Για να θυμόμαστε…
Από το βιβλίο της Ελένης Νικολαΐδου
«Οι συνταγές της… πείνας. Η ζωή στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής»
Ένα βιβλίο για τη ζωή στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής Κατοχής (1941-1944), με στοιχεία που συνέλεξε η Ελένη Νικολαΐδου από τις εφημερίδες της εποχής. Ο μεγάλος λιμός που ακολούθησε την κατάκτηση και λεηλασία της Ελλάδας από τους Γερμανούς, η αγωνιώδης αναζήτηση τροφής από τους Έλληνες, ο διαρκής αγώνας για την επιβίωση… Ένα βιβλίο γεμάτο ευρηματικές συνταγές μαγειρικής και οδηγίες επιβίωσης. Χρήσιμα μαθήματα οικονομίας από τα χρόνια του πολέμου για καιρούς κρίσης και μη. Αξίζει να διαβάσετε το βιβλίο, να μαγειρέψετε κάποια από τις συνταγές της Κατοχής, να θυμηθείτε και να διδαχτείτε… Οι υπαίτιοι δεν έχουν πληρώσει ακόμα…
Σούπα με ελιές
«Ξέρετε ότι μπορεί να γίνει μια πολύ νόστιμη και θρεπτική σούπα με ελιές; Να η συνταγή: Περνάτε από τον τρίφτη μία οκά ντομάτες πολύ ώριμες και τις βάζετε να βράσουν με λίγο νερό [1 οκά=400 δράμια=1282 γραμμάρια]. Προσθέτετε κάμποσες ελιές ‒ ανάλογα με τα πρόσωπα που έχει η οικογένεια, πέντε με έξι για τον καθένα ‒ και του δίνετε ακόμα μια βράση. Η σούπα σας είναι έτοιμη. Το όλο μαγείρεμα δεν απαιτεί πιο πολύ από μισή ώρα. Τώρα, αν έχετε λίγο ρυζάλευρο, «δένετε» τη σούπα σας, προσθέτοντας τέσσερις κουταλιές της σούπας κοφτές, αφού προηγουμένως τις διαλύσετε σε λίγο νερό και ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει. Αν βγάλετε με τέχνη προηγουμένως τα κουκούτσια από τις ελιές, ακόμα καλύτερα. Λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός την ώρα του σερβιρίσματος κάνει τη σούπα σας ακόμα πιο νόστιμη και πιο… θεαματική.»
Πατάτες με γάλα
«Να ένας τρόπος ακόμα, για να μαγειρέψετε τις πατάτες χωρίς βούτυρο, χωρίς λίπος, χωρίς λάδι και να κάνετε ένα φαγητό εξαιρετικά εύγευστο και θρεπτικό, ιδίως για τα παιδιά και τους εξασθενημένους οργανισμούς.
Θα βράσετε τις πατάτες μέσα στο γάλα. Να πώς: Βάζετε το γάλα στη φωτιά και μόλις βράσει ρίχνετε μέσα τις πατάτες κομμένες σε μικρά κομματάκια, για να βράσουν γρήγορα. Βάλτε και το ανάλογο αλάτι. Προτιμότερο να ψήσετε το φαγητό σας σε πολύ σιγανή φωτιά για να «χυλώσουν» πιο καλά οι πατάτες και να μείνει και λίγη σάλτσα. Ανακατεύετε συχνά, για να μην «πιάσει». Όταν οι πατάτες βράσουν καλά, το φαγητό είναι έτοιμο. Το αφήνετε να κρυώσει λιγάκι ‒ δεν πρέπει να το παρουσιάσετε καυτό ‒ και το σερβίρετε σε μια πιατέλα, γαρνίροντάς το από πάνω με λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό. Θα δείτε τι επιτυχία θα έχετε και πώς θα καταβροχθισθεί. Παιδάκια που αποστρέφονται το γάλα τρώνε με ιδιαίτερη ευχαρίστηση αυτό το φαγητό. Σημειώστε ότι δεν είναι τόσο ακριβό όσο μπορεί να σας φανεί εκ πρώτης όψεως. Υπολογίστε τις εξής αναλογίες: μία οκά πατάτες, μία οκά γάλα. Μπορείτε όμως να μεταχειρισθείτε μόνο μισή οκά γάλα και 100 δράμια νερό που θα ρίξετε μέσα στο γάλα (για μια οκά πατάτες πάντοτε). Με το βράσιμο το νερό εξατμίζεται και μένουν οι πατάτες καλοβρασμένες, καθώς και μια παχιά άσπρη σάλτσα, που περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Επαναλαμβάνουμε και πάλι τη σύσταση περί σιγανής φωτιάς.»
Πηγή: Από το βιβλίο της Ελένης Νικολαΐδου «Οι συνταγές… της πείνας. Η ζωή στην Αθήνα την περίοδο της Κατοχής», εκδόσεις Οξυγόνο, 11, σελ. 116-117, 126-127. Εικόνες: εξώφυλλο, σελ. 46, 84, 171.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου