Κι άλλη Ταραμοσαλάτα για τη Σαρακοστή
Υλικά:
▪ 125 γραμμάρια ταραμάς λευκός
▪ 400 γραμμ. ελαιόλαδο
▪ 250 γραμμ. ψίχα από μπαγιάτικο σταρένιο ψωμί ή παξιμάδι
▪ 1 ξερό κρεμμύδι
▪ 2 λεμόνια χυμό
▪ 1 κουταλιά σούπας ξίδι
Για τη διακόσμηση:
▪ μαϊντανός ψιλοκομμένος
▪ κάππαρη (ή άλλο υλικό της αρεσκείας σας)
▪ ελιές ξιδάτες χωρίς κουκούτσια
Παρασκευή:
1. Βρέχουμε το ψωμί, αφαιρούμε την κόρα, το στύβουμε καλά και περνάμε την ψίχα από το ψιλό του μύλου πουρέ ή την αλέθουμε στο μίξερ ή τη χτυπάμε σε ξύλινο γουδί. Καθαρίζουμε και τρίβουμε το κρεμμύδι και το ρίχνουμε μέσα.
2. Προσθέτουμε μετά τον ταραμά και συνεχίζουμε να χτυπάμε, ρίχνοντας εναλλάξ λίγο-λίγο το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και το ξίδι, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να γίνει η ταραμοσαλάτα αφράτη σαν αλοιφή. Τέλος τη δοκιμάζουμε, για να διαπιστώσουμε αν είναι όσο νόστιμη θέλουμε. Αν είναι αλμυρή ή ξινή, προσθέτουμε λίγο ψωμί.
3. Αφού βάλουμε την ταραμοσαλάτα σε μπολ, τη γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό, κάππαρη κι ελιές ξιδάτες χωρίς κουκούτσι.
Καλή Όρεξη!
Μασσαρά Ιωάννα
Σημείωση: Την παραπάνω συνταγή μας έδωσε η φίλη Ιωάννα Μασσαρά, εκπαιδευτικός. Είναι βασισμένη σε συνταγή από το βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Δοσιθέου, Ηγουμένου της Μονής Παναγίας Τατάρνης Ευρυτανίας, «Ὀψοποιῶν μαγγανεῖαι, ἤγουν καλογηρικὴ Μαγειρικὴ και Ζαχαροπλαστική», εκδόσεις Ι. Μ. Τατάρνης, σελ. 87.