Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ~ Το Νορβηγικό Κέντρο Μετόχι στην Καλλονή


Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνης



























 
*Σημείωση: Το κείμενο εστάλη από τον Αριστείδη Κυριαζή. Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνης/Απόψεις/Σάββατο 30-06-2018/http://www.emprosnet.gr/apopseis/

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

Τσουρέκια Σερρών

                                                              

Από τη συμπατριώτισσά μου Μάρθα Μαλιάκα πήρα την παρακάτω συνταγή, που έφερε από τις Σέρρες η κόρη της Σαπφώ. Το τσουρέκι που με φίλεψαν ήταν μυρωδάτο, αφράτο και πολύ νόστιμο. Ευχαριστώ και τις δυο! Δημοσιεύω αναλυτικά τη συνταγή, για να φτιάξετε κι εσείς και να σας πετύχουν τα τσουρέκια! Γιατί, εκτός από τις γιορτές που τα έθιμά μας μας καλούν να τα φτιάξουμε, είναι ένα όμορφο συνοδευτικό του καφέ και υγιεινό κολατσιό για τα παιδιά.    

 

Υλικά:

  • 2,5  κιλά αλεύρι τύπου Super Αμερικής

  • 250 γραμμ. μαγιά ζαχαροπλαστικής

  • 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό                                                   

  • 800 γραμμ. ζάχαρη

  • 2 ποτήρια ζεστό γάλα (400 γραμμ.)

  • 1 κουταλάκι γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο

  • 1 κουταλάκι γλυκού κακουλέ κοπανισμένο

  • 4 γραμμ. περίπου μαστίχα Χίου κοπανισμένη

  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

  • 1 πρέζα αλάτι

  • 8 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)

  • 350 γραμμ. βούτυρο λιωμένο

 

Για διακόσμηση:

  • 2 κρόκοι αυγών

  • αμύγδαλα φιλέ

  • λίγο νερό

  • λίγο λικέρ μαστίχας (προαιρετικά)

        

Παρασκευή:

 

1. Προζύμι:

     Σε ένα μπολ βάλετε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό και διαλύσετε μέσα τη μαγιά. Μετά ρίξτε αρκετό αλεύρι κοσκινισμένο, μέχρι να επιτύχετε έναν πηχτό χυλό. Σκεπάστε το με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε το να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).

     Στο μεταξύ βάζετε για λίγα λεπτά στην κατάψυξη τη μαστίχα Χίου να σκληρύνει και την κοπανίζετε μαζί με ελάχιστη ζάχαρη σε γουδί ή σε μίξερ.   

 

2. Ζύμωμα:

     Σε μία μεγάλη λεκάνη βάλετε τη ζάχαρη, το γάλα ζεστό, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι. Ανακατώνοντας συνεχώς, ρίχνετε και τα αυγά. Ύστερα ρίχνετε τη μαγιά και σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινισμένο και ζυμώνετε, προσθέτοντας το βούτυρο λιωμένο και ζεστό. Συνεχίζετε το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Δεν πρέπει όμως να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια. Σκεπάστε τη λεκάνη κι αφήστε την σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

 

3. Πλάσιμο:

     Πλάθετε τη ζύμη σε μακρόστενά λεπτά κορδόνια. Φτιάχνετε τα τσουρέκια σε πλεξίδες, πλέκοντας τρία κορδόνια για το καθένα. Τα τοποθετείτε αραιά σε ταψί βουτυρωμένο και στρωμένο με χαρτί ψησίματος και τα αφήνετε να φουσκώσουν λίγο.

                  

4. Διακόσμηση:

     Όταν φουσκώσουν, χτυπάτε τους δύο κρόκους αυγού με λίγο νερό κι αλείφετε την επιφάνειά τους με πινέλο ζαχαροπλαστικής. Για να εξουδετερώσετε τη μυρωδιά του αυγού, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα κρόκων-νερού λίγο λικέρ, κατά προτίμηση λικέρ μαστίχας. Τέλος, τα πασπαλίζετε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.

 

5. Ψήσιμο:

     Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 35΄ λεπτά της ώρας (όχι παραπάνω). Όταν ψηθούν, τα βγάζετε από το φούρνο και τα αφήνετε να κρυώσουν.


Καλή Επιτυχία!

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ - ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ 140ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

            

Ο Γιώργος Θαλάσσης, η Κατερίνα και ο Σπίθας, ο Τζων Γκρηκ, ο Μπλεκ, ο Μικρός Καουμπόι, ο Μικρός Σερίφης, ο Γκαούρ Ταρζάν, ο Μπαγκς Μπάνυ, ο Μίκυ, η Μίνι, ο Ποπάυ, ο Σεραφίνο, ο Ζαγκόρ, ο Φάντομ, ο Καραγκιόζης, ο Τιραμόλα, η Μανίνα και πολλοί ακόμη ήρωες των κόμικς «ζωντανεύουν» στην αίθουσα της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» με την ευκαιρία της Έκθεσης «Λαϊκά Περιοδικά και κόμικς πέντε  δεκαετιών, 1940-1990» από τη συλλογή του φιλολόγου και Διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης Παναγιώτη Σκορδά, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου.

 

Παρουσιάζονται πάνω από 90 διαφορετικά περιοδικά και κόμικς, όπως: Ελληνόπουλο, Μάσκα, Διάπλασις των Παίδων, Παιδικός κόσμος, Ήλιος, Χαρούμενα παιδιά, Ζωή του παιδιού, Αγόρι, Ασημένιο βέλος, Μπόζο, Γιουπιπί, Μάχη, Κράνος, Ροντέο, Πειραχτήρι, Μίστερ Νο, Περιπέτεια, Γκολ, Τανκς, Μασκούλα, ΠΑΜΕΚ, Φάντομ, Σινεμασκόπ, Ντόμινο, Βεντέτα, Ρομάντζο, Θεατής, Μπουκέτο, Φαντάζιο, Χτυποκάρδι, Κοκορίκο,  Πάνθεον και πολλά άλλα. Ανάμεσα στα εκθέματα και ένα πρωτότυπο ολοσέλιδο σκίτσο του Βύρωνα Απτόσογλου, σκιτσογράφου του Μικρού Ήρωα. Η επιμέλεια της Έκθεσης,  που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2018,  ανήκει στη Βαγγελιώ Τζαφέρη.

 

Μέρος της έκθεσης είχε πρωτοπαρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία την περασμένη άνοιξη στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη. Η Έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που οργανώνει η Λέσχη Πλωμαρίου, για να εορτάσει και να τιμήσει τα 140 χρόνια από την ίδρυση του  ιστορικού Σωματείου.

 

Στο μεταξύ έληξε το βράδυ της Παρασκευής η έκθεση δεκαπέντε πινάκων ζωγραφικής, που ανήκουν στην ΕΤΑΛ α.ε. και φιλοτεχνήθηκαν το καλοκαίρι του 2015,  στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Νήσων περίπλους», στην οποία συμμετείχαν 11 αναπτυξιακές νησιωτικές εταιρίες. Στους επισκέπτες της έκθεσης διανέμονταν διάφορα έντυπα, που έχουν εκδοθεί από την αναπτυξιακή εταιρία της Λέσβου, μεταξύ των οποίων και οι ΓΛΑΡΟΙ, με εικαστικά έργα εμπνευσμένα από το ομώνυμο διήγημα του Ηλία Βενέζη.

 

Επίσης, την Κυριακή 1η Ιουλίου εγκαινιάζεται η Έκθεση των μαθητών του Εργαστηρίου Ζωγραφικής, που διευθύνει  στο Πλωμάρι η Ειρήνη Μιχαλέλλη. 

 

Ο Πρόεδρος της Λέσχης

Ξενοφών Μαυραγάνης

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ”~ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων μετά το Σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου

 

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 αρχίζει το Τριήμερο Εργαστήριο (22-24 Ιουνίου), με θέμα «Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων μετά το Σεισμό», στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα (το πρωινό του Σαββάτου). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κεντ και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δ.Ε. και Δ.Κ. Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων. Οι δραστηριότητές του εστιάζονται στις μεθόδους αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες κατά το σεισμό που έπληξε την Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Μία σειρά από διαλέξεις θα παρουσιάσουν την πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση πάνω σε κτίρια της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την τεκμηρίωση, ανάλυση και επισκευή των ιστορικών κτιρίων.

 

clip_image002[8]


Οι διαλέξεις του Εργαστηρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό την Παρασκευή στην πρωινή συνεδρία και την Κυριακή στην απογευματινή, ενώ η πρόταση αποκατάστασης θα σχολιαστεί από καλεσμένους ερευνητές και θα παρουσιαστεί στο κοινό στο τέλος του Εργαστηρίου. Οι δραστηριότητες αυτές επιδιώκουν να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιστορικών κατασκευών και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τη συντήρησή τους σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές αποκατάστασης.

Συντονιστής του Τριήμερου Εργαστηρίου είναι ο κ. Νίκος Καρύδης, Αρχιτέκτων Senior Lecturer του Πανεπιστημίου του Kent, και ομιλητές ο ίδιος και η κ. Ελευθερία Τσακανίκα, Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγήτρ Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής απ’ όλη τη Λέσβο και την Ελλάδα, που δείχνει το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα των μηχανικών για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες αποκατάστασης πάνω στο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα των ιστορικών κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Επισυνάπτεται παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του Τριήμερου Εργαστηρίου:

     

clip_image002[6]


                                                                                                             Η Πρόεδρος

Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ~ ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

 

Νέα έκθεση περιοδικών των δεκαετιών 1950 και 1960, που άφησαν εποχή και απευθύνονταν κυρίως στους νέους της εποχής, εγκαινιάζεται το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιουνίου, πάντα στις 7.30΄ μ.μ., στα πλαίσια του εορτασμού των 140 χρόνων της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.

 

Τα περιοδικά, όπως ΜΑΣΚΑ, ΑΓΟΡΙ, ΜΑΝΙΝΑ, ΡΟΝΤΕΟ, ΜΠΟΥΚΕΤΟ, ΧΤΥΠΟΚΑΡΔΙ, ανήκουν στο συλλέκτη Παναγιώτη Σκορδά, διευθυντή του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης, συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας, και εκτίθενται με επιμέλεια και σχολιασμό της Ευαγγελίας Τζαφέρη.

 

Η έκθεση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σημερινούς εβδομηντάρηδες, οι περισσότεροι από τους οποίους πέρασαν την εφηβεία τους περιτρέχοντας τις σελίδες τους.


Ο Πρόεδρος της Λέσχης

Ξενοφών Μαυραγάνης

                   

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

           


        ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

    

        Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και αγαπημένε,
        πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε.

                                                                                                       

(Διονύσιος Σολωμός, εθνικός μας ποιητής)


clip_image001



~ 13 Ιουνίου 323 π.Χ. ημερομηνία θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου ~

 

13 Ιουνίου 2018 μ.Χ. η Ελλάδα πενθεί για τη Μακεδονία… 



Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ~ ΕΚΘΕΣΗ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΝΗΣΙΩΤΩΝ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗ «ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ»

 

Με δεκαπέντε πίνακες γνωστών ζωγράφων συμμετέχει η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου α.ε. (Ε.Τ.Α.Λ.) στις εκδηλώσεις για τα 140 χρόνια από την ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ.  Με μια έκθεση υψηλών αξιώσεων, της οποίας τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου (9/6) παρουσία του γενικού διευθυντή της Ε.Τ.Α.Λ. Τάσου Περιμένη και άλλων στελεχών της.

 

clip_image002

 

Οι πίνακες προέρχονται από το πρόγραμμα «Νήσων Περίπλους», που οργανώθηκε στη Μυτιλήνη το καλοκαίρι του 2015 και είναι εμπνευσμένοι από το λεσβιακό περιβάλλον και το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα που την εποχή εκείνη βρισκόταν σε έξαρση.

 

clip_image004

 

Στην αίθουσα της ΛΕΣΧΗΣ εκτίθενται έργα του καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας Γιάννη Ζιώγα, που είχε και την ευθύνη του master class της Ε.Τ.Α.Λ., καθώς και των ζωγράφων Αποστολάκη, Βαζούκου, Κερούλη, Βολιώτη, Γρηγοριάδη, Παπαποστόλου, Ρούσσου, Μπλαζογιαννάκη, Σπανάκη, Καλαντζάκη, Βερβέρη, Πατσιόλου και Καβαρνού, δείγμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, που εκτός των άλλων αναπτύσσει η πολύτιμη για την Λέσβο, αναπτυξιακή εταιρία.

 

clip_image006

 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων εκ μέρους της Ε.Τ.Α.Λ. α.ε. ο Τάσος Περιμένης, τόνισε πως «αυτή η έκθεση και κάθε προσπάθειά μας, αφιερώνεται σε όλους τους κατοίκους των νησιών της Ελλάδας που επιμένουν να ζουν και να ακμάζουν σ’ αυτά», σημειώνοντας επίσης πως η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ αποτελεί ένα απτό παράδειγμα σωστής εφαρμογής των διαφόρων αναπτυξιακών προγραμμάτων που θέτει σε εφαρμογή η εταιρία. Πρόσθεσε ακόμα πως ο πολιτισμός συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την προωθεί, αφού αποτελεί σημαντικότατη απασχόληση του ανθρώπου που ζει και ζει και δρα σ’ έναν τόπο.

 

clip_image008

 

Καλωσορίζοντας τους ανθρώπους της Ε.Τ.Α.Λ., ο πρόεδρος της ΛΕΣΧΗΣ Ξενοφών Μαυραγάνης ευχαρίστησε όλους όσοι μετέχουν και εργάζονται σ’ αυτήν, επισημαίνοντας ότι, χωρίς την εμπιστοσύνη και την αγάπη που έδειξαν προς το πολιτιστικό έργο της, δεν θα μπορούσαμε σήμερα ούτε να γιορτάζουμε τα 140 χρόνια από την ίδρυσή της ούτε να οργανώνουμε εκδηλώσεις τέτοιων υψηλών αξιώσεων.

 

clip_image010

 

Οι επισκέπτες της έκθεσης, που θα μείνει ανοιχτή μέχρι τις 22 Ιουνίου, εκτός από την απόλαυση των καλλιτεχνικών δημιουργημάτων, αποκτούν το βιβλίο «Οι γλάροι» με εικαστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από το ομώνυμο διήγημα του Λέσβιου λογοτέχνη Ηλία Βενέζη, καθώς και έντυπα στα οποία απεικονίζεται η δράση «Νήσων Περίπλους» και κατατοπιστικά σημειώματα για τους μετέχοντες ζωγράφους.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης

Ξενοφών Μαυραγάνης

 

clip_image012 

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗΣ «ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΤΑ ΔΑΣΗ»

Κι άλλο ποίημα για την «Ανθολογία της ελιάς»  
     
Ελένη Α. Παπαδοπούλου  
Ανάμεσα στων Ελαιών τα δάση

Διασχίζεις τα περάσματα των Δελφών, τα ξερολίθια του μανιάτικου Σαγγιά…
Περιπλανιέσαι στα μυκηναϊκά παλάτια, στα θέατρα και τα Ασκληπιεία,
στα ιερά της Αθηνάς, στην Ολυμπία και στις αυλές του Αιγαίου…
Και είναι πάντα δίπλα σου…

Αρμενίζεις στη Μεσόγειο… στις θάλασσες του Ελύτη…
Βράχο το βράχο μετράς ναυτικούς καημούς στα ακρωτήρια,
ξενητεμούς στα λιμάνια, μαντήλια του νόστου και της ερημιάς…
Και είναι πάντα εκεί, σιμά σου, συντροφιά σου…

Από την Κρήτη ως την Αλεξάνδρεια,
κι από τη Σμύρνη ως τα χαλάσματα της Τροίας…
Απ’ την Κολχίδα του Ιάσωνα ως τη Μεγάλη Ελλάδα του Ιονίου…
κι ως τις περίλυπες, περήφανες νέες πατρίδες της προσφυγιάς…

Πάντα εκεί, αθόρυβη και υπομονετική…
Πάντα έτοιμη να γιάνει τις λαβωματιές,
ν’ ανάψει καντηλάκι στα σκοτάδια και τους φόβους σου…
Στα γεννητούρια σου εκεί, εκεί και στο μνημόσυνο…

Πλούτισε με το μπόλι της το δίκαιο και το περιττό σου βιος…
Όρθια, μέσ’ στην καμένη γη η λυγερή κορμοστασιά της…
Ανάμεσα στα άγρια και τα ήμερα δάση της
γεννήθηκε και μέστωσε ο πολιτισμός σου…

Αυτό το άγιο δέντρο των Ελλήνων,
που με το ψύχος το σφοδρό των αγορών λαβώσαμε,
ήρθε η ώρα να δικαιωθεί και πάλι…
Να ξαναγίνει ο κότινος για τους καινούργιους άθλους του λαού μας…
Να μας γλυκάνει το ψωμί στο φτωχικό τραπέζι… 
Να ταΐσει και να αλείψει τα όνειρα των παιδιών μας…
Γι’ αυτό μην επιτρέψεις να το διασύρουν ως σύμβολό τους,
πολιτικές της υποταγής, πολιτικοί της μειοδοσίας,
καιροσκόποι του Μνημονίου και «σωτήρες» της ευκαιρίας…

Καθώς θ’ ανηφορίζεις για την ωραία κοιμωμένη των Αγράφων,
μη λησμονήσεις να της πεις μια καλημέρα…
Κι όπως θα περπατάς στις γειτονιές της Φαλαισίας,
στα ερείπια του Ποσειδώνα της Ισθμίας, στο δρόμο για της Γορτυνίας τα μέρη…
χάρισέ της ένα βλέμμα, ένα νεύμα στοργικό… Θυμήσου την.

Ήτανε πάντα δίπλα σου…
Πάντα τροφός, χορηγός και γιατρικό σου!

(Περιοδικό «Έπαθλο», τεύχος 76, Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2010, σελ. 9, www.epathlo.gr)

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

ΚΙΟΥΛΜΠΑΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ~ «ΕΜΒΟΛΙΜΑ»

Γιάννης Κιουλμπαλίδης
 
Ε Μ Β Ο Λ Ι Μ Α

     Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα έργα ενός νέου ποιητή, του Γιάννη Κιουλμπαλίδη, δημιουργού της ποιητικής συλλογής «ΕΜΒΟΛΙΜΑ», που δημοσιεύτηκε το 2016 στην Αθήνα από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης (σελίδες 32, ISBN 978-960-576-555-2).
     Ο Γιάννης Κιουλμπαλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Ανθρωπολογία. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
     Τα ποιήματα της συλλογής του, στην πρώτη τους μορφή, γράφτηκαν το χρονικό διάστημα 1993-1997, εκτός από τα τρία τελευταία τα οποία γράφτηκαν τον Αύγουστο του 2015. Εξώφυλλο λιτό, με δύο άνισα εφαπτόμενα τετράγωνα σε μαύρο και κόκκινο χρώμα, το μαύρο και το κόκκινο της ζωής πάνω σε γκριζοπράσινο φόντο. 
   
                                                                                                              
     Ποιήματα ολιγόστιχα σε απλή νεοελληνική γλώσσα, ανομοιοκατάληκτοι στίχοι χωρίς ορισμένο αριθμό συλλαβών, ύφος λιτό, στάση κριτική, λεπτότητα και υποβλητικότητα στην έκφραση. Η ζωή, ο έρωτας, η προδοσία, το αδιέξοδο, η μελαγχολία, η προσευχή, το θαύμα θέματά του. Προσωπική ποίηση, που ωστόσο απηχεί πανανθρώπινα συναισθήματα, καθώς χρησιμοποιεί, εκτός από πρώτο ενικό, δεύτερο ενικό και πρώτο πληθυντικό πρόσωπο κυρίως. Ποιητική ματιά που αντικρίζει στο μεγάλο καθρέφτη της ζωής τον εαυτό και τον άλλο…  
     Η επιλογή των ποιημάτων έγινε από τη φιλόλογο Ιωάννα Μασσαρά.
                        
 
ΤΑ ΞΟΜΠΛΙΑ

Ο ήλιος ανατέλλοντας
τα ξόμπλια του χάραξε
πάνω σ’ ένα κοχύλι,
κι εμείς, αντί να το κάνουμε
λάβαρο κι οδηγό μας,
έντρομοι βιαστικά το θάψαμε
βαθιά μέσα στην άμμο.
(σελ. 9)


ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Τα βήματά μου σέρνονται στο νοτισμένο χώμα
αυλάκια σχηματίζοντας, που ίσως μια μέρα μέσα απ’ αυτά
περάσουνε ποτάμια.
(σελ. 10)


ΔΗΜΩΔΕΣ

Τα μάτια σου ξεστράτισαν τον κόσμο απ’ την τροχιά του
και τ’ άστρα τ’ ουρανού κεντούν μ’ ανθό του μαλαμάτου.
(σελ. 14)


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΑ

Τα λείψανα των ημερών μας
κρέμονται κομματιασμένα στους τοίχους
θύματα άγριου μακελειού
στο άρμα ενός δειλινού αβάσταχτου,
που δε θέλησε ακόμα
να μας ματώσει.
(σελ. 18)


ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ

Στην πολλή απόγνωση της χθεσινής βραδιάς
μόνοι σταθήκαμε για μια στιγμή και συλλογιστήκαμε
κι ύστερα χωρίς ν’ ανταλλάξουμε ούτε μια κουβέντα
γυρίσαμε και σίγουροι ο ένας για τον άλλο
στο σκήνωμα της βραδιά αυτής
χαράξαμε το σκίρτημα μιας νέας χαραυγής,
αθέατης όμως ακόμα.
(σελ. 19)


ΑΝΟΙΞΗ

Μέσα στα δάκρυά σου
τα παιδιά ζωγράφισαν δυο χελιδόνια
που πήραν τα δάκρυα μακριά
για να σου τα γυρίσουν
έχοντας καλά φυλαγμένη μέσα τους
την άνοιξη.
(σελ. 20)

              
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ

Ήλιος χτικιάρης πρόβαλε από έγχρωμη οθόνη
μύστης καθένας χωριστά σ’ ένα κοινό αφιόνι.
(σελ. 21)


ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Χνάρια αφήνεις πίσω σου
κι εγώ σ’ ακολουθάω
μα όταν τα χνάρια χάνονται
δεν ξέρω πού να πάω.
(σελ. 22)


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Ζωή σε σένα απευθύνω αυτή μου την προσευχή
και σαν σταυρό την καρφώνω
στους γενέθλιους κήπους που κομίζεις στις φλέβες σου
για να πάρω από εσένα, ζωή, δύναμη
να πλάσω απ’ την αρχή στάλα-στάλα το αίμα μου,
να εξαγνιστώ αποδίδοντας τον εαυτό μου
στα σπλάχνα του πελάγους σου.
(σελ. 23)


ΕΡΩΤΙΚΟ

Τα λόγια σου
αδέξια ψηλαφήματα
στο κέντρο της πληγής μου
κι εγώ πιο πολύ
να σε θέλω.
(σελ. 24)


ΠΡΟΔΟΣΙΑ

Ο άνθρωπος που πίστεψες
και τις ελπίδες σου πάνω του στήριξες
αντί για φτερά στους ώμους
σου έδεσε πέτρα στο λαιμό
κι εσύ διαρκώς απορείς
που αντί να πετάς βυθίζεσαι.
(σελ. 25)
 
 
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Ένα σπουργίτι
βλέπω στον πάτο
με χείλη μαργωμένα
και μου γνέφει.
(σελ. 26) 


ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ

Από την άλλη πλευρά του ονείρου
η πραγματικότητα ακονίζει τα μαχαίρια της.
(σελ. 27)


ΤΟ ΘΑΥΜΑ

Το ξέρω
είμαστε μικροί ν’ αγγίξουμε το θαύμα,
μα απ’ τη ρωγμή που αφήσαμε
να μπαίνει λίγο φως
ίσως κάποια στιγμή
μια χαρά τροπαιοφόρος
καλπάζοντας σχίσει
τα ράκη που πάνω μας κέντησε
ο καιρός.
(σελ. 28)