Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ ~ «Όχι άλλες κερκόπορτες»!


Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Μυτιλήνης / 21 Νοεμβρίου 2017
http://www.emprosnet.gr/apopseis/oxi-alles-kerkoportes-i

 ΑΙΟΛΙΑΣ ΛΟΓΟΣ


     Όχι άλλες κερκόπορτες (Ι)!


clip_image002

   Γράφει ο Τάκης Ιορδάνης

     Όταν σβήνουν τα φώτα της ράμπας και το χειροκρότημα σταματά, μέσα στο θαμπό φως της κουίντας ο πρωταγωνιστής μένει «ενώπιος ενωπίω». Μόνος και σύννους, αναλογιζόμενος το μίζερό του χθες και το αβέβαιό του αύριο, σ’ αντίθεση προς την αποψινή του επιτυχία.
     Μόνος, μπροστά στο αδυσώπητο αύριο.
     Έτσι και το νησί μας. Τα φώτα της παγκόσμιας επικαιρότητας είχαν εστιαστεί πάνω του το 2015, λόγω της «καθόδου των πολλών-πολλών μυρίων» και της σ’ αυτό «αποβάσεώς» τους, με τις άπειρες τραγωδίες των δύσμοιρων αυτών ξένων. Αμέτρητοι πνιγμοί, πόνος πολύς, κλάμα ατέλειωτο. Εμείς δε οι Λέσβιοι να τους προσφέρουμε οτιδήποτε ανθρωπίνως δυνατό, με αυταπάρνηση και γενναιότητα. Η άφατη οδύνη απ’ τη μια και η γενναιοφροσύνη απ’ την άλλη έκαναν μέχρι και τον Πάπα -για μοναδική φορά- να πατήσει τα ιερά χώματα της Λέσβου, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδος, την Άνοιξη 2016. Χειρονομία ύψιστου συμβολισμού. Απάλυνσης του πόνου, ανακούφισης των δεινών των «ξένων» μας, αλλά και αναγνώρισης και ευλογίας των Λεσβίων, για τη διεθνώς πρωτόγνωρη προσφορά τους.
     Πολλοί, πολιτικοί, άνθρωποι του θεάματος και άλλοι, απ’ όλο τον κόσμο, μας επισκέφτηκαν. Ο ύπατος αρμοστής προσφύγων του ΟΗΕ και νυν Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο της Αυστρίας τότε καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο επίτροπος μετανάστευσης της Κομισιόν Δ. Αβραμόπουλος, εκπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων και άλλοι ήσαν εκ των πλέον «υψηλών» επισκεπτών, πολιτικοί. Την «παρέλασή» τους έκλεισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
     Σ’ αυτούς προστέθηκαν προσωπικότητες του παγκοσμίου θεάματος, περσόνες υπέρλαμπρες, όπως οι ηθοποιοί Σούζαν Σάραντον, Αντζελίνα Τζολί -πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ-, ηθοποιοί της τηλεοπτικής σειράς «Game of Thrones» και άλλοι, που ήρθαν στο νησί για συμπαράσταση στους «ξένους», αλλά και απότιση τιμής στους Λέσβιους, που ως γνήσια τέκνα του Ξενίου Διός τίμησαν την έννοια «άνθρωπος».

     Η υπογραφή της σχετικής Συνθήκης Ε.Ε. – Τουρκίας το 2016 και η καταβολή των έξι (6) δισεκατομμυρίων Ευρώ στην γείτονα εκτόνωσαν το φαινόμενο.
     Μονομιάς, τα φώτα της δημοσιότητας έπαψαν να εστιάζουν στη Λέσβο. Και μετά; Ξεχαστήκαμε! Τι απέμεινε σε μας; Κάτι το θετικό; Τίποτα. Το μόνο «κέρδος» μας, το Κέντρο Καταγραφής Προσφύγων, το "hot spot" στη Μόρια. Κοντολογίς, ξανάρθε η σκληρή και αφόρητη πραγματικότητα. Της μιζέριας, της εγκατάλειψης, της έλλειψης φροντίδας προς το πολύπαθο νησί και του συνήθους απομονωτισμού του, που επί γενεές το μαστίζουν.
     Τούτα επιτείνονται συχνά από «δράσεις και αντιδράσεις» των στη Μόρια ξένων, αφού, μετά το άνοιγμα από το νεοσουλτάνο Ερντογάν της στρόφιγγας διελεύσεώς τους, έχουν ξεπεράσει τους 8.000, έναντι χωρητικότητας 4.000! Προοπτική μέλλοντος;! Καμία.
     Σ’ αυτό συμβάλλει η ανασφάλεια, εκ της επί δεκαετίες επιθετικότητας της Τουρκίας. Οι αμέτρητες αεροπαραβιάσεις, οι υπερπτήσεις πάνω απ’ τα νησιά μας των πολεμικών τους, καθώς και οι δηλώσεις ηγητόρων της, τότε Ντεμιρέλ, Οζάλ και νυν Ερντογάν, σηματοδοτούν ότι, κατ’ αυτούς, τους ανήκουν. Ο τελευταίος αμφισβητεί ακόμη και τη Συνθήκη της Λοζάννης και ομιλεί «περί των συνόρων της καρδιάς τους».
     Το προσφυγικό/μεταναστευτικό, που κατέστησε τη Λέσβο εξ αντικειμένου φορέα της Ιστορίας, αυτές τις μέρες υπήρξε πάλι θέμα αιχμής, που απασχόλησε ΜΜΕ, κοινή γνώμη, αλλά και το Κοινοβούλιο. Αιτία τα εκ του υπερκορεσμού προβλήματα σ’ όλα τα νησιωτικά hot spots (Κω, Λέρου, Σάμου, Χίου, Μόριας).
     Το πρόβλημα προβάλλει ιδιαίτερα οξύ, και απαιτείται άμεση λύση. Λύση συντονισμένη, για όλα. Το επιβάλλουν λόγοι εθνικής ύπαρξης.
     Αν ποτέ η χώρα βρεθεί απομονωμένη, όταν για τον οποιονδήποτε λόγο πάψει να υπάρχει η Ε.Ε., ή αν κάποιο ατυχές γεγονός επιβάλει το Grexit, να μην πάθουμε ό,τι και επί δικτατορίας. Τότε, που, δυστυχώς, κολοβώθηκε ο εθνικός μας κορμός, χάνοντας το ~40% της Κύπρου.
     Μήπως αυτά τα hot spots στο μέλλον γίνουν «κερκόπορτες» εξάλειψης της ελληνικότητας των νησιών μας; Γιατί άραγε η Ε.Ε. και η Κυβέρνηση δεν προχωρούν στη δημιουργία κάποιων ακόμη hot spots στην ηπειρωτική Ελλάδα, για αποσυμφόρηση των νησιωτικών, βελτίωση των συνθηκών ζωής και εκτόνωση των εκεί εντάσεων; Τα προβλήματα θα εντείνονται, απ’ την καθημερινή άφιξη σ’ αυτά νέων «ξένων», λόγω του ανατολίτικου παζαριού Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.
     Ο βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου ερωτούσε στη Βουλή πρόσφατα γιατί δεν γίνονται κι άλλα τέτοια hot spots, λ.χ. στην Πελοπόννησο, που έχει έκταση ασυγκρίτως μεγαλύτερη της Λέσβου και των άλλων τεσσάρων νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
     Σε σχετικό άρθρο μου με τίτλο «Υπερήφανος ως Έλλην. Υπερήφανος ως Λέσβιος», που δημοσιεύτηκε το Νοέμβρη του 2015, έγραφα στον επίλογο: «Όταν ο πόλεμος στη Συρία θελήσουν οι τρανοί του κόσμου να τελειώσει, πιστεύω ότι θα αποδοθεί στο νησί μας "ο της δικαιοσύνης στέφανος"». Άμποτε να γινόταν αυτό.
     Ο εκεί πόλεμος, απ’ ό,τι φαίνεται, τελειώνει. Όμως για μας το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα μένει «πληγή χαίνουσα» και πολύ φοβούμαι ότι θα μένει έτσι, όσο οι τρανοί του κόσμου θα παίζουν τα γεωπολιτικά τους παιχνίδια.
     Για μας τους Έλληνες, τους Λέσβιους και τους άλλους κατοίκους νησιών με hot spots, το μόνο που μένει είναι να αντιδράσουμε. Τούτο που ξεκίνησε ο Δήμος μας με τη γενική απεργία και το συλλαλητήριο της 20.11.2017 είναι μια αρχή. Πρέπει, όμως, να γίνει συντονισμένα με τα άλλα τέσσερα νησιά και να κλιμακωθεί, ως ότου οι της Ε.Ε. συνειδητοποιήσουν ότι θέλουμε τα νησιά μας, «…την ιδιαίτερη πατρίδα μας ολόκληρη, όπως μας την κληροδότησε η Ιστορία, οι στάχτες της Μικρασιατικής Καταστροφής και το σπινθηροβόλο βλέμμα του Εθνάρχη Βενιζέλου. Δεν τη θέλουμε κατ’ ουδένα τρόπο κολοβωμένη». Όπως γράφαμε ως «ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» προς το Δήμαρχό μας, στις 10 του τρέχοντος μηνός.


*Σημείωση: Το παραπάνω δημοσίευμα μας έστειλε ο κ. Τάκης Ιορδάνης (takisiord@yahoo.gr) στις 28 Νοεμβρίου 2017. Πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Μυτιλήνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου