Γρηγόρη Μωραΐτη και Αθηνάς Κουτλή-Μωραΐτου
Καυκαλήθρες τουρσί
Υλικά:
- ½ κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 γυάλινο βάζο
Παρασκευή:
1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις καυκαλήθρες, χωρίς να τις τεμαχίσουμε.
2. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ξύδι κατά προτίμηση λευκό, 1 κ.σ. αλάτι, ½ κ.γ. ζάχαρη, 1 κ.γ. κόκκους πιπεριού και τα βράζουμε για 10΄ λεπτά. Όταν πάρουν βράση, βάζουμε τις καυκαλήθρες και τις βράζουμε 5΄ λεπτά περίπου.
3. Όταν κρυώσουν, βάζουμε τις καυκαλήθρες και την άλμη σε αποστειρωμένο βάζο, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το κλείνουμε καλά.
4. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό μέρος ή στο ψυγείο. Το τουρσί μας θα είναι έτοιμο σε μια εβδομάδα περίπου. Διατηρείται για ένα χρόνο. Όταν ανοίξουμε το βάζο, διατηρούμε το τουρσί στο ψυγείο.
5. Οι καυκαλήθρες τουρσί συνοδεύουν φαγητά με όσπρια, πίτες, κεφτέδες, ωμές σαλάτες και το ούζο ως ορεκτικό. Αν τις φάμε ωμές, αρωματίζουν το στόμα!
Καλή Επιτυχία!
Σημείωση: Ευχαριστούμε τους συγχωριανούς μας Γρηγόρη Μωραΐτη και τη σύζυγό του Αθηνά Κουτλή-Μωραΐτου, που μας βοήθησαν να καταγράψουμε αυτή την όμορφη συνταγή δίνοντάς μας τις αναλογίες των υλικών και φωτογραφία. Καυκαλήθρες, ιδιαίτερα δημοφιλές χορταρικό, μπορείτε να βρείτε στις λαϊκές αγορές, με μισό ευρώ το ματσάκι.
________
-καυκαλήθρα, η (καυκαλίδα, αγριοκαυκαλήθρα, αγριοκουτσουνάδα, σκαντζίκι / ετυμ.< η καυκαλίς, -ίδος, λατ. tordylium apulum/τορδύλιον το άπουλουμ). Αρωµατικό χόρτο µικρού µεγέθους, άγριο ή καλλιεργημένο, το οποίο τρώγεται ωµό ή βρασµένο µε άλλα χορταρικά ή σαν αρωματικό σε όσπρια, πίτες, κεφτέδες και άλλα εδέσματα.
-τουρσί > τουρκ. türşi > περσ. torši = ξινός. Σκεύασμα λαχανικών συντηρημένων σε άλμη.
-Αναλογία αλατιού/νερού: 1 κουταλιά σούπας γεμάτη / 1 λίτρο νερού.
-Αν το καπάκι του βάζου είναι μεταλλικό, βάζουμε λαδόχαρτο στην εσωτερική πλευρά του, για να μη σκουριάσει.