Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ – ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΜΙΝΙ  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΟΦΙΑΣ ΤΣΑΜΠΑΡΑ 

     Πρόσφατα (19-24 Οκτωβρίου 2013), η Ομάδα Λόγου και Τέχνης του δραστήριου πολιτιστικού φορέα “Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα ζωής” διοργάνωσε εξαήμερες εκδηλώσεις στο ″Καμίνι″ (Ρεθύμνης 36 και Χρ. Καψάλη 14 - Γαλάτσι), για την ανάδειξη του ιστορικού κτιρίου, που, ανακαινισμένο από το Δήμο Γαλατσίου, στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τις εξαήμερες εκδηλώσεις άνοιξε στις 19 Οκτώβρη η έκθεση ζωγραφικής της Κωσταντίας Δασκαλάκη-Θεοδούλου, που είχε θέμα «Η περιπέτεια της μορφής: Από τους μύθους και τα σύμβολα… στο Σήμερα», διήρκεσε όλες τις ημέρες και προσήλκυσε το θαυμασμό των επισκεπτών. Ζωγραφική σε ξύλο ή μουσαμά ή βότσαλα ή κεραμικά και τεχνοτροπίες που καλύπτουν ένα πλατύ καλλιτεχνικό φάσμα. Ο άνθρωπος ως πρόσωπο του μύθου, ως σύμβολο, ως πραγματικό πρόσωπο ζωντανό ή ως νεκρός πρόγονος. Δημιουργία της ανθρώπινης μορφής με χρώμα και γήινα υλικά στην πορεία της από το μύθο στο σήμερα. Στο ισόγειο του ιστορικού κτιρίου αρμονικά συνταιριασμένα τα έργα ζωγραφικής της Κωσταντίας με την παραδοσιακή τοιχοποιία και την αρχιτεκτονική του ″Καμινιού″
     Την έκθεση ζωγραφικής επισκέφτηκαν σχολεία της περιοχής. Την τελευταία ημέρα ξεναγήθηκαν από την ίδια τη ζωγράφο δύο σχολεία, το 3ο Λύκειο Γαλατσίου και μαθητές από σχολείο του Εξωτερικού, που από ευτυχή σύμπτωση φιλοξενούνταν από το 3ο Λύκειο Γαλατσίου, στα πλαίσια του Προγράμματος Commenious. Όπως μας ανέφερε η Κωσταντία Δασκαλάκη-Θεοδούλου, το γεγονός αυτό της έδωσε μεγάλη χαρά, γιατί ήθελε να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα της κρίσης δεν σταμάτησε να παράγει Πολιτισμό.   
 
      Κριτικές που διαβάσαμε γι’ αυτή τη θαυμάσια έκθεση:
               
    Το Δελτίο τύπου της «Δράσης» στο e-Galatsi, που δημοσιεύτηκε στις 29-10-2013, στον απολογισμό των εξαήμερων εκδηλώσεων αναφέρει:
   «Τι πετύχαμε τις έξι ημέρες: 1. Έκθεση ζωγραφικής της Κωσταντίας Δασκαλάκη - Θεοδούλου, με θέμα «Η περιπέτεια της μορφής: Από τους μύθους και τα σύμβολα… στο Σήμερα». Η έκθεση ζωγραφικής ήταν, πράγματι, ένα σπουδαίο πάντρεμα αισθητικού ήθους και μιας υποβλητικής εγκατάστασης (Καμίνι), που σου έβγαζε αισθήματα ευφορίας, ανάλογα αυτών των μεγάλων μουσείων, όπως Prado και άλλα. Η Κωσταντία έχει υψηλό προσωπικό ήθος, που αποτυπώνεται και στο πολιτιστικό έργο της, είτε πρόκειται για ζωγραφική είτε για συγγραφή βιβλίων...» (http://www.e-galatsi.gr/index.php?option=com_contentvi&ew=article&id=1487:-qq-&catid=38:2010-12-08-10-59-14&Itemid=46). 
     Για το συγγραφικό ποιητικό έργο της Κωσταντίας Δασκαλάκη-Θεοδούλου διαβάστε σε χωριστή ανάρτησή μας, στη διεύθυνση: http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_12.html.
 
   Η γαλατσιώτικη εφημερίδα «ΠΑΛΜΟΣ news», σε άρθρο με τίτλο «Εβδομάδα πολιτισμού της "Δράσης"», γράφει στις 4/11/2013:
     «Με σκοπό τη γνωριμία των Γαλατσιωτών με το ˝Καμίνι˝ και την ένταξη του νέου αυτού πολυχώρου στο κέντρο της πολιτιστικής ζωής της πόλης μας, διοργανώθηκε ένα εξαήμερο εκδηλώσεων από την Ομάδα Λόγου και Τέχνης της “Δράσης για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα ζωής”. Από 19 έως 24 Οκτωβρίου, πλήθος συνδημοτών μας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα αυτό… Η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου με την έκθεση ζωγραφικής της Κωσταντίας Δασκαλάκη-Θεοδούλου, η οποία διήρκεσε όλο το εξαήμερο των εκδηλώσεων. ″Η περιπέτεια της μορφής: Από τους μύθους και τα σύμβολα… στο Σήμερα″ ήταν το θέμα της έκθεσης και πέτυχε ένα σπουδαίο πάντρεμα αισθητικού ήθους και μιας υποβλητικής εγκατάστασης (Καμίνι), που σου έβγαζε αισθήματα ευφορίας. Στην έκθεσή της αυτή επέλεξε να παρουσιάσει έργα από διάφορες περιόδους της δουλειάς της, με κοινό θέμα την ανθρώπινη μορφή. ″Σε μια εποχή που ο άνθρωπος έχει μπει στο περιθώριο και μετατρέπεται σε οικονομική παράμετρο, είναι ανάγκη να τον ξαναφέρουμε στο προσκήνιο ως πρόσωπο με την αξία του αλλά και την ευθύνη των πράξεών του″, μας είπε η ζωγράφος. Η έκθεσή της χωριζόταν στις ενότητες «Ξόανα», «Τελετουργίες», «Λαβύρινθος-Μινώταυρος», «Βυζαντινά Βλέμματα», «Προθήκες Μνήμης», «Σύγχρονες Μορφές», «Εικαστικές Αναζητήσεις», «Ψυχικές Απεικονίσεις» και «Αποδόμηση της Μορφής», όλες καθηλωτικές για τον φιλότεχνο επισκέπτη.» (http://www.palmosnews.gr/frmViewArticle.aspx?AID=3d9da1f7-764b-4ce6-9940-3e70efd400a4).
    
    Φωτογραφίες από την έκθεση ζωγραφικής της Κωσταντίας Δασκαλάκη-Θεοδούλου έβγαλε η φωτογράφος-γραφίστρια κ. Σοφία Τσαμπαρά (Γαλάτσι, e-mail: ra-sof@)hotmail.com) και με πολλή ευγένεια μας επέτρεψε να τις αναρτήσουμε στο blog μας. Την ευχαριστούμε θερμά… Η κ. Σοφία Τσαμπαρά είναι επίσης εθελόντρια δασκάλα κεντητικής και δαντέλας (τούλι, πάτσγουορκ-χιώτικο μωσαϊκό) με διεθνείς διακρίσεις. Είναι εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Παραδοσιακής Δαντέλας στο Εξωτερικό, στον Παγκόσμιο Σύλλογο για Δαντέλα, Κοπανέλι και Δαντέλα με βελόνα (O.I.D.F.A.). Επίσης, συμμετέχει ως φωτογράφος σε εκδόσεις βιβλίων: α) Ευγενίας Αρβανίτη «Σύγχρονη Μαγειρική Τέχνη. Συνταγές για υγιεινή και διαιτητική διατροφή» (εκδόσεις "Κοχλίας", Αθήνα 2003). β) Όλγας Μάρκαρη «Μύκονος. Γεύσεις και Παράδοση» (εκδόσεις "Εικών", Αθήνα 2005). γ) Τρεις εκδόσεις βιβλίων της Νιόβης Φωτεινάτου - Καμπίτση, με τίτλο «Κεφαλονίτικες ρετσέτες: Οι αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από την Κεφαλονιά» (εκδόσεις «Εικών», Αθήνα 2004, 2007, 2009). 


     Ζωγραφική - Φωτογραφία - Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - Δράση - Πολιτισμός 
στο Γαλάτσι:
                          
T-12
                                     
Z-10
                      
T-9
                
T-1
T-2
T-5
Z-8
Z-2
Ζ-1
Z-3
Z-6
T-6
Z-4
T-3
Z-7
T-10
Z-5
                                               
   Συγχαίρουμε τον πολιτιστικό φορέα «Δράση» για την πολύπλευρη πολιτιστική προσφορά του και την πολυτάλαντη ζωγράφο-συγγραφέα για την αισθητική και πνευματική απόλαυση που μας χάρισε κατά την επίσκεψή μας στην έκθεσή της. Της ευχόμαστε πάντα να δημιουργεί πολιτισμό.
Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου