Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΑ 140 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το βράδυ της Κυριακής η έκθεση έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, με παρουσίαση, στην αίθουσα της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, της δουλειάς των μαθητών της πρώτης τάξης του Γυμνασίου Πλωμαρίου, που υπό την επίβλεψη της φιλολόγου Μαρίας Αξιομακάρου μελέτησαν τη ζωή και το έργο του ζωγράφου, φέρνοντάς μας σε επαφή με κομμάτια που βρίσκονται ακόμα ζωγραφισμένα σε τοίχους παλιών σπιτιών, εργαστηρίων ή εκκλησιών του νησιού μας. Τα παιδιά, που με ενάργεια και σαφήνεια μας περιέγραψαν τον Θεόφιλο, επισκέφθηκαν το σπίτι του στη Μυτιλήνη, την Αγιάσο, την Καρίνη, τον Κέδρο, το Πλωμάρι, βιντεοσκοπώντας τα έργα και μιλώντας με ανθρώπους που διαφυλάσσουν το έργο του, όπως ο Βαγγέλης Βογιατζής ή ο Παναγιώτης Κουτσκουδής.

Ο εορτασμός των 140 χρόνων από τη ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ συνεχίζεται με τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας του παλιού Πλωμαριού, που θα τελεσθούν το Σάββατο 26 Μαΐου στις 7.30΄ το βράδυ, την οποία έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο Γιώτης Φρυδάς. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφίες που απαθανατίζουν κτίρια, δρόμους, γιορτές και ανθρώπους που έζησαν ή ζουν ακόμη στο Πλωμάρι.

Επίσης, το Σάββατο 9 Ιουνίου, ώρα 7.30΄ μ.μ., εγκαινιάζεται η Έκθεση Έργων Νησιωτών Ζωγράφων, που διοργανώνει και επιμελείται η Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου α.ε., με έργα στα οποία αποτυπώνεται η καλλιτεχνική παραγωγική δραστηριότητα καλλιτεχνών που ζουν και δημιουργούν στα ελληνικά νησιά.

Η ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, προκειμένου να πραγματοποιήσει έκθεση Λεσβιακού βιβλίου, παρακαλεί τους Λέσβιους δημιουργούς, όπου κι αν ζουν, να στείλουν από ένα αντίτυπο βιβλίων που έχουν εκδόσει, ώστε να περιληφθούν στην έκθεση. Στη διεύθυνση: Πλωμάρι Λέσβου, Τ.Κ. 812 00.
                 
****
               
H έκθεση έργων του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου, που εντάσσεται στη σειρά εκδηλώσεων για τα 140 χρόνια από την ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, τερματίζεται την Κυριακή 20 Μαΐου με παρουσίαση των εντυπώσεων των μαθητών του Γυμνασίου Πλωμαρίου, που πήρε την ονομασία «Τα παιδιά γνωρίζουν τον Θεόφιλο». Στην εργασία αυτή, που έγινε με την εποπτεία της  φιλολόγου καθηγήτριας Μαρίας Αξιομακάρου, οι μαθητές και οι μαθήτριες, επισκέφθηκαν το σπίτι του Θεόφιλου στη Μυτιλήνη, που το διατηρεί ζωντανό η ΣΤΕΓΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ με τον πρόεδρό της Βαγγέλη Βογιατζή, καθώς και διάφορους χώρους όπου υπάρχουν έργα του λαϊκού ζωγράφου, όπως την Καρίνη, τον Μεσαγρό, το χωριό Κέδρος, βγάζοντας φωτογραφίες και παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που είχαν ή έχουν σχέση με το έργο του Θεόφιλου.


Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, την επισκέφθηκαν μαθητές σχολείων και πολλοί από τους ξένους που διαμένουν ημιμόνιμα στο Πλωμάρι.


Στο μεταξύ την Τετάρτη 9 Μαΐου, παρουσιάσθηκε η ποιητική συλλογή «Ελληνικά λαμπυρίσματα» της Λένε Μπόρρινγκ, μιας Δανέζας που εδώ και δεκαπέντε χρόνια περνά περισσότερο από οκτώ μήνες το χρόνο στο Πλωμάρι και είναι από τους πρωτεργάτες του Συλλόγου "Δανία - Ελλάδα", που κάθε χρόνο στέλνει με έξοδά του έναν Πλωμαρίτη μαθητή στην Κοπεγχάγη, όπου φοιτά σε σχολείο μαθαίνοντας τη γλώσσα και κάνοντας επιλογή μελλοντικού επαγγέλματος.

Τα τριάντα ποιήματα, που περιέχονται σε δίγλωσση έκδοση (δανέζικα και ελληνικά), αποτελούν έναν ύμνο για τη δεύτερη πατρίδα της, για τα τοπία, τους ανθρώπους, τις ταβέρνες, τη γαστρονομία, απόλαυσαν το σύνολο σχεδόν των Σκανδιναβών που έχουν επιλέξει το Πλωμάρι για δεύτερο τόπο μόνιμης διαμονής.

Την ποιήτρια του Πλωμαρίου καλωσόρισε στην αίθουσα ο πρόεδρος της Λέσχης Ξενοφών Μαυραγάνης και μίλησαν γι' αυτήν και τα ποιήματά της οι Στρατής Ψαρράς, πρώην δικηγόρος, Γαβριήλ Χαλδέζος, πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου, απάγγειλε η Έρνα Μπέντορφ  και μετέφρασε η Μπετίνα Σάββα.


Σας  στέλνω δυο φωτογραφίες από την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής, με τμήμα της έκθεσης ΘΕΟΦΙΛΟΥ.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 19 Μαΐου, χορωδιακό και χορευτικό συγκρότημα από τη Χίο, των οποίων τη διεύθυνση έχει ο Πλωμαρίτης στην καταγωγή μουσικός Πέτρος Καρβούνης, τιμώντας τα 140 χρόνια της ΛΕΣΧΗΣ, θα δώσουν παράσταση με ελεύθερη είσοδο.

Ο Πρόεδρος της Λέσχης
Ξενοφών Μαυραγάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου