Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ

15 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
Ας κάνουμε μία προσευχή για τα καρκινοπαθή παιδιά…

     Γιατί τόσα παιδιά με καρκίνο; Από πολλά χείλη ακούμε αυτό το ερώτημα, για να πάρουμε την απάντηση πως τα παιδιά είναι τα αθώα θύματα του κόσμου που φτιάξαμε με σκοπό το κέρδος: ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά και τις οικιακές συσκευές, μεταλλαγμένα τρόφιμα, ύποπτα εμβόλια (http://www.pentapostagma.gr/2011/12/blog-post_5917.html#.UvBfzGJ_tVY), ανεξέλεγκτες θεραπευτικές πρακτικές, εγκληματική αδράνεια των αρμοδίων, άγνοια και παθητικότητα των κοινωνιών.  
     Και μια μέρα γίνεται σεισμός και στο δικό μας το σπίτι. Καρκίνος! Ο εχθρός που εισβάλλει στο σώμα οικείου προσώπου. Οδυνηρό ξάφνιασμα, φόβοι, ενοχές, ελπίδα, αγωνία κι αγώνας. Ολόκληρη η οικογένεια πάσχει και δοκιμάζεται πολλαπλά. Τα θύματα του καρκίνου πολλά και βαθιές οι πληγές στην ψυχή, ιδιαίτερα αν το πρόσωπο που νοσεί είναι ένα αθώο παιδί. Και τι να του πούμε, σαν μας ρωτάει τι έχει; Άλλοτε με παράπονο, άλλοτε με το κλάμα, άλλοτε με βλέμμα γεμάτο πόνο, άλλοτε με σιωπή απευθύνει ερωτήματα, με αποδέκτες τους γονείς, τους γιατρούς, το Υπουργείο Υγείας, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον ΟΗΕ, τις κυβερνήσεις, την κοινωνία, αναξιόπιστους εγγυητές της υγείας και του μέλλοντός του.
     Σ’ όλους αυτούς τους αποδέκτες θα ήθελα να στείλω τη φωτογραφία του ενδεκάχρονου Βασιλάκη, με το σημάδι από τις εγχειρήσεις στο γυμνό του κεφάλι, την αγωνία στο βλέμμα και το αχνό χαμόγελο ελπίδας στα χείλη του. Καρτερία κι αξιοπρέπεια, μια πρόωρη ωριμότητα και λαχτάρα να σωθεί, να γυρίσει κοντά στον πατέρα, στον αδελφό, στο σχολειό και στους φίλους του, να ζήσει… Τα παιδιά με καρκίνο είναι οι λαβωμένοι ήρωες σε μάχη ζωής και θανάτου. Προσευχόμαστε να νικήσουν…
     Η συγγραφέας Χρυσούλα Πλάλα αφιερώνει το παρακάτω ποίημά της στα παιδιά που χάνουν τη μάχη με τον καρκίνο και μεταβαίνουν στο Άγνωστο, θέλοντας να δώσει με τους στίχους της παρηγοριά και ν’ απαλύνει την οδύνη του θανάτου.   

Ένα παιδί στην πόρτα τ’ ουρανού

Είναι εδώ και πολύ καιρό
που βλέπω το πρόσωπό μου
να χάνεται σ’ ένα βάθος,
πίσω από μια σκοτεινή πόρτα
και μέσα να μη μπαίνω ακόμα.
Εκεί δε θα φαίνομαι πια,
αλλά ξέρω ότι θα υπάρχω
και παρηγοριέμαι κι ελπίζω μετά.
Ομολογώ πως δεν έχω δυνάμεις να παλέψω.
Εδώ τα χαμόγελα με κουράζουν,
ελπίδα αντλώ πέρα απ’ αυτή την άλλη πόρτα.
Ξέρω ότι οι άνθρωποι εκεί δεν πονάνε
κι είναι γαλάζιοι και γλυκείς.
Καληνύχτα σας.
                               
(Χρυσούλα Πλάλα, Αθήνα 8-1-2014)

*****  

Κοσμόπουλος Δημήτρης (1964 -   )

3η Δεκεμβρίου 1986, Paris
   
Συνάντησα ξανά στον διάδρομο του νοσοκομείου, το
φαλακρό, μικρό παιδί. Έχει λευχαιμία. Η χλωμάδα του
έκαιγε το γκρίζο πρωινό κι είχε για μάτια δύο γαλάζιες
στάλες. Μου ψιθύρισε: «Ξέρεις γιατί βασανιζόμαστε; Γιατί ο
Χριστός ευλόγησε να μας μάθει τα βάσανα που πέρασε
όταν ήρθε στον κόσμο. Εγώ κατάλαβα τι τράβηξε. Γι᾿ αυτό
γεννήθηκα». Στην κρύα νύχτα, σπάζει το τζιτζίκι της φωνής
του μέσα στο κεφάλι μου.

Έρχεται μεσημέρι του Ιβάν, να κάψει όλους τους ίσκιους.

(Από την ποιητική συλλογή «Ανάσταση του Ανδρέα Ταρκόφσκι», εκδόσεις Ερατώ, Αθήνα 2008. Πηγή: http://users.uoa.gr/~nektar/arts/poetry/dhmhtrhs_kosmopoylos_poems.htm)

*****


Εγώ δεν είμαι ποιήτρια, αλλά έγραψα τα παρακάτω χαϊκού (τρίστιχα με 5-7-5 συλλαβές), θέλοντας να αναδείξω τα συναισθήματα των παιδιών με καρκίνο και των οικείων τους και να απευθύνω έκκληση προς όσους μπορούν να προσφέρουν αίμα και μυελό των οστών, για τη σωτηρία καρκινοπαθών παιδιών. Δεκαπέντε χαϊκού, δεκαπέντε προσευχές για τα αθώα θύματα του καρκίνου…        

15 χαϊκού για τα Παιδιά με καρκίνο
         
ΝΟΣΟΣ
             
Τρεμόσβηστη φλόγα
στο πρωί της ζωής σου
ανίατη νόσος.

ΛΑΧΤΑΡΑ
         
Άρρωστο σώμα, 
στην καρδιά σου λαχτάρα
να μην πεθάνεις.

ΑΓΩΝΙΑ
       
Άλλη μια μέρα
ανοίγω τα βλέφαρα
στου ήλιου το φως.

ΕΛΠΙΔΑ
        
Άλλη μια μέρα.
Σ’ ευχαριστώ, Θεέ μου,
θέλω να ζήσω.

ΠΟΝΟΣ

Στα κύτταρά μου
ταξιδεύει ο πόνος.
Χημειοθεραπεία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ
      
Μάσκα στο στόμα,
γυμνό το κεφάλι μου
απ’ τον καρκίνο.

ΣΥΜΠΟΝΙΑ
       
Κι εσύ κοιτάζεις
το γυμνό μου κεφάλι
με βλέμμα συμπόνιας.

ΦΟΒΟΣ
           
Στον άσπρο τοίχο
σκιές και φόβος τυφλός,
νύχτες αγρύπνιας.

ΜΑΝΑ
        
Κρύψε με, μάνα,
στη ζεστή σου αγκάλη,
για να γλιτώσω.

ΞΕΝΩΝΕΣ
     
Πλάι στη μάνα,
η Φλόγα κι η Ελπίδα.
Δεν είμαι μόνο.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ

Χάρισέ μου σταγόνα
απ’ το αίμα σου,
Ζωής προσφορά.

ΔΟΤΕΣ ΜΥΕΛΟΥ ΟΣΤΩΝ

Μυελό κι αίμα
οι νέοι σού προσφέρουν
και μια προσευχή.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
 
Ανάμεσα στη
Ζωή και στο Τίποτα
το χειρουργείο.

ΙΑΣΙΣ

Στο σπίτι ξανά
ζεστασιά και αγάπη.
Χαμογελάω!

ΓΙΑΤΙ;
    
Σαν εφιάλτης
ο παιδικός καρκίνος.
Πολλά τα ″γιατί″

Τα παιδιά με καρκίνο και οι οικογένειές τους χρειάζονται τη συμπαράστασή μας. Το ενδιαφέρον, η κατανόηση και η αγάπη είναι «φάρμακα» εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά. Από το Paleochori-lesvos.blogspot.gr στέλνω το δικό μου μήνυμα συμπαράστασης στο Βασίλη, στην Κορίνα, στη Μαρία, σ’ όλα τα παιδιά με καρκίνο, 300 παιδιά στην Ελλάδα κάθε χρόνο, 250.000 παγκοσμίως, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:
  
«Χαμογέλα. Δεν είσαι μόνος. Στη μάχη με τον καρκίνο θα βγεις νικητής!»

Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου, Αθήνα 15/2/2014


ΣΤΕΙΛΕ ΚΙ ΕΣΥ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΜΗΝΥΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΗ ΠΑΙΔΙΑ

Το μήνυμα κι η εικόνα που αφιερώνει στα καρκινοπαθή η Αναστασία Κοτσιαφίτου (Αθήνα, 17/2/2014):
                        

"Κουράγιο!  Mη μελαγχολήσεις.  Κράτα γερά τη σημαία της ελπίδας. 
Η τύχη είναι κοντά στους τολμηρούς."     




       
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Το μήνυμα που αφιερώνει στα παιδιά με καρκίνο ο Κώστας Κοντός (Αθήνα, 19/2/2014):

«Όσα κι αν περνάς, όσο κι αν πονάς, με δύναμη όλα τα ξεπερνάς.» 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
«Καλό ταξίδι στην Κορίνα, που έχασε αυτές τις μέρες τη μάχη με τον καρκίνο. Ήταν μόνο δεκατεσσάρων ετών...» 
Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου, Αθήνα, 26/2/2014 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Για την Κορίνα  έστειλε το μήνυμά της η Χρυσούλα Πλάλα (Αθήνα, 7/3/2014):
  
«Αγαπημένο μας παιδί της γης και τ' ουρανού, έδωσες τη μάχη σου σ' αυτή τη γη. Πιστεύω πως πήγες σε γη που ονειρεύεται κάθε άνθρωπος ότι υπάρχει και θα 'σαι ευτυχής.» 
                         
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                                        e-mail: mirsini.vounatsou@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ
  
     Η 15η Φεβρουαρίου έχει οριστεί Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) και της Διεθνούς Εταιρείας Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP), με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις νεοπλασίες σε παιδιά και εφήβους.
     Κάθε χρόνο, από παιδικό καρκίνο νοσούν 250.000 παιδιά παγκοσμίως, από τα οποία μόνο 20% έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Έτσι, κάθε χρόνο πεθαίνουν 90.000 παιδιά στον κόσμο. Στην Ελλάδα, προσβάλλονται από καρκίνο 300 περίπου παιδιά ετησίως, κυρίως από λευχαιμία, με συχνότερες ηλικίες 3-9 ετών.
     Η Μαρία Τρυφωνίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα», μιλώντας σήμερα στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έδωσε νέα πιο ενθαρρυντικά στοιχεία: «Στις προηγμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%. Έχει αυξηθεί θεαματικά η ίαση. Τα 3 στα 4 παιδιά στη χώρα μας γίνονται καλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό κι ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα παιδιά δεν είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Κάνουν τον αγώνα τους και τα περισσότερα θα γίνουν καλά», σημειώνει η κ. Τρυφωνίδη, επαναλαμβάνοντας όμως ότι κι αυτή η μία πιθανότητα που υπάρχει να μην εξελιχθούν όλα ομαλά, πρέπει να εξαλειφθεί (Πηγές: http://www.newsbeast.gr/health/arthro/643719/pagosmia-mera-kata-tou-paidikou-karkinou-aurio/ και http://www.iatropedia.gr/articles/read/1134).
     Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» διαβάστε για τα αίτια του παιδικού καρκίνου και το πορτοκαλί βραχιολάκι: http://www.inpap.org/submaincatmore.asp?cat=55&subcat=56.
     Πολύ κατατοπιστικό είναι και το κείμενο της μοριακής Βιολόγου Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, η οποία  αναφέρει τα αίτια και τα είδη του παιδικού καρκίνου στην ιστοσελίδα:  http://medlabgr.blogspot.com/2013/02/blog-post_620.html.
     Μαθαίνοντας για τον καρκίνο, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, τους δικούς και τους φίλους μας να αντιμετωπίσουν την ανίατη νόσο. Η παιδίατρος αιματολόγος-ογκολόγος Ελένη Βασιλάτου-Κοσμίδη λύνει τις απορίες για τον παιδικό καρκίνο σε άρθρο της με μορφή ερωταποκρίσεων: http://www.specialeducation.gr/filew4users/filew/pdf/karkinos_paidi-pdf. Ελληνική Εταιρία Κοινωνικής Παιδιατρικής στην Προαγωγή της Υγείας: http://www.socped.gr/node/50.   
     Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τον παιδικό καρκίνο, τη θεραπεία, συμβουλές προς γονείς, διαδικασίες, απαντήσεις σε απορίες του παιδιού, ιατρικές εξετάσεις, διατροφή άρρωστου παιδιού, σχέσεις γιατρού-παιδιού, ψυχολογική υποστήριξη παιδιού και οικογένειας, ξενώνες, μεταγγίσεις αίματος, μεταμόσχευση μυελού οστών, σχολική φοίτηση παιδιού με καρκίνο, οικονομικά και θέματα ασφάλισης, υποστήριξη από κοινωνικό περίγυρο, φορείς και πολιτεία και πολλές άλλες χρησιμότατες πληροφορίες θα βρείτε στην παρακάτω ιστοσελίδα:

     Ο Σύλλογος «Φλόγα» και οι γιατροί του Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» έχουν καταρτίσει μία λίστα με τα ύποπτα σημάδια, τα οποία οι γονείς δεν θα πρέπει να αγνοήσουν, αλλά να απευθυνθούν σε γιατρούς, για έγκαιρη λεπτομερή διερεύνησή τους.

Ύποπτα σημάδια είναι:  
Μάζα (όγκος) σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (κεφάλι, λαιμό, θώρακα, κοιλιά, πόδια ή χέρια, αύξηση του μεγέθους της κοιλιάς).
Αιμορραγία στο δέρμα χωρίς τραυματισμό ή σε περιοχές όπως η μύτη, τα ούλα ή, σπανιότερα, το έντερο ή ο κόλπος στα κορίτσια.
Πυρετός χωρίς εστία λοίμωξης, που μπορεί να επιμένει ή που υποχωρεί χωρίς αντιπυρετικά και επανεμφανίζεται.
Νευρολογικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλος, εμετός,  ειδικά το πρωί, αλλαγή συμπεριφοράς, σπασμοί, μικρή αδυναμία.
Μάτια που εμφανίζουν στραβισμό, διόγκωση ή πτώση βλεφάρων, προβολή του βολβού προς τα εμπρός, κίτρινο λαμπερό χρώμα στην κόρη (σαν το μάτι της γάτας στο σκοτάδι), μελανιές, ξαφνική αλλαγή στην οπτική οξύτητα.
Πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, ιδιαίτερα στα πόδια και στη μέση. Ο πόνος στα πόδια μπορεί να συνοδεύεται από δυσκολία στο βάδισμα κι είναι δυνατό να υποχωρεί, όταν το παιδί ξεκουράζεται.
Ανορεξία, κακοδιαθεσία, ωχρότητα, κόπωση κι οτιδήποτε άλλο ενοχλεί το παιδί και τους γονείς.

Οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο, ο οποίος θα εξετάσει το παιδί, θα συστήσει ιατρικές εξετάσεις, θα τις αξιολογήσει και θα συμβουλεύσει τους γονείς αναλόγως. Η έγκαιρη διάγνωση του παιδικού καρκίνου μπορεί να αποβεί σωτήρια. 

ΦΟΡΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΚΑΡΚΙΝΟ

• 1069: 24ωρη Εθνική Γραμμή Υποστήριξης Ανθρώπων που εμπλέκονται με τον καρκίνο. Θαυμάσια και η προτροπή-μήνυμα: Μείνε Δυνατός - Bestrong
Τηλέφωνο: 210-86.20.085  -  E-mail: cancersupport@bestrong.org.gr.
Ιστοσελίδα: http://www.bestrong.org.gr

• «ΕΛΠΙΔΑ» - ΞΕΝΩΝΑΣ - Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο.
Διεύθυνση Ξενώνα: Μικράς Ασίας 46, Γουδή, Αθήνα, Τ.Κ. 115 27.
Τηλέφωνα: 210-77.77.168 και 210-77.73.101  –  Φαξ: 210-74.84.542.
E-mail: xenelpid@otenet.gr και info@elpida.org.gr
Για την ιστορία και τους σκοπούς του διαβάσαμε τα εξής στην ιστοσελίδα του:
    «Ο Ξενώνας ″ΕΛΠΙΔΑ″ του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, άνοιξε τις πόρτες του το Σεπτέμβριο του 1999, παρέχοντας δωρεάν τη ζεστή του φιλοξενία σε οικογένειες από την επαρχία. Πρώτος στο είδος του σε πανελλήνια κλίμακα, δημιουργήθηκε για να γαληνέψει, να δώσει σπίτι και ελπίδα στα παιδιά που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες και τους γονείς τους. Φιλοξενεί οικογένειες με παιδιά ηλικίας από 0 – 18 ετών,  που έχουν ανάγκη να διαμένουν στην περιοχή της Αθήνας για όσο διάστημα διαρκεί η θεραπεία τους στις ογκολογικές κλινικές των  Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού».
     Ο Ξενώνας της ″Ελπίδας″ είναι για τις οικογένειες αυτές το δικό τους σπίτι στην Αθήνα.  Ο χώρος όπου παίρνουν δύναμη μπροστά στο άγχος και την ανησυχία για την εξέλιξη της υγείας του παιδιού, που συνοδεύεται συνήθως με μακρόχρονη παραμονή στο νοσοκομείο, πολύμηνη εξωνοσοκομειακή θεραπεία και τεράστια έξοδα. Η θεραπεία των παιδιών διαρκεί από ένα μήνα έως ένα χρόνο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να απομακρύνονται από το οικείο τους περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και να χρειάζονται ιδιαίτερη ψυχολογική στήριξη.
     Αλλά και οι γονείς έχουν ανάγκη να στηριχθούν, να κρατηθούν από την ελπίδα, για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα παιδιά τους. Και μόνο το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον συνυπάρχουν σαν μία μεγάλη οικογένεια, παιδιά και γονείς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, τους προσφέρει ένα αίσθημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Η λειτουργία του κάλυψε μία μεγάλη κοινωνική ανάγκη, καθώς οι γονείς χρειαζόταν να ζουν για αρκετούς μήνες στους διαδρόμους των νοσοκομείων ή να πληρώνουν τεράστια ποσά σε ξενοδοχεία, τα περισσότερα από τα οποία δεν πληρούσαν τους όρους διαβίωσης που ήταν απαραίτητο στο στάδιο αποθεραπείας των παιδιών. Είχαν εξαντληθεί οικονομικά ή ακόμα φιλοξενούνταν σε συγγενείς.
     Mέλημα του Ξενώνα είναι παιδιά και γονείς να μη χάσουν την επαφή τους με το κοινωνικό σύνολο. Nα έχουν συμπαραστάτες. Nα πιστέψουν ότι τίποτε δεν τελειώνει με μία διάγνωση,  πως ο καρκίνος νικιέται και ότι η "EΛΠIΔA" βρίσκεται στο πλευρό τους σε όλο αυτό το δύσκολο δρόμο.»
            
 clip_image002

• «ΦΛΟΓΑ» - ΞΕΝΩΝΑΣ - Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.
Ιδρύθηκε από το 1982, αγωνίζεται για την καλύτερη ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα των παιδιών που νοσούν από καρκίνο. Δείτε τα βίντεο δεξιά πάνω στην ιστοσελίδα. Μπορείτε ακόμα να ενημερωθείτε για τα προγράμματα της «Φλόγας» και να προσφέρετε εθελοντικά την πολύτιμη βοήθειά σας, επικοινωνώντας με το Σύλλογο:
Διεύθυνση Ξενώνα: Αιγίου 6-8, Γουδή, Αθήνα, Τ.Κ. 115 27.
Τηλέφωνα: 210-74.85.000 και 210-77.16.363  –  Φαξ: 210-77.72.421.
E-mail: floga@floga.org.gr και info@floga.org.gr
Ιστοσελίδα: http://www.floga.org.gr/

clip_image004

• «ΚΥΤΤΑΡΟ» Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία. 
Είναι ένας Πανελλήνιος Σύλλογος ενηλίκων, οι οποίοι στην παιδική ή εφηβική τους ηλικία νόσησαν από καρκίνο. Σκοποί του: ενημέρωση για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας, συμπαράσταση στα παιδιά και στους εφήβους που τώρα νοσούν και στις οικογένειές τους, δημιουργία συνθηκών για κατάργηση περιθωριοποίησης και κοινωνικής απομόνωσης ενηλίκων που έχουν νοσήσει από καρκίνο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και η ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.
Διεύθυνση: Αιγίου 7  –  Γουδή    115 27 Αθήνα.
Τηλέφωνο: 210-74.85.000   -  E-mail: kyttaro.greek@gmail.com.
                                  
«ΛΑΜΨΗ»  Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας.
Ιδρύθηκε το 1987 από γονείς που τα παιδιά τους προσβλήθηκαν από νεοπλασματική ασθένεια. Σκοποί: ηθική, κοινωνική και οικονομική συμπαράσταση για άριστη ιατρική και παιδιατρική φροντίδα των παιδιών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κοινής γνώμης.
Διεύθυνση: Παπαναστασίου 56  –  Θεσσαλονίκη 546 42.
Τηλέφωνο: 2310-94.33.96  -  E-mail: info@lampsi.org
Ιστοσελίδα: http://www.lampsi.org

Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας - Θράκης 
Διεύθυνση: Εγνατία 65 – Θεσσαλονίκη - Τ.Κ. 54631.
Τηλέφωνο: 2310-24.19.11  -  Φαξ: 2310-22.12.11.
E-mail: info@sillogoskarkinopathon.gr
Ιστοσελίδα: http://www.sillogoskarkinopathon.gr
Γνωριμία με τον καρκίνο: http://www.sillogoskarkinopathon.gr/usefull-information/cancer-introduction
Δικαιώματα ασθενών: http://www.sillogoskarkinopathon.gr/patient-rights
clip_image006
    
Τα παιδιά που νοσηλεύονται στα Ογκολογικά Τμήματα των Παιδιατρικών Νοσοκομείων παρουσιάζουν μεγάλες ανάγκες σε αίμα, αιμοπετάλια και παράγωγα. Η επάρκεια σε αίμα των Τμημάτων Αιμοδοσίας και η άμεση ανταπόκριση των καταγεγραμμένων αιμοδοτών σε έκκληση έκτακτης ανάγκης μπορεί να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή της θεραπείας τους. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχει πάντα διαθέσιμο αίμα, αλλά και κατάλογος αιμοπεταλιοδοτών στη διάθεση των Τμημάτων Αιμοδοσίας των Παιδιατρικών Νοσοκομείων, ώστε αυτοί να καλούνται, καθώς καθημερινά παρουσιάζονται μεγάλες ανάγκες κυρίως σε αιμοπετάλια. Ο κάθε ενήλικας άνδρας ή ενήλικη γυναίκα διαθέτει περίπου 5 κιλά αίματος. Σε κάθε αιμοδοσία αφαιρούνται 450 ml, τα οποία αποκαθίστανται πλήρως από τον οργανισμό. Το πλάσμα αναπαράγεται σε 24 ώρες, έτσι κάθε υγιής άνδρας ή γυναίκα ηλικίας 18-62 ετών μπορεί να αιμοδοτεί άφοβα δυο-τρεις φορές το χρόνο, σε διαδικασία αιμοδοσίας που είναι τελείως ανώδυνη και δεν διαρκεί παραπάνω από 10 λεπτά.
 
Αυτοί που δεν μπορούν να δώσουν αίμα είναι:
Άτομα που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική και οδοντιατρική επέμβαση τους τελευταίους 6 μήνες.
Άτομα που έχουν θετικό Αυστραλιανό Αντιγόνο ηπατίτιδας-Β ή το αντίσωμα κατά της ηπατίτιδας-C ή ήταν σε επαφή τους τελευταίους 6 μήνες με άτομα που νοσούν από ηπατίτιδα
Άτομα που νοσούν από ελονοσία αποκλείονται, ενώ όσοι έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία δεν αιμοδοτούν για 6 μήνες μετά το ταξίδι τους.
Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως υπέρταση, διαβήτη, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, αναιμία, καρδιακό νόσημα ή άλλο σοβαρό νόσημα.
Άτομα που έχουν νοσήσει από αφροδίσιο νόσημα.
Άτομα που γνωρίζουν ότι πάσχουν από AIDS ή έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους, άνδρες που διατηρούν ομοφυλοφιλικές σχέσεις και οι ερωτικοί σύντροφοι όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Άνδρες και γυναίκες με ερωτικούς συντρόφους που προέρχονται από την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότιο Αμερική και τα νησιά του Ειρηνικού στη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας.
Σοβαρές αλλεργικές καταστάσεις απαγορεύουν την αιμοδοσία.
Έγκυες γυναίκες και μέχρι 6 μήνες μετά τον τοκετό
Άτομα που έκαναν πίρσινγκ [piersing=διάτρηση ενός σημείου του σώματος (λοβοί και πτερύγια αυτιών-σκουλαρίκια, φρύδια, μύτη, χείλη, γλώσσα, αφαλός, θηλές στήθους, γεννητικά όργανα), με σκοπό τη δημιουργία ανοίγματος, μέσα από το οποίο θα συγκρατηθεί ένα κόσμημα για αισθητικούς ή θρησκευτικούς ή άλλους λόγους] ή έκαναν τατουάζ [tattoo=δερματοστιξία] ή έλαβαν αίμα τους τελευταίους 12 μήνες.

Χάρισε Ζωή
Γίνε Εθελοντής Δότης Μυελού των Οστών

     Το Χάρισε Ζωή – ΚΕΔΜΟΠ αποτελεί Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πατρών, λειτουργεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών (ΠΓΝΠ) και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), και στηρίζει τη βιωσιμότητά του σε χορηγίες και δωρεές. Σκοπός του προγράμματος είναι η προσέλκυση και ενημέρωση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, μέσα από τη λειτουργία ενός αρμόδιου κέντρου, το οποίο δραστηριοποιείται στην ενημέρωση και εγγραφή πολιτών στην Εθνική Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών και, κατ’ επέκταση, στην αντίστοιχη Παγκόσμια Τράπεζα Bone Marrow Donors Worldwide (BMDW).
     Ίσως να είστε ο μοναδικός συμβατός δότης και μοναδική ελπίδα για ένα παιδί ή άλλον ασθενή που πάσχει από λευχαιμία. Μπείτε στην ιστοσελίδα: http://www.xarisezoi.gr ή καλέστε στο τηλέφωνο: 2610-32.77.30 (Δευτ.-Παρ., ώρες 9:00΄-17:00΄), για να μάθετε πώς μπορείτε κι εσείς να γίνετε εθελοντές δότες, για να γίνει η λευχαιμία παρελθόν. Με λίγο αίμα μπορείτε να σώσετε μια ζωή!

clip_image007

   

Γίνε Δότης!

Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Oστών

    

Δωρεά Μυελού των Οστών (αιμοποιητικών κυττάρων)


     Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα, γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει τα κύτταρα του αίματός του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.


Μεταμόσχευση Αιμοποιητικών Κυττάρων

  

     Σε περίπτωση που ο μυελός των οστών δεν επαρκεί, έχει καταστραφεί ή διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα, εκδηλώνονται σοβαρότατα αιματολογικά νοσήματα, όπως λευχαιμία, μυελική απλασία και άλλα. Η αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών επιχειρείται με διάφορα φαρμακευτικά σχήματα, αλλά πολλές φορές μόνη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση του πάσχοντος μυελού με μυελό που θα του δημιουργηθεί, αν του μεταμοσχευθούν αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα από ένα συμβατό με αυτόν, υγιή δότη. Για τη μεταμόσχευση μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε μυελός των οστών του δότη είτε κύτταρα από το περιφερικό του αίμα. Το προϊόν της συλλογής υφίσταται επεξεργασία και τελικά το μόσχευμα των αιμοποιητικών κυττάρων χορηγείται στον ασθενή με ενδοφλέβια έγχυση (σαν μετάγγιση αίματος).

     Στην περίπτωση χρησιμοποίησης μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, αυτές έχουν συλλέγει από τον ομφάλιο λώρο νεογέννητων, και, μετά την επεξεργασία που έχουν υποστεί, φυλάσσονται καταψυγμένες στις ειδικές "Τράπεζες", ώστε να χορηγηθούν και πάλι με ενδοφλέβια έγχυση στους ασθενείς για τους οποίους είναι κατάλληλες.  



Πού θα απευθυνθείτε, αν θέλετε να γίνετε δότης μυελού οστών

     Για μυελό των οστών μπορείτε να απευθύνεστε στα Κέντρα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα. Για την Ελληνική περιφέρεια, όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο κέντρο εθελοντών δοτών μυελού των οστών, η καταγραφή των εθελοντών δοτών γίνεται στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων της περιοχής τους. Οι αιμοδοσίες, μετά από επικοινωνία με τα ανωτέρω εργαστήρια, ορίζουν με ποιο εργαστήριο θα έχουν συνεργασία και θα αποστέλλουν τα ληφθέντα δείγματα για τυποποίηση. Καλό είναι οι εθελοντές δότες που απευθύνονται στις αιμοδοσίες να πληροφορούνται σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί το δείγμα τους και συνεπώς σε ποιο κέντρο δοτών θα ανήκουν. Όλοι οι εθελοντές δότες οφείλουν να αναφέρουν στο κέντρο δοτών στο οποίο ανήκουν οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να διευκολύνεται η ανεύρεσή τους, σε περίπτωση που βρεθούν συμβατοί με κάποιον ασθενή.
     Δότης στις Αλλογενείς μεταμοσχεύσεις μπορεί να είναι ένα απόλυτα ή μερικά ιστοσυμβατό μέλος της οικογένειας ή ένα μη συγγενικό άτομο. Ο βαθμός ιστοσυμβατότητας μεταξύ δέκτη και υποψήφιου δότη καθορίζεται από τον αριθμό των κοινών αντιγόνων ιστοσυμβατότητας HLA που έχει καθένας κληρονομήσει από τους γονείς του. Η πιθανότητα συμβατότητας μεταξύ δύο αδερφών είναι 30% ενώ, είναι πολύ σπανιότερο να βρεθεί συμβατότητα σε λοιπούς συγγενείς.  Για το 70% λοιπόν των ασθενών δεν μπορεί να βρεθεί δότης στο οικογενειακό περιβάλλον.   Για το λόγο αυτό αναζητούνται δότες στις Διεθνείς Τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού και στις Δημόσιες Τράπεζες Ομφαλικού Αίματος.
     Σήμερα είναι καταγεγραμμένοι διεθνώς περισσότεροι από 13.000.000 εθελοντές δότες. Στη χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών είναι περίπου 15.000,  αριθμός ανεπαρκής για την ανεύρεση κατάλληλου δότη για Έλληνες ασθενείς. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Μοσχεύματα Ομφαλικού Αίματος, όπου  στις Διεθνείς υπάρχουν 420.000 μονάδες, ενώ στη χώρα μας 2.000.
     Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι υπεύθυνος φορέας για τις μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας. Οι αναζητήσεις Εθελοντών δοτών γίνονται μέσω αυτού κι είναι υπεύθυνος για την καταγραφή Εθελοντών Δοτών Μυελού. Όσον αφορά στα Ομφαλικά Μοσχεύματα, υπάρχουν δύο Τράπεζες με Δημόσιο χαρακτήρα στην Αθήνα, στο ίδρυμα Ιατρικών και Βιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και στη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».
     Ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών μυελού είναι μικρός και πρέπει να γίνουν συστηματικές και συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς, για να δημιουργηθεί μία τράπεζα με τουλάχιστον 60.000 εθελοντές δότες.  Επίσης, πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των Μονάδων Ομφαλικού Αίματος στις δύο Δημόσιες Τράπεζες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών μας. Γι’ αυτό όλοι οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς συνιστούν στα νέα ζευγάρια να δωρίζουν το αίμα του Ομφαλίου Λώρου (βλαστοκύτταρα) του νεογέννητου παιδιού τους σε Δημόσια Τράπεζα, για να μπορεί να σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου μας. Αντίθετα, δεν έχει καμία χρησιμότητα η προσωπική φύλαξη Ομφαλικού Αίματος σε Ιδιωτικές Τράπεζες για μελλοντική «αυτόλογη» χρήση και δεν συνιστάται από την Επιστημονική κοινότητα.
     Η εθελοντική προσφορά μυελού των οστών αποτελεί το κορύφωμα της δωρεάς του ανθρώπου προς τον άνθρωπο, χαρίζοντας ζωή. Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνουν κάθε χρόνο γιατί ο μυελός των οστών τους, το "εργοστάσιο" που φτιάχνει το αίμα τους, είναι ανεπαρκής, έχει καταστραφεί ή έχει διηθηθεί από κακοήθη κύτταρα. Η εξέλιξη τα επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε εμάς να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας.
     Δίνοντας λίγο αίμα, ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει μελλοντικός δότης μυελού των οστών. Αυτό το δείγμα αίματος εξετάζεται στο ειδικό εργαστήριο κι έτσι προσδιορίζεται η "ιστική ταυτότητά" του, η οποία καταχωρείται στα αντίστοιχα αρχεία.
     Όταν βρεθεί ένας εθελοντής που είναι συμβατός με έναν υποψήφιο λήπτη, ειδοποιείται, ενημερώνεται και ερωτάται αν εξακολουθεί να επιθυμεί να δώσει μυελό των οστών του στον πάσχοντα. Αν ναι, ακολουθεί μία απλή και σύντομη διαδικασία, της οποίας το αποτέλεσμα είναι η αρχή της σωτηρίας ενός συνανθρώπου μας.
     Περίπου 100 Έλληνες ασθενείς, οι μισοί από τους οποίους είναι παιδιά, θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο από μία μεταμόσχευση μυελού των οστών.
     Κι είναι στο χέρι μας να τους σώσουμε! Αρκεί ν' απευθυνθούμε στο συντονιστικό κέντρο ή σ' ένα από τα παρακάτω νοσοκομεία της χώρας μας:

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ: 
Τσόχα 5 - 115 21 Αμπελόκηποι – Αθήνα – Τηλέφωνο: 210-64.71.200  και  Fax: 210-72.55.066.
Στην Αθήνα:
Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου», τηλέφωνο: 210-64.02.266.
Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», τηλέφωνο: 210-74.67.764.
Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», τηλέφωνο: 210-77.11.914.
Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», τηλέφωνο: 210-72.01.735.
Στον Πειραιά:
Νοσοκομείο «Τζάνειο», τηλέφωνο: 210-45.92.460.
Στη Θεσσαλονίκη:
Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», τηλέφωνα: 2310-89.26.07, 2310-89.21.56.
Νοσοκομείο «Παπανικολάου», τηλέφωνο: 2313-30.71.74.
Επικοινωνία
Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» - Τέρμα Μικράς Ασίας, 115 27 Αθήνα.
Τηλέφωνα: 210-74.52.311/-17 και 210-77.92.200 -- Fax: 210-77.78.822.
E-mail: paedbmt@ath.forthnet.gr
(Πηγή: http://www.elpida.org/gr/mmmo/become_donor.html#.Uv6aVydWEic)
Με την ευχή να βρεθεί, επιτέλους, σύντομα τρόπος ίασης του καρκίνου,
Μυρσίνη Μ. Βουνάτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου