Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2024

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ_ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗ

Αναδημοσίευση από εφημερίδα «ΔHMOKPATHΣ» - Αιολίας λόγος

Σαββατοκύριακο 26 Οκτωβρίου 2024

   

Η Οδύσσεια του σπιτιού του αείμνηστου Μίλτη Παρασκευαΐδη στην Αθήνα, που κληροδότησε στην ΟΛΣΑ

  

του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

 Την Κυριακή 20/10/2024 έλαβε χώρα συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τα Δ.Σ. και τους αντιπροσώπους Συλλόγων των Λεσβίων της Αθήνας. Ο πρώην Πρόεδρος της ΟΛΣΑ Μάκης Κουρσούνης γράφει προ ημερών στο f.b., απευθυνόμενος στον νυν Πρόεδρο Νεκτάριο Βακάλη:  

«Τι αποφασίσαμε τον Ιούνη; 1. Αλλαγή Καταστατικού, ώστε να συμμετέχουν στο Δ.Σ. οι Πρόεδροι των Συλλόγων και 2. Εκλογή Επιτροπής 3 έως 5 ατόμων, που να μην έχουν σχέση με το παρελθόν, για να τρέξουν το κτίριο του Μίλτη» (Απόφαση της Γ.Σ., 30/06/2024). 

Απ’ ό,τι είδα σε αναρτήσεις στα ΜΚΔ παρόντων στην εν λόγω διαδικασία, ουδέν εξ αυτών συζητήθηκε. Και αν μεν το πρώτο μπορεί να περιμένει, αφού όπως είναι τώρα το από το 2011 Καταστατικό βολεύει τους στην ΟΛΣΑ κρατούντες, αυτό που έχει μηδενικό περιθώριο περαιτέρω καθυστερήσεως είναι το πολύπαθο κτίσμα, το σπίτι του αείμνηστου Μίλτη Παρασκευαΐδη στην Κοτυαίου 5, στους Αμπελοκήπους. Τούτο, μαζί με τα σκίτσα, τα έγγραφα, τα βιβλία, τα σκεύη κ.λπ., κατά την στη διαθήκη του βούληση, διατίθενται για τη δημιουργία του «Πνευματικού Κέντρου των Λεσβίων». Πέραν των ανωτέρω, στην ΟΛΣΑ παραχωρούνται επίσης τα πνευματικά του δικαιώματα από το έργο του, συγγραφικό, ζωγραφικό, σκίτσα κ.λπ., από τα έσοδα των οποίων θα ενισχύονταν οι παραπάνω σκοποί.

Εικοσιπέντε ολόκληρα χρόνια είναι από τότε που μεγάλος Λεσβολάτρης Μίλτης Παρασκευαΐδης άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο και το όραμά του για τη δημιουργία του «Πνευματικού Κέντρου των Λεσβίων», κατά τη διαθήκη του, πάει να γίνει… ένα όνειρο απατηλό. Δυστυχώς! Ο χρόνος 25 ολόκληρων ετών είναι μία ολόκληρη γενεά. Χρόνος τεράστιος για την ικανοποίηση όποιας βούλησης νεκρού.                          

(Ολόκληρο το άρθρο μου το διαβάζετε στο blog μου http://lapsarniotis.blospot.com και στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ file:///C:/Users/user/Downloads/DHMOKRATHS%20M%2026-10-24.pdf)

Δρ. Παναγιώτης (Τάκης) Ιορδάνης

Μεταλλειολόγος - Μεταλλουργός Μηχ. ΕΜΠ.

Ph.D. (Bath University, U.K.)

Αναπλ. Γραμματέας Δ.Σ. ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ

Tel.: +30 69 77 50 34 61

e-mail (personaltakisiord@yahoo.gr

Facebook: Τάκης Ιορδάνης

LinkedIn: Takis Iordanis

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ_ΣΚΑΚΙ_ΜΑΘΗΜΑΤΑ 2024-2025

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δραστηριότητες Σκακιστικού Τμήματος Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν Λέσβιος" 2024-25

  

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ "ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ"

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Η Λέσχη Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος", μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟ), με ειδική αθλητική αναγνώριση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και μία από τις 34 κορυφαίες σκακιστικές ομάδες της Α΄ Εθνικής της χώρας μας για το 2024, είναι ο μοναδικός επίσημος Σκακιστικός Όμιλος του Δήμου Μυτιλήνης.

Για τη σκακιστική χρονιά 2024-2025 διοργανώνει μαθήματα και προπονήσεις σε δύο εξαιρετικά καλαίσθητους και εξοπλισμένους χώρους στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι, με προοπτική παρουσίας και σε άλλες περιοχές του νησιού μας, ενώ επιμελείται τακτικά σκακιστικά τουρνουά, έχοντας παράλληλα κάθε χρόνο την ευθύνη διοργάνωσης του Μαθητικού Πρωταθλήματος Λέσβου.

Το Σκακιστικό Τμήμα Λέσχης Πλωμαρίου "Βενιαμίν ο Λέσβιος" διαθέτει τμήματα για παιδιά κάθε ηλικίας και επίπεδου, καθώς και για ενήλικες αρχάριους και προχωρημένους.

 

·     Τα μαθήματα στη Μυτιλήνη ξεκίνησαν στην οδό Πιττακού 15 (νέος χώρος, πλησίον αγοράς Μυτιλήνης) το απόγευμα της Παρασκευής σε 4 ωριαία τμήματα (6:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.) και το πρωί του Σαββάτου (από τις 10:00 π.μ. και μετά).

Την ευθύνη των μαθημάτων έχει ο κ. Δημήτρης Μαυρέας, έμπειρος επαγγελματίας προπονητής με τίτλο προπονητή της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας (FIDE) * (FIDE Instructor) και θητεία σε ισχυρούς σκακιστικούς ομίλους σε Χίο, Χαλκιδική, Ρόδο και Θεσσαλονίκη.

 

·        Τα μαθήματα στο Πλωμάρι γίνονται τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου και τα επιμελείται ο έμπειρος σκακιστής και διαιτητής της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΕΣΟκ. Δημήτρης Λάμπρου.

·        Τα σκακιστικά τουρνουά γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, Τυρταίου 4.

 

Για εγγραφές στα μαθήματα επικοινωνήστε με τη Γραμματεία:

(κ. Λάμπρου Δημήτρης, Έφορος του Σκακιστικού Τμήματος)

·   καθημερινά τηλ.: 698 371 7077 (18:00-22:00),

·   mail: dlamprouplomari@gmail.com.

·   Ιστοσελίδα: https://www.facebook.com/groups/760790442115755

 

Οι εγγραφές θα συνεχίζονται σε όλη τη διάρκεια του σκακιστικού εκπαιδευτικού έτους 2024-2025, συμπληρώνοντας τα ήδη υπάρχοντα αλλά και δημιουργώντας νέα τμήματα!

 

  


Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

ΤΟΥΡΤΣ' ΣΤ' ΑΚΡΑΣ'...

 Παλιοχωριανό ανέκδοτο

  

«Τούρτσ’ στ’ Ακράσ’»

 

«Τούρτσ’ στ’ Ακράσ’»: Παροιμιώδης φράση, που λέγεται με θυμηδία στο Παλαιοχώρι, ως πείραγμα, για να δηλώσει ανυπόστατη φήμη, κι έχει σχέση με ένα αστείο περιστατικό του 1912. Το έχει διασώσει ο Γιάννης Π. Μαυραγάνης στις σελ. 23-24 του βιβλίου «Παλαιοχώρι Πλωμαρίου Λέσβου». Επίσης, είναι δημοσιευμένο και στο 27ο τεύχος του περιοδικού «Τα Παλιοχωριανά», 1987, σελ. 414:

  

 

 «Όταν ο ναύαρχος Κουντουριώτης ήλθε στη Λέσβο με το θωρηκτό "Αβέρωφ" και άλλα ελληνικά πλοία, στις 8 Νοεμβρίου 1912, για να ελευθερώσει τη Λέσβο από τους Τούρκους, ενώ οι άλλες τουρκικές αρχές παραδόθηκαν, ο Τούρκος στρατιωτικός διοικητής Γκανή αρνήθηκε και ταμπουρώθηκε στον Κλαπάδο.

»Μετά τη μάχη του Κλαπάδου και την ήττα των Τούρκων, αναγκάστηκε να υπογράψει πρωτόκολλο παράδοσης στις 8 Δεκεμβρίου κι οι Έλληνες έπιασαν πολλούς Τούρκους αιχμαλώτους. Για ασφάλεια, όπως φαίνεται, τους μετέφεραν πρώτα στο γειτονικό χωριό Ακράσι και μετά στο Παλαιοχώρι, όπου διανυκτέρευσαν στην "Καφετέρια". Μάλιστα αναφέρεται ότι ένας απ’ αυτούς είχε κόψει θηλές από μαστούς Ελληνίδων και τις είχε κάνει κομπολόι!

    »Πριν τους φέρουνε στο Παλαιοχώρι, κυκλοφόρησε η είδηση ότι έφτασαν Τούρκοι στο Ακράσι. Από σύγχυση όμως, συνέβη το παρακάτω εύθυμο περιστατικό:

»Η Μαριόγκα νόμισε ότι οι Τούρκοι πήγανε εκεί για να τιμωρήσουν τους Έλληνες που ξεσηκώθηκαν και σιγά-σιγά θα έφταναν και στο Παλαιοχώρι. Έμενε τότε με την κόρη της το Ρηνιώ, που ήταν παντρεμένη με τον Κανέλλο Λούπο, κι είχανε μερικά κουτσούβελα. Τις μέρες αυτές ο Κανέλλος δεν είχε γυρίσει από το ταξίδι του στα κάρβουνα.

Τότε η Μαριόγκα, από φόβο που δεν είχανε κανέναν άντρα στο σπίτι, σκέφτηκε να ειδοποιήσει τον Κανέλλο να γυρίσει πίσω γρήγορα, γιατί οι Τούρκοι έφτασαν στ’ Ακράσι. Πήγε λοιπόν στη Βίγλα κι αγνάντευε το πέλαγος. Μόλις είδε ένα καράβι να περνά ανοιχτά από τη Μελίντα, έβαλε τις φωνές: "Ου παμπόρ (βαπόρι), ου παμπουριέρ’δις… Πείτι στουν Κανέλλα πους ήρταν Τούρτσ’ στ’ Ακράσ’ τσι να σ’κουθεί να έρκ’ αμάνι-μάνι". Την παραγγελία αυτή την επαναλάμβανε συνέχεια, νομίζοντας ότι οι "παμπουριέρ’δις" θ’ ακούσουν και θα μεταφέρουν την παραγγελία της στον Κανέλλο.

Το έμαθαν τα πειραχτήρια της εποχής και το έκαναν παροιμιώδη φράση: "Ου παμπόρ), ου παμπουριέρ’δις, Τούρτσ’ στ’ Ακράσ’". Ακόμα και σήμερα ακούγεται καμιά φορά στο χωριό "Τούρτσ’ στ’ Ακράσ’".