Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΨΩΜΙ

Ψωμί
Συνταγή Ρηνούλας Κουρτέλη-Τσιμναδή

Υλικά:

- 1 κιλό αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου
- 1 κουταλιά γλυκού μαγιά (1 φακελάκι)
- νερό χλιαρό, όσο σηκώσει
- 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- μαύρη μυρωδιά/μαυροκούκκι (1 κουταλάκι γλυκού μέσα και άλλο για γαρνίρισμα εξωτερικά)

Παρασκευή:

1. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό.

2. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, κάνουμε στη μέση ένα βαθούλωμα και ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, 1 κουταλάκι γλυκού μαύρη μυρωδιά για άρωμα και χλιαρό νερό όσο σηκώσει για να γίνει η ζύμη. Ζυμώνουμε πολύ καλά – περίπου 15΄ λεπτά – για να γίνει αφράτη η ζύμη.

3. Βάζουμε τη ζύμη σε λεκάνη τυλιγμένη σε βαμβακερή πετσέτα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μία ώρα περίπου, για να φουσκώσει.

4. Πλάθουμε τη ζύμη στο σχήμα που θέλουμε και τη βρέχουμε με ελάχιστο νερό, για να κολλήσει η μαύρη μυρωδιά, με την οποία τη διακοσμούμε εξωτερικά.

5. Ψήνουμε μία ώρα περίπου, και το ψωμί μας είναι έτοιμο.

Καλοφάγωτο!

* Η Ρηνούλα Κουρτέλη-Τσιμναδή είναι κόρη του Ιωάννου και της Κατερίνας Κουρτέλη, χήρα του Θωμά Ν. Τσιμναδή που πέθανε το 2015 και μητέρα της Φωτεινής, της Κατερίνας, της Νίκης και του Νίκου. Ζει μόνιμα στο Παλαιοχώρι Λέσβου και φροντίζει το γιο και τον εγγονό της Θωμά, μαθητή Λυκείου. Την ευχαριστούμε για την εύκολη κι όμορφη συνταγή αφράτου ψωμιού, που το έψησε σε ηλεκτρικό φουρνάκι (κάζα) και μας κέρασε.