Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΜΦΙΛΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

Μπράβο στο Σύλλογο Γυναικών Παμφίλων Λέσβου

 
 
 
 
 
 
 Διαβάστε το Ιστορικό του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων Λέσβου 
Ίδρυση – Σκοποί – Δράση

     Ο Σύλλογος Γυναικών  ιδρύθηκε με την υπ’ αριθμ. 269/1991 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, από τις γυναίκες των Παμφίλων, οι οποίες είδαν ότι στα Παφλιώτικα σπίτια υπήρχε άφθονο παραδοσιακό υλικό, κυρίως από χειροποίητα υφάσματα και υπέροχα κεντήματα, πραγματικά έργα τέχνης, και αποφάσισαν να στεγάσουν τα παραδοσιακά αντικείμενα, το ρουχισμό και γενικά τον εξοπλισμό σε σπίτι, το οποίο θα ήταν διαμορφωμένο ανά δωμάτιο, όπως τα σπίτια του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
     Αρχικά αυτό πραγματοποιήθηκε σε παλιό αρχοντικό (κελί εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας), που παραχωρήθηκε από τον ιερέα της εκκλησίας, αποτέλεσε κόσμημα του χωριού και προκαλούσε θαυμασμό σε όσους το επισκέπτονταν.
     Με συνεχή δραστηριότητα ο Σύλλογος συνέχισε, έχοντας ως βάση το παραδοσιακό αυτό σπίτι, μέχρι το 2007. Λόγω αδυναμίας συντηρήσεως του πλούσιου υλικού από την υγρασία σε ένα τόσο μεγάλο σπίτι, το οποίο ήταν πλέον και επικίνδυνο για τους επισκέπτες, αφού το συντήρησε, το μεταστέγασε σε ένα όμορφο διώροφο δημοτικό οίκημα στο κέντρο του χωριού, που παραχώρησε για το σκοπό αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, επί δημαρχίας Νάσου Γιακαλή. Το παραδοσιακό αυτό σπίτι, με ασφαλέστερη πλέον φύλαξη και συντήρηση, εμπλουτίστηκε με νέο παραδοσιακό υλικό, που συνεχώς προσφέρουν οι κάτοικοι των Παμφίλων και των γύρω χωριών.
     Με τροποποίηση του Καταστατικού του με την υπ’ αριθμ. 550/2009 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης: α) Αυξήθηκε ο αριθμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου από επτά (7) σε εννέα (9), λόγω αύξησης των μελών του Συλλόγου, τα οποία ανέρχονται περίπου στα 200. β) Μετονομάστηκε το παραδοσιακό σπίτι σε «Λαογραφικό Μουσείο». γ) Προστέθηκε στους σκοπούς του η έρευνα, συγκέντρωση και αρχειοθέτηση όλου του υλικού που αφορά στην εκπαιδευτική ιστορία των Παμφίλων και των γύρω χωριών,    μιας και τα Πάμφιλα ήταν από τα δύο-τρία χωριά του νησιού που διέθεταν ήδη από το 1830 σχολείο και μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα λειτουργούσαν εκεί Νηπιαγωγείο, Προκαταρκτικές τάξεις, Ιδιωτικό και Δημόσιο Παρθεναγωγείο, η πρώτη σε όλη τη Λέσβο Αστική σχολή, Ελληνικό σχολείο και Ημιγυμνάσιο.
     Κύριο μέλημα του Συλλόγου Γυναικών Παμφίλων είναι η προσπάθεια προώθησης και γνωστοποίησης της λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου σε ευρύτερο αριθμό ενδιαφερομένων, για να το επισκεφτούν. Εκτός από το μαγικό κόσμο της παραδοσιακής τέχνης, θα δουν από βιντεοταινίες τον ξεχασμένο τρόπο ζωής και εργασίας, παλαιά έθιμα, παραδοσιακούς τοπικούς χορούς και μουσική.
     Σύμφωνα με τα αρχεία που διατηρεί ο Σύλλογος, στις αρχαιρεσίες που έγιναν στις 10 Mαΐου 1995 για Διοικητικό συμβούλιο εξελέγησαν πρόεδρος η Βασιλική Φραντζή, γραμματέας η Κλειδαρά Ευαγγελία και μέλη Παπαγιάννη Βασιλική, Ασημίνου Αλέκα, Βλαστέλλη Ελένη, Χαρατσιάρη Ανδρονίκη και η Γαληνού-Σάλτα Ελένη, που παρέμειναν μέχρι το 2007.
     Από τις αρχαιρεσίες του Νοεμβρίου 2007 προέκυψε το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο:
1. Πρόεδρος: Αναστασία Γαζηδέλλη- Αβαγιανού 
2. Αντιπρόεδρος: Βασιλική Παπαγιάννη 
3. Γραμματέας: Χρυσή Βέκιου 
4. Ταμίας: Μυρσίνη Φιάσκα 
5. Μέλη: Μύρτα Αντωνέλλου, Ευτέρπη Χατζηντάνου, Ευαγγελία Βαριάμη. 
Copyright © Μυτιλήνη 2010 -Λαογραφικό Μουσείο Παμφίλων Λέσβου.
 

 
Τα Πάμφιλα Λέσβου έχουν Λαογραφικό Μουσείο. Εύγε! 
Kαι το Παλαιοχώρι Λέσβου αξίζει και μπορεί να αποκτήσει Λαογραφική Έκθεση.
 
Αρκεί οι Παλιοχωριανές κι οι Παλιοχωριανοί 
και οι αρμόδιοι φορείς να συγκινηθούν, να κινηθούν, 
να κινητοποιηθούν, να προσφέρουν...
 
Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου