Συνταγή για Κόλλυβα
Αναστασίας Κοτσιαφίτου
Αναστασίας Κοτσιαφίτου
Α. Υλικά
- 500 γρ. (1 σακουλάκι) σιτάρι σκληρό
- 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή αλεύρι ψημένο
- 100 γρ. καβουρδισμένο σουσάμι
- 200 γρ. ινδική καρύδα (όσο πάρει)
- 1 σακουλάκι αφράτα στραγάλια ξεφλουδισμένα
- 1 σακουλάκι σταφίδες μαύρες
- 1 σακουλάκι σταφίδες ξανθές
- 1 σακουλάκι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
- μείγμα ξηρών καρπών καβουρδισμένων, 200-250 γρ. από κάθε είδος (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα)
- 1 κουταλάκι γλυκού γλυκάνισο
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα
- ½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια) κοπανισμένα
- 1 πακέτο ζάχαρη άχνη
- μαλακά κουφέτα αμυγδάλου με επικάλυψη καραμέλα ή μπανάνα
- 2 κλωναράκια μαϊντανό για το στόλισμα
- σπόρους από 1 ρόδι
Β. Προεργασία
1. Βάζουμε το σιτάρι από την προηγούμενη μέρα σε μπόλικο νερό, αφού προηγουμένως το έχουμε ξεπλύνει τρεις φορές.
2. Στη συνέχεια, την επόμενη ημέρα, το στραγγίζουμε και το βράζουμε στη χύτρα ατμού για 10΄ λεπτά, αφού έχουμε ρίξει νερό όσο να καλυφθεί. Μετά το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει, τοποθετώντας το ανάμεσα σε δυο πετσέτες σε ένα ταψάκι και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου ένα βράδυ.
3. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ το σιτάρι μαζί με τους κομμένους ξηρούς καρπούς και το καβουρδισμένο σουσάμι.
4. Επίσης, αλέθουμε τα στραγάλια στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.
Γ. Εκτέλεση
1. Σε έναν οβάλ δίσκο μετρίου μεγέθους τοποθετούμε το σιτάρι, που το έχουμε ανακατέψει με όλα τα υλικά, με εξαίρεση το αφράτο στραγάλι, τη φρυγανιά, την καρύδα και τη ζάχαρη άχνη. Με ένα κομμάτι λαδόχαρτο πιέζουμε με τις παλάμες μας, ώστε να πάρει σχήμα λόφου.
2. Στη συνέχεια επικαλύπτουμε τα κόλλυβα με στρώσεις και τις πιέζουμε με το λαδόχαρτο, πρώτα στραγάλι κοπανισμένο ή ψημένο αλεύρι, μετά φρυγανιά κοπανισμένη, τρίτον ινδική καρύδα ή τρίμμα αμυγδάλου και τέλος ζάχαρη άχνη.
Δ. Στόλισμα
Δεξιά και αριστερά του δίσκου βάζουμε από ένα κλωναράκι μαϊντανού, στη βάση βάζουμε ½ ολόκληρου καρυδιού και ενδιάμεσα στα φυλλαράκια μαύρες σταφίδες. Στην κόχη, στις γωνίες και περιμετρικά του δίσκου βάζουμε εναλλάξ ένα αμύγδαλο ξεφλουδισμένο και ένα μαλακό κουφέτο και εμπρός, στην κορυφή, τοποθετούμε το σταυρό (κατά προτίμηση έτοιμο βυζαντινό με κουφέτα) και δεξιά και αριστερά του σταυρού σχηματίζουμε τα αρχικά του ονόματος με αμύγδαλο και μαύρη σταφίδα. Σκεπάζουμε το δίσκο με διαφανή ζελατίνα.
Καλή Επιτυχία!
Αναστασία Κοτσιαφίτου
*Ευχαριστούμε την κ. Κοτσιαφίτου για τη χρήσιμη συνταγή, κυρίως για νέες και νέους, αφού στην Ελλάδα οι ζωντανοί εξακολουθούμε να τιμούμε τους αγαπημένους μας νεκρούς με μνημόσυνα και κόλλυβα αρκετές φορές το χρόνο. Την έχει διδαχτεί από την αείμνηστη μητέρα της Νικολίτσα και τη θεία της Ελένη, που ζει στις Λιβανάτες Φθιώτιδας.