Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΣΚΟΡΔΑ «ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ»
          
ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ                                                     ΠΛΩΜΑΡΙ, 1η ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
«ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ»

          
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
   

Ο πρόεδρος της Λέσχης Πλωμαρίου Ξενοφώντας Μαυραγάνης, δικηγόρος και συγγραφέας, προλογίζει τη βιβλιοπαρουσίαση. Στο τραπέζι (από αριστερά): Παναγιώτης Σκορδάς,  Βάσος Βόμβας, Αριστείδης Κυριαζής.
                                 

      Στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, η Λέσχη Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος» οργάνωσε και πραγματοποίησε, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, στην ανακαινισμένη αίθουσά της, εκδήλωση-παρουσίαση του νέου βιβλίου του φιλολόγου Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του κλήδονα. Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο», που κυκλοφορεί από τις λεσβιακές εκδόσεις «Μύθος».
     Ο Πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφώντας Μαυραγάνης τόνισε στο χαιρετισμό του το πολύ ενδιαφέρον θέμα που πραγματεύεται το βιβλίο και τις αναφορές που έχει στην περιοχή του Πλωμαρίου.
     Το βιβλίο παρουσίασε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα ο συγγραφέας και ερευνητής Αριστείδης Κυριαζής. Ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε:

     «Ο Παναγιώτης Σκορδάς ερεύνησε και μελέτησε τον Κλήδονα της μαντικής και τις αθυροστομίες της. Το βιβλίο του στηρίζεται σε δύο εξαιρετικές συλλογές «αδιάντροπων», η μία του Βάσου Βόμβα και η άλλη του Ακίνδυνου Σκωπτικού –προφανώς είναι ψευδώνυμο–, που καταγράφονται αυτούσιες στο βιβλίο κι ακούγονται θαυμάσια στο CD, το οποίο προσφέρεται μαζί με το βιβλίο. Επίσης, περιέχει ανάλυση για τα «Κάψαλα» και τον «Κλήδονα» και περιγραφές των δύο εθίμων για διάφορους τόπους της Λέσβου, όπως για τα χωριά Λουτρά, Καλλονή, Ακράσι, Αγιάσο, Πάμφιλα, Πολιχνίτο, Παλαιοχώρι, Βασιλικά, Συκούντα, Αμπελικό, Φίλια και Μυστεγνά.
     »Επίσης, στο βιβλίο παρατίθενται κείμενα της Λεσβιακής Λογοτεχνίας για τον Κλήδονα και ένα απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Βαγγέλη ΧατζημανώληO Κλήδονας”… »

     Τόνισε ακόμη ότι, για να κατανοήσουμε την αξία τέτοιων βιβλίων και τέτοιων λαογραφικών συλλογών, πρέπει να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, όταν οι ανάγκες και οι λειτουργίες των αγροτικών, κυρίως,  κοινωνιών ήταν άλλες και άλλος ο εθιμικός κύκλος.


Από αριστερά: ο συγγραφέας και φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς,  ο δικηγόρος και μελετητής του εθίμου Βάσος Βόμβας,  ο φυσικός, συγγραφέας και ερευνητής Αριστείδης Κυριαζής.

              
     Στη συνέχεια, ο Βάσος Βόμβας και ο Παναγιώτης Σκορδάς μίλησαν για τον τρόπο συγκέντρωσης του υλικού της συλλογής και για τα βήματα συγγραφής του βιβλίου. Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.
Συγχαρητήρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου