Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΟΠΙΤΑ

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα της Σοφίας

Υλικά:
  
Για το φύλλο:
• ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
• νερό, όσο χρειάζεται για να γίνει απαλή η ζύμη

Για τη γέμιση:
• 4 ποτήρια νερού κίτρινη τριμμένη κολοκύθα
• 1 φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες (άσπρες και μαύρες)
• 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
• 1 φλυτζανάκι του καφέ ρύζι
• ½ κουταλιά σούπας τριμμένη κανέλλα
• 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Για επάλειψη:
• ελαιόλαδο, για επάλειψη του ταψιού και των φύλλων
• ½ φλυτζάνι τσαγιού μέλι
• σουσάμι καβουρδισμένο

Παρασκευή:

1. Ζυμώνουμε τα υλικά για το φύλλο κι αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
2. Καθαρίζουμε, τρίβουμε και στραγγίζουμε την κολοκύθα.
3. Ετοιμάζουμε τη γέμιση, ανακατεύοντας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για τη γέμιση.
4. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι σε μια επιφάνεια και πλάθουμε τρία φύλλα: δύο μεγάλα κι ένα μικρότερο.
5. Αλείφουμε ένα ταψί με λάδι, απλώνουμε το ένα μεγάλο φύλλο και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Ρίχνουμε από πάνω τη γέμιση, τη στρώνουμε και γυρίζουμε τις άκρες του φύλλου που περισσεύουν γύρω-γύρω. Από πάνω στρώνουμε το μικρό φύλλο για να καλύψουμε τη γέμιση, και το αλείφουμε με λάδι. Τέλος, στρώνουμε το άλλο μεγάλο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι και χαράζουμε την πίτα σε ρομβοειδή ή τετράγωνα κομμάτια.
6. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.
7. Όταν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, αλείφουμε ζεστή την κολοκυθόπιτα με το μέλι και την πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο σουσάμι.

Σημείωση: Θαυμάσια φτιαγμένη κολοκυθόπιτα, νόστιμη και εμφανίσιμη, με κέρασε η κυρία Σοφία Γκίτα - Κόντη. Της ζήτησα τη συνταγή και μου την έδωσε με πολλή προθυμία. Την ευχαριστώ και σας συνιστώ να τη φτιάξετε κι εσείς…
     Καλή Επιτυχία! 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου