Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Ο Χριστός δεν γεννήθηκε σήμερα στο Παλαιοχώρι ξανασταυρώθηκε
     
    Χριστούγεννα πρωί-πρωί ήλθε από το χωριό μας η δυσάρεστη είδηση ότι κατεβαίνοντας από την εκκλησία οι συγχωριανοί μας διαπίστωσαν πως κλέφτες είχαν διαρρήξει δύο σπίτια: της Ευαγγελίας Μουχτούρη-Σκαφίδα που ζει στην Αθήνα και του Δημήτρη Δ. Πανανή, που επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι το χωριό μας. Κι οι δυο άνθρωποι άκακοι, ευγενικοί, καλοί γείτονες… 
     [Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου πληροφορηθήκαμε ότι είχαν διαρρήξει και τρίτο σπίτι οι κλέφτες στην ίδια γειτονιά, της Ευαγγελίας Εμμ. Μιχάλη, που είχε αγοράσει το σπίτι της αείμνηστης Δέσποινας Βουνάτσου (Λιγνού). Η διάρρηξη του σπιτιού δεν έγινε αμέσως αντιληπτή, γεγονός που δείχνει πως οι κλέφτες είναι "επαγγελματίες" και γνωρίζουν πολύ καλά το χωριό]. Για να γίνει μήνυση κατά αγνώστων, πρέπει οι παθόντες να πληρώσουν κιόλας: 100 ευρώ!
     [Σάββατο 27 Δεκεμβρίου οι χωριανοί διαπίστωσαν πως και η αποθήκη πετρελαίου της Μάρθας Γρ. Κουτλή που ζει στη Μυτιλήνη έχει ανοιχτεί]. Ντροπή! Τώρα που δεν "είναι αργία"η Αστυνομία πρέπει να πάει στο Παλαιοχώρι, να πάρει αποτυπώματα επιτόπου και να ανακρίνει όλους τους υπόπτους και τους γείτονες. Από το τηλέφωνο δεν πιάνεις κανέναν κλέφτη. Σε ένα σπίτι υπάρχουν σταγόνες αίματος από το τζάμι που έσπασαν οι διαρρήκτες, στοιχείο σημαντικό. Χρειάζεται να δουν πιο σοβαρά τα πράγματα, προτού συμβεί κάτι χειρότερο στο χωριό.          
     Άραγε η κλοπή έγινε τη νύχτα; Και πώς δεν άκουσαν κανένα θόρυβο οι γείτονες; Όλοι διαθέτουν τηλέφωνο και θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία ή κάποιο συγχωριανό ή, το πιο απλό, να πατήσουν τις φωνές και να τρομάξουν τους κλέφτες. Γιατί τόση αδιαφορία; Αν πάλι η διάρρηξη έγινε την ώρα της θείας λειτουργίας, θα έπρεπε να τους δει κάποιος χωριανός να μεταφέρουν τα κλοπιμαία, αφού ο δρόμος είναι περαστικός. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είδε, δεν άκουσε, δεν ξέρει, αφού ο διπλανός ακούει ακόμα και την ανάσα του γείτονά του. Δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν, γιατί σιωπή σημαίνει συνενοχή… 
     Βέβαια, θα μπορούσαμε να φέρουμε ως δικαιολογία ότι τα μισά σπίτια του χωριού είναι κλειστά, αφού οι ένοικοί τους έχουν ξενιτευτεί ή πεθάνει. Πέρυσι είχαν διαρρήξει δυο σπίτια του Απόστολου Τσιμναδή που ζει στην Αυστραλία. Παρόμοια περιστατικά κλοπών, ιδιαίτερα οικόσιτων ζώων, συμβαίνουν συχνά κυρίως γιορτινές μέρες και, ακόμα κι αν αναφερθούν στο Αστυνομικό Τμήμα Πλωμαρίου, δεν γίνονται παραπέρα γνωστά. Γιατί, για να υποβάλουν μήνυση οι παθόντες, τους ζητούν να καταβάλουν παράβολο 100 ευρώ υπέρ του Δημοσίου! (το αναφέρω ξανά) Αυτό ορίζουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους, νόμοι που μάλλον ευνοούν τους εγκληματίες! Αν πουν πως αδυνατούν να πληρώσουν, αμέσως σταματά κάθε έρευνα της Αστυνομίας και μπαίνει η υπόθεση στο αρχείο. Γι' αυτό, από τα πολλά περιστατικά κλοπών, ελάχιστα έχουν εξιχνιαστεί και φυσικά οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι. Έχει θεριέψει η αδικία σε βάρος φτωχών ανθρώπων, που φοβούνται για τη ζωή και την περιουσία τους. Οι Παλιοχωριανοί νιώθουν απροστάτευτοι, αβοήθητοι και εγκαταλειμμένοι από το Κράτος. 
     Ωστόσο, το πιο οδυνηρό είναι ότι δεν ελπίζουν και στη βοήθεια του συγχωριανού τους. Ψιθυριστά ακούγονται ονόματα πιθανών ύποπτων, που οι περισσότεροι είναι δυστυχώς ντόπιοι. Γι' αυτό η έλλειψη αλληλεγγύης προς το συνάνθρωπο, και μάλιστα τη μέρα που η γέννηση του Χριστού φέρνει μηνύματα αγάπης κι ειρηνικής συμβίωσης χωρίς βία και αδικία, είναι διπλά επώδυνη. Τα μηνύματα της άγιας μέρας των Χριστουγέννων δεν έφτασαν στους χριστιανούς του χωριού μας. Ο Χριστός δεν γεννήθηκε σήμερα στο Παλαιοχώρι… 
     Η απάθεια και η σιωπή της μικρής κοινωνίας του χωριού έχουν εκθρέψει την παραβατική συμπεριφορά κάποιων, που, ατιμώρητοι και αμετανόητοι, ανοίγουν σπίτια, κλέβουν ζώα και ζωοτροφές, καταπατούν ξένα κτήματα, καταστρέφουν με τη λαθροϋλοτομία αιωνόβιους ελιώνες, απειλούν, βλάπτουν και δυσφημίζουν το χωριό. Η Αστυνομία, η Δασονομία κι οι τοπικοί φορείς, ενώ γνωρίζουν πολλά, προβάλλουν τις πιο γελοίες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν την αναποτελεσματικότητά τους. Αναρωτιέται κανείς γιατί υπάρχουν!
      Πολλοί κι οι κλεπταποδόχοι, που αγοράζουν φτηνά τα κλοπιμαία και πλουτίζουν ανέκοπα. Διπλά ασυνείδητοι, γνωρίζουν πως κανένας δεν θα τους ρωτήσει από ποιον αγόρασαν όσα πωλούν και πού τα βρήκε αυτός. Ούτε φοβούνται οι κλεπταποδόχοι της Αγιάσου, του Πλωμαρίου, των γύρω χωριών, της Μυτιλήνης και της Αθήνας πως οι αρχές θα τους κάνουν κατάσχεση και θα δώσουν, για παράδειγμα, τα ξύλα για θέρμανση σχολείων. Κάποιοι απ' αυτούς είναι "συλλέκτες" παραδοσιακών αντικειμένων! Αν δεν υπήρχαν αυτοί, οι κλοπές θα ήταν πολύ λιγότερες.
    Μερικά χρόνια πριν, είχα δημοσιεύσει στο περιοδικό «Τα Παλιοχωριανά» του Συλλόγου Παλαιοχωριτών Αθήνας άρθρο-έκκληση με τίτλο «Έλειψε η συμβουλή των μεγαλυτέρων;». Όταν το καλοκαίρι επισκέφτηκα το χωριό μου, δέχτηκα παράπονα από συγχωριανό. Του ανέφερα πως είχα κάθε λόγο να γράψω για όσα άσχημα συμβαίνουν συχνά στο χωριό μας, γιατί είχαν κλέψει υφαντά της μητέρας μου κι άλλα αντικείμενα του σπιτιού μας, για να ακούσω την κυνική απάντηση «κάνε τους μήνυση». Τώρα το κακό έχει πια θεριέψει. Έλειψαν ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, το φιλότιμο και βασιλεύει η αυθαιρεσία.               
     Πριν πολλά χρόνια, το χωριό μας ήταν φιλήσυχο. Μάλιστα θεωρούσαμε «άγριους» κατοίκους άλλου χωριού, που είχε ένα χωροφύλακα. Θυμάμαι ακόμα με πόση υπερηφάνεια μας έλεγαν στο Γυμνάσιο πως έκλεισε η φυλακή στο νησί μας, γιατί οι Λέσβιοι είναι φιλήσυχοι και νομοταγείς. Σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και δεν αρκούν μόνο οι συστάσεις. 
     Κάνω λοιπόν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να εισηγηθεί άμεσα την κατάργηση του παραβόλου 100 ευρώ υπέρ Δημοσίου για υποβολή μήνυσης, αν πράγματι η θέληση της πολιτείας είναι να πατάξει το έγκλημα και να προστατέψει τους πολίτες που αδικούνται. Έτσι θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι Έλληνες να ζητούν αδαπάνως το δίκιο τους. Αυτό είναι Δικαιοσύνη... Επίσης, παρακαλώ τους αρμόδιους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να αποσπάσουν στο Παλαιοχώρι έναν αστυφύλακα, που θα κατοικεί εκεί και θα εξυπηρετεί και τα γειτονικά χωριά. Έχουν δικαίωμα στην προστασία και οι άνθρωποι της επαρχίας. Αλλιώς, θα αργήσουν πολύ οι παραβάτες να καταλάβουν ότι «ο πιο έξυπνος δρόμος ζωής είναι ο δρόμος της τιμιότητας».
     Με την ευχή στο μέλλον να ζήσουμε «Χρόνια Καλύτερα»,
Μυρσίνη Βουνάτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου