Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΔΑΝΤΕΛΑΣ-2

Ευχαριστούμε την Πηνελόπη Γανώση-Ζαδέλη
δωρήτρια για Έκθεση Παλιοχωριανής Δαντέλας
   
     Με συγκινητική προθυμία η Πηνελόπη Γανώση-Ζαδέλη, παλιά γειτόνισσα κι αγαπημένη οικογενειακή φίλη, μόλις πληροφορήθηκε από τη Νίκη Τσιμναδή-Φραγκάτου για την «Έκθεση Παλιοχωριανής Δαντέλας» που σχεδιάζουμε, προσφέρθηκε να μας πλέξει αφιλοκερδώς μία δαντέλα, παλιό σχέδιο από χραμέλι που είχε φτιάξει για τα παιδιά της στη δεκαετία 1950-1960. Μας έπλεξε τελικά δύο πρωτότυπα σχέδια, παρ' ότι αυτή και ο άντρας της Παντελής βρίσκονται ακόμα σε ανάρρωση από βαριά γρίπη. Μένουν στο Πλωμάρι, στο σπίτι της κόρης τους Μεταξούλας Ζαδέλη-Ψυχογιού, που τους φροντίζει με στοργή, αλλά η Πηνελόπη δεν θέλει να μένει αργή. Δείτε την με το εργόχειρό της στην παρακάτω φωτογραφία.
  
              Εικόνα 1: Πηνελόπη-Γανώση Ζαδέλη, δωρήτρια δύο δαντελών.

     Κατ' εξαίρεση,  δημοσιεύουμε και φωτογραφίες με τα σχέδια των δυο δαντελών της. Τα υπόλοιπα σχέδια - πάνω από 30 -  που έχουμε μέχρι σήμερα συγκεντρώσει θα εκτεθούν όλα μαζί το επόμενο καλοκαίρι, που ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να έχουμε έτοιμη τη μόνιμη έκθεση.
     Υπολογίζουμε ότι στο Παλαιοχώρι υπάρχουν 100 σχέδια δαντελών περίπου, που πρέπει να τα αντιγράψουμε. Έχουμε ήδη αρκετές υποστηρίκτριες, αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή κι υπολογίζουμε στη βοήθεια των συγχωριανών μας, που παρακαλούμε να μας δώσουν δείγματα παλιών δαντελών.
     Η Έκθεσή μας θα έχει όνομα. Θα καταγραφούν τα ονόματα των πλεκτριών και τα στοιχεία κάθε δαντέλας, σύμφωνα με τους κανόνες των λαογραφικών καταγραφών. Αν μπορέσουμε, θα γράψουμε πώς πλέκεται κάθε δαντέλα και θα βγάλουμε φωτοτυπίες, για να μπορούν στο μέλλον να τις πλέξουν. Μεγάλο πρόβλημα, που δεν έχουμε λύσει ακόμα, ο χώρος όπου θα φυλαχτούν μαζί με άλλα παραδοσιακά αντικείμενα κι οι προθήκες. Γνωρίζουμε ότι απαιτείται η εθελοντική προσφορά πολλών. Το Ακράσι πριν από είκοσι χρόνια ήταν ένα έρημο χωριό γερόντων, σήμερα είναι γεμάτο ζωή, εκδηλώσεις πολιτισμού κι ένα θαυμάσιο λαογραφικό μουσείο. Οι Ακρασιώτες είναι καλοί πατριώτες. Αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο του χωριού μας έχει πολλά αντικείμενα που είναι προσφορές συγχωριανών μας. 
     Μας έχουν ήδη προσφέρει πέντε δαντέλες η Νίκη Τσιμναδή-Φραγκάτου  κι η μητέρα της Ρηνούλα Κουρτέλη-Τσιμναδή. Η  Δέσποινα Γανώση-Παυλίδου μας έχει πλέξει δαντέλες που της παραγγείλαμε και θα δωρίσει κι εκείνη δικά της  σχέδια. Η Σοφία Μάρκου-Πρωτογύρου πλέκει και θα προσφέρει δαντέλες κι η κόρη της Μαρίκα Πρωτογύρου-Μουτζούρη έχει προσφερθεί να πλέξει κι εκείνη. Τις ευχαριστούμε όλες θερμά. Επίσης, η αδελφή μου Δήμητρα Βουνάτσου-Γεωργή έχει προσφέρει το πλεκτό παιδικό κουβερτάκι του γιου της, ένα κόκκινο υφαντό βρακί, μια κόκκινη-άσπρη υφαντή πετσέτα με λευκή δαντέλα και χρήματα για τα υλικά. Και τέλος εγώ πλέκω εντατικά, αντιγράφοντας δαντέλες της μακαρίτισσας μητέρας μου Διαμάντης Καλαϊτζή-Βουνάτσου. Η δαντέλα με τα τριανταφυλλάκια, θυμητάρι της μητέρας μου, θα είναι ένα από τα εκθέματα. Μια υφαντή πετσέτα που μου δώρισε προ ετών η Ρηνούλα Ξυδά-Ψαριανού, επίσης. Ποιος είπε πως οι πεθαμένες Παλιοχωριανές δεν μπορούν να γίνουν δωρήτριες;  
     Τέλος, επειδή μας ρωτάτε τι να πλέξετε, σας ενημερώνουμε ότι κάνουμε μικρά δείγματα για το ντοσιέ, δαντέλες ενός μέτρου αλλά και 2-4 μέτρων, που θα τις ράψουμε σε υφαντό, λινό ή μετρητό ύφασμα για πετσετάκια, καρέ και άλλα εργόχειρα. Σε πρώτη φάση ενδιαφερόμαστε να ξεσηκώσουμε όσο περισσότερα σχέδια δαντελών μπορούμε, αν και το ιδανικό θα ήταν να εκθέσουμε παλιά ρούχα με τις δαντέλες, έστω και φθαρμένα. Ας σκεφτεί κάθε εθελόντρια ποια θέλει να είναι η δική της προσφορά στην Έκθεση. 
     Ραντεβού λοιπόν τον Αύγουστο στο Παλαιοχώρι, για να φωτογραφίσουμε και να αντιγράψουμε τα εργόχειρα που έφτιαξαν και φτιάχνουν τα εργατικά παλιοχωριανά γυναικεία χέρια.
                                                                     
Οι δαντέλες της Πηνελόπης

 
Εικόνα 2: Παλιά δαντέλα, σχέδιο από παιδικό χραμέλι.
Την έπλεξε τον Ιούνιο του 2014 και τη δώρισε για την Έκθεση Παλιοχωριανής Δαντέλας
η Πηνελόπη Γανώση-Ζαδέλη από το Παλαιοχώρι. Προσέξτε το σχέδιο. Δεν σας φαίνεται πως ταιριάζει πολύ σε αγόρι;


Εικόνα 3: Παλιά δαντέλα, σχέδιο από υφαντό παιδικό μποξαδάκι, με το οποίο τύλιγαν το μωρό.
Πλέκτρια και δωρήτρια η συγχωριανή μας Πηνελόπη Γανώση-Ζαδέλη.

Μυρσίνη Βουνάτσου
Αθήνα, 3 Ιουλίου 2014

Βιτρίνες με δαντέλες μπορείτε να δείτε στην ανάρτησή μας "ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΠΑΝΕΛΙΟΥ", στο http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6212.html
  

2 σχόλια :

  1. Σας παρακολουθώ συχνά και σας συγχαίρω για τις προσπάθειες σας για τη διάσωση των παραδοσιακών σχεδίων της περιοχής σας. Είμαι στη διάθεση σας για να βοηθήσω στο πλέξιμο όποιου σχεδίου θέλετε. Καλή συνέχεια!
    http://e-crochet.blogspot.gr/
    https://www.facebook.com/NiattasCrochetHandmade

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ θερμά, για την ηθική στήριξη και την προσφορά. Έχω μπει στην ιστοσελίδα σας και είναι θαυμάσια!... Το σχόλιό σας μου δίνει την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημόσια τις φίλες Αναστασία Κοτσιαφίτου και Ελένη Λαγανοπούλου, που θα προσφέρουν από μία παλιά δαντέλα της μητέρας τους. Με συγκινεί ιδιαίτερα η διάθεσή σας να βοηθήσετε... Ελπίζω να δείξουν την ίδια ευαισθησία και οι συμπατριώτισσές μου και να με βοηθήσουν να αντιγράψω αρκετά σχέδια το μήνα των διακοπών μου στο Παλαιοχώρι. Υπάρχει όμως πρόβλημα εξεύρεσης κατάλληλου χώρου κι η δαπάνη είναι τεράστια. Αυτές οι προσπάθειες απαιτούν συλλογική προσφορά...
      Χίλια ευχαριστώ. Με εκτίμηση, Μυρσίνη Βουνάτσου.

      Διαγραφή