Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ

Ορεκτική Ταραμοσαλάτα της Αναστασίας

 

Υλικά:

- 100 γραμμάρια ταραμάς

- 2 βραστές πατάτες αλεσμένες (2 φλυτζάνια περ.)

- 1 φλυτζάνι τσαγιού μπαγιάτικο ψωμί στυμμένο

- 2,5 φλυτζάνια ελαιόλαδο

- 1 ξερό κρεμμύδι

- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια (μόνο τα άσπρα κεφάλια)

- 4 λεμόνια χυμό (1 φλυτζάνι)

 

Για τη διακόσμηση:

- ελιές χωρίς κουκούτσια, μαϊντανό, άνηθο, κόκκινη πιπεριά, διάφορα λαχανικά τουρσί, ντομάτα, αγγούρι κ.ά.

 

Παρασκευή:

 

Α. Προετοιμασία υλικών:

 

α. Βράζουμε τις πατάτες και τις αλέθουμε.

β. Παίρνουμε μπαγιάτικο ψωμί, που το έχουμε αφήσει εκτός ψυγείου μια μέρα για να ξεραθεί, αφαιρούμε την κόρα, το μουσκεύουμε και το στύβουμε καλά.

γ. Καθαρίζουμε το ξερό κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια.

δ. Κόβουμε σε κομματάκια τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για τη διακόσμηση, τα βάζουμε σε ένα πιάτο και τα σκεπάζουμε.

ε. Στύβουμε τα λεμόνια και τοποθετούμε όλα τα υλικά με τη σειρά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.

 

Β. Παρασκευή ταραμοσαλάτας:

 

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε πρώτα λίγο λαδάκι, έπειτα αλέθουμε το κρεμμύδι και το άσπρο κεφάλι από τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ρίχνουμε μετά τον ταραμά και εναλλάξ λίγο-λίγο ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και τα χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε την αλεσμένη πατάτα και το βρεγμένο και στυμμένο ψωμί κι ανακατεύουμε, ρίχνοντας εναλλάξ λάδι και χυμό λεμονιού, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ταραμοσαλάτα λεία σαν κρέμα. Τη δοκιμάζουμε κατά διαστήματα, για να κανονίσουμε πόσο αλμυρή και ξινή τη θέλουμε.     

 

Γ. Διακόσμηση ταραμοσαλάτας:

 

Αφού βάλουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ, τη διακοσμούμε με διάφορα σχέδια που κάνουμε με ελιές, μαϊντανό, άνηθο, κόκκινη πιπεριά, διάφορα λαχανικά τουρσί, ντομάτα, αγγούρι και άλλα.

                                 

Καλή Επιτυχία και Καλοφάγωτη!

Αναστασία Κοτσιαφίτου