Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Επίσης, Μανώλη!


Η «συνταγή» της Γιασεμής
Επίσης, Μανώλη!

     Μια μικρή χαριτωμένη ιστοριούλα-ανέκδοτο κουβαλήσαμε μαζί με τις αποσκευές μας από το Παλαιοχώρι, γυρίζοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές μας. Μας την αφηγήθηκε η Μυρσίνα Μ. Μωραΐτου, σαν παράδειγμα αντίδρασης στη λεκτική βία, που τόσο πληγώνει όταν προέρχεται από χείλη αγαπημένου προσώπου. Σας τη μεταφέρουμε, μαζί με τις ευχές για καλό μήνα.
  
     Πρωταγωνίστρια η Γιασεμή, κόρη του Γιάννη και της Αμερισούδας, σύζυγος του Μανώλη. Συνήθιζε να κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού της και να παρακολουθεί την κίνηση της αγοράς κι όσα σοβαρά ή αστεία λέγονταν από τους άντρες στα καφενεία. Η αείμνηστη Γιασεμή είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο αντίδρασης, όταν λάθαινε η γλώσσα του Μανώλη και βλαστημούσε τους γονείς της. 
     Ο Μανώλης νευρίαζε κάποιες φορές, άνοιγε την πόρτα του σπιτιού και φώναζε στη γυναίκα του:
    – .................................., ανάθεμα τουν πατέρα τσι κ' μάνα π’ σ’ έκανι τσι π’ σι γέννα... Και άλλα παρόμοια, πολύ συνηθισμένα ανάμεσα στ' αντρόγυνα τις παλιές δύσκολες εποχές.
     Η Γιασεμή, είτε ανταποδίδοντας τα ίσα είτε γιατί ήταν ήπιος χαρακτήρας είτε γιατί το σπίτι της ήταν στην αγορά και δεν ήθελε να την ακούσουν να καυγαδίζει, του απαντούσε με συρτή γλυκιά φωνή:
     – Επίσης, Μανώλη!

     Η απάντηση της αείμνηστης Γιασεμής, χρόνια μετά το θάνατό της, έχει μείνει παροιμιώδης στο Παλαιοχώρι. Τη χρησιμοποιούν οι γυναίκες, όταν θέλουν να βάλουν στη θέση του κάποιον υβριστή χωρίς να εμπλακούν σε λογομαχίες. Θα προσθέταμε ότι τα άστοχα λόγια κλονίζουν τη συζυγική σχέση, ταπεινώνουν και πληγώνουν βαθιά. «Η πληγή της μαχαιριάς βρίσκει γιατρειά, της γλώσσας όμως όχι», έλεγε ο Πυθαγόρας (βλέπετε και το παραμύθι «Ο ξυλοκόπος και το λιοντάρι» στο http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2013/03/blog-post_13.html).
     Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε κι εσείς τη «συνταγή της Γιασεμής», αν κάποια φορά η γλώσσα του/της συντρόφου σας «γλιστρήσει», ξεχνώντας την προτροπή των αρχαίων σοφών μας «γλώσσης κράτει» (: να συγκρατείς τη γλώσσα σου, να ελέγχεις τα λόγια σου). Ίσως έτσι τον κάνετε να μπει στη θέση σας, να συναισθανθεί τη σημασία των λόγων του και να γίνει λιγὀτερο αθυρόστομος. Σας θυμίζουμε και την πασίγνωστη νεοελληνική παροιμία «Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει»  και τη λιγότερο γνωστή «Καλύτερα να γλιστρήσεις με τα πόδια, παρά με τη γλώσσα».

     «Καλό Χειμώνα»
       Μυρσίνη Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου