Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ ΝΙΤΣΑΣ ΓΕΩΡΓΗ

Κολοκυθόπιτα γλυκιάτης Νίτσας

                   

Υλικά:

- 2,5 κιλά κόκκινο κολοκύθι

- 1 φλ. καφέ ρύζι γλασέ

- ζάχαρη, όση σηκώσει για να γλυκάνει το μείγμα (λιγότερη, αν βάλουμε και σταφίδες)

- 1 φλ. τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα

- 2 κοφτά κ.γ. κανέλα

- 1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο

- 1 κ.γ. δυόσμο ξερό τριμμένο

- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

- 1 φλ. τσαγιού σταφίδες (προαιρετικά)

- ταψί 35-40 cm

 

Για τα φύλλα:

- ½ κιλό αλεύρι

- ½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

- 1 κ.γ. σόδα, όπου ρίχνουμε 1 κοφτή κ.σ. ξύδι

- 1 ποτήρι χλιαρό νερό

 

Για τη διακόσμηση:

- 1 κ.σ. μέλι 

- τριμμένα καρύδια, ανακατεμένα με μυρωδικά

- 1 κ.σ. ζάχαρη

 

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε το κολοκύθι από τη φλούδα και τα σπόρια και το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες. Ρίχνουμε 1 φλ. του καφέ νερό και το βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου δύο ώρες και παραπάνω, έως να λιώσει και μείνει με πολύ λίγο νερό.

 

2. Έπειτα ρίχνουμε το ρύζι και, όταν σχεδόν βράσει, τότε ρίχνουμε όση ζάχαρη θέλουμε. Το βράζουμε τόσο, ώστε, όταν τραβάμε την κουτάλα στην κατσαρόλα, να μην ενώνεται το μείγμα. Όταν κρυώσει, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά: καρύδια, κανέλα, γαρύφαλλο, ξερό δυόσμο και προαιρετικά μοσχοκάρυδο και σταφίδες.

 

3. Ετοιμάζουμε τα φύλλα ως εξής: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το χλιαρό νερό, το ελαιόλαδο και τη σόδα με το ξύδι. Αφού το ζυμώσουμε πολύ καλά, το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη μία ώρα, να ξεκουραστεί. Έπειτα ανοίγουμε 5 φύλλα. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο για πίτες.

 

4. Παίρνουμε ένα ταψί (35-40 πόντων), το λαδώνουμε και βάζουμε το 1ο φύλλο. Ρίχνουμε πάνω του λίγο λάδι και μετά τοποθετούμε το 2ο φύλλο και ρίχνουμε και σ’ αυτό πολύ λίγο λάδι. Μετά βάζουμε το 3ο φύλλο, πάνω στο οποίο θα απλώσουμε όλο το μείγμα. Σκεπάζουμε με ένα φύλλο, ρίχνουμε πολύ λίγο ελαιόλαδο και στο τέλος βάζουμε το τελευταίο φύλλο. Τα κλείνουμε όλα σα φάκελο, λαδώνουμε την επιφάνεια και το κόβουμε ελαφρώς σε τεμάχια, κυρίως τα πάνω φύλλα.

 

5. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 1 ώρα στην κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις.

 

6. Βγάζουμε την κολοκυθόπιτα από το φούρνο και, όταν γίνει χλιαρή, την αλείφουμε με 1 κ.σ. μέλι. Έπειτα, παίρνουμε όσο τριμμένο καρύδι θέλουμε, μέσα στο οποίο έχουμε ρίξει κανέλα, γαρύφαλλο και 1 κ.γ. ζάχαρη και τ’ ανακατεύουμε. Με όλα αυτά διακοσμούμε στο ταψί την κολοκυθόπιτα. Αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε κομμάτια.

 

 Καλοφάγωτη!

 


Σημειώσεις: 

α. Ευχαριστούμε τη Νίτσα Γεωργή και την κόρη της Μαρία Γεωργή, που μας έστειλαν τη συνταγή και τις φωτογραφίες. Όπως μας έγραψε η Νίτσα, η συνταγή αυτή είναι 150 ετών. Την έδωσε η γιαγιά Μελπομένη από την Κουρνέλα στην Ειρήνη Βαμβαδέλλη-Γεωργή, μητέρα της Νίτσας, η οποία δεν βάζει σταφίδες για να μην γίνει πολύ γλυκιά. Η προφορική και γραπτή παράδοση από γενιά σε γενιά, από γιαγιά σε μάνα κι από μάνα σε κόρη κι εγγονή, --τώρα και μέσω διαδικτύου-- συντελούν στη διάσωση των παραδοσιακών μας συνταγών. 

β. Συνταγή γλυκιάς κολοκυθόπιτας θα βρείτε και σε άλλη ανάρτησή μας, στο https://paleochori-lesvos.blogspot.com/2015/11/blog-post_27.html

       

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου