουν ακόμα μύρτα στο Παλαιοχώρι, μαζέψτε τα κι αποξηράνετέ τα σε σκιερό μέρος.
6. Αν φτιάξετε μυρτόψωμο, στείλτε μία φωτογραφία στο mirsini.vounatsou@gmail.com, για να την προσθέσω στην ανάρτηση.
7. Ευχαριστώ τους bostanistas για την πρωτότυπη συνταγή, που την αναδημοσιεύω με ελάχιστες αλλαγές (Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=1564).

Η χαρά βρίσκεται στα μικρά
Μυρσίνη Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου