Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΟΜΕΛΕΤΑ

Καιρός να μαζέψουμε και να μαγειρέψουμε μανιτάρια... Σας γράφω μια δική μου συνταγή για ομελέτα με μανιτάρια…

        Νόστιμη Ομελέτα με Μανιτάρια
Α. ΥΛΙΚΑ:
½ κιλού μανιτάρια του βουνού ή από κονσέρβα
8 αυγά
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα σε φέτες (όχι τριμμένα)
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά) ή άλλο υλικό της αρεσκείας σας (π.χ. δυόσμο, τυρί)
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι διαλυμένο σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό ή γάλα
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Β. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:
1) Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο τραπέζι. Πλένουμε και κόβουμε τα κρεμμυδάκια, τα κρεμμύδια, την πιπεριά, τον άνηθο και όποιο άλλο υλικό θα χρησιμοποιήσουμε προαιρετικά.

2) Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τα μανιτάρια του βουνού. Αν χρησιμοποιήσουμε μανιτάρια κονσέρβας, τα στραγγίζουμε πρώτα και μετά κόβουμε τα κοτσανάκια τους.

3) Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και, μόλις κάψει, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδια, να μαραθούν 2΄-3΄λεπτά. Προσθέτουμε έπειτα τα μανιτάρια, την πιπεριά, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά 15΄λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Προσέχουμε να μην μείνουν ωμά, αλλά και να μην καούν. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο-λίγο νερό. Σβήνουμε τη φωτιά, για να χτυπήσουμε τα αυγά.

4) Διαλύουμε το αλεύρι σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό ή γάλα, μέχρι να γίνει λείος χυλός. Θα τον ρίξουμε μέσα στα χτυπημένα αυγά, για να μην μυρίζει αυγουλίλα η ομελέτα, να πληθύνει και να φουσκώσει.

5) Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, μαζί κρόκους και ασπράδια, προσθέτουμε το χυλό με το αλεύρι, αλάτι και πιπέρι, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ανάβουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε στο τηγάνι τα χτυπημένα αυγά πάνω στα μανιτάρια, προσέχοντας να πάνε παντού και να ψηθεί η ομελέτα χωρίς να κολλήσει. Τέλος, σβήνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το τηγάνι, για να σφίξει το φαγητό και να φουσκώσει περισσότερο (Αν θέλουμε, μπορούμε να τυλίξουμε την ομελέτα ρολό∙ χρησιμοποιούμε άλλο τηγάνι για να κάνουμε ομελέτα με τα αυγά κι έπειτα ρίχνουμε στο κέντρο της το μείγμα με τα μανιτάρια και τυλίγουμε σε ρολό).

6) Η ομελέτα με μανιτάρια τρώγεται ζεστή ή κρύα σαν μεζές ή κύριο γεύμα.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!