Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ “ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ”~ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων μετά το Σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017

Δελτίο Τύπου

 

Την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018 αρχίζει το Τριήμερο Εργαστήριο (22-24 Ιουνίου), με θέμα «Αποκατάσταση Ιστορικών Κτιρίων μετά το Σεισμό», στο Πολύκεντρο Πλωμαρίου και στη Βρίσα (το πρωινό του Σαββάτου). Πραγματοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κεντ και διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον», με τη στήριξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Δ.Ε. και Δ.Κ. Πλωμαρίου και Πολιχνίτου.

Το Εργαστήριο απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς και κατασκευαστές κτιρίων. Οι δραστηριότητές του εστιάζονται στις μεθόδους αποκατάστασης των κτιρίων που υπέστησαν βλάβες κατά το σεισμό που έπληξε την Λέσβο τον Ιούνιο του 2017. Μία σειρά από διαλέξεις θα παρουσιάσουν την πρόσφατη έρευνα πάνω στο ιδιότυπο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα του νησιού και την ιδιαίτερη σεισμική συμπεριφορά του. Ταυτόχρονα, μία άσκηση πάνω σε κτίρια της περιοχής θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν πρακτικές μεθόδους για την τεκμηρίωση, ανάλυση και επισκευή των ιστορικών κτιρίων.

 

clip_image002[8]


Οι διαλέξεις του Εργαστηρίου θα είναι ανοικτές στο κοινό την Παρασκευή στην πρωινή συνεδρία και την Κυριακή στην απογευματινή, ενώ η πρόταση αποκατάστασης θα σχολιαστεί από καλεσμένους ερευνητές και θα παρουσιαστεί στο κοινό στο τέλος του Εργαστηρίου. Οι δραστηριότητες αυτές επιδιώκουν να συνεισφέρουν στην καλύτερη κατανόηση των τοπικών ιστορικών κατασκευών και να προσφέρουν πρακτικές λύσεις για τη συντήρησή τους σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές αποκατάστασης.

Συντονιστής του Τριήμερου Εργαστηρίου είναι ο κ. Νίκος Καρύδης, Αρχιτέκτων Senior Lecturer του Πανεπιστημίου του Kent, και ομιλητές ο ίδιος και η κ. Ελευθερία Τσακανίκα, Πολιτικός Μηχανικός, Επίκουρος Καθηγήτρ Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των δηλώσεων συμμετοχής απ’ όλη τη Λέσβο και την Ελλάδα, που δείχνει το ενδιαφέρον και την υπευθυνότητα των μηχανικών για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πρόσφατες έρευνες αποκατάστασης πάνω στο παραδοσιακό κατασκευαστικό σύστημα των ιστορικών κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Επισυνάπτεται παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα του Τριήμερου Εργαστηρίου:

     

clip_image002[6]


                                                                                                             Η Πρόεδρος

Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου