ΝΟΣΤΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
Σουπιές με μάραθο και ελιές
Υλικά:
- 3 μέτριες σουπιές
- ⅓ φλυτζανιού ελαιόλαδο
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
- 2 ματσάκια μάραθο ψιλοκομμένο
- ½ φλυτζανιού λευκό κρασί
- 200 γραμμάρια πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
- χυμός από ένα λεμόνι
- 1 κουταλιά γλυκού κορν-φλάουρ ή αλεύρι
- αλάτι
- πιπέρι
Παρασκευή:
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι. Καθαρίζουμε τις σουπιές, αφαιρούμε τα κουκούτσια από τις ελιές και κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια και το μάραθο.
2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τις σουπιές και τα σωτάρουμε σε μέτρια φωτιά. Όταν σωταριστούν, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια και το μάραθο. Ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μισό φλυτζάνι νερό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
3. Όταν βράσουν, ρίχνουμε τις ελιές και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά ακόμη. Τέλος, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού. Αν θέλουμε να δέσει η σάλτσα μέσα στο λεμόνι, βάζουμε 1 κουταλάκι γλυκού κορν-φλάουρ και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
4. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το λεμόνι με 2 μέτριες ντομάτες και λίγο πελτέ ντομάτας, που θα τα βάλουμε μετά το σβήσιμο με το κρασί, που θα είναι κόκκινο αντί για λευκό.
Καλή Επιτυχία!
Κολοκύθα ψητή στο φούρνο
Υλικά:
- 1 μέτρια κολοκύθα
- αλάτι
- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- διάφορα μυρωδικά (θυμάρι, φασκόμηλο, τζίντζερ)
- 3-4 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
Παρασκευή:
1. Πλένουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε κομμάτια.
2. Λαδώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε την κολοκύθα. Ρίχνουμε αλάτι, λίγο ελαιόλαδο σε κάθε κομμάτι και τέλος όποιο μυρωδικό μας αρέσει. Μπορούμε να προσθέσουμε και 3-4 κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο.
3. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα περίπου.
Καλή Όρεξη!
* Ευχαριστώ τη βαφτιστήρα μου Νίκη Τσιμναδή - Φραγκάτου για τις νόστιμες συνταγές της. Στείλτε και τις δικές σας συνταγές, για δημοσίευση στο Paleochori-lesvos.blogspot.com.