Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ–ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ

ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΥΦΤΗΣ
ΣΕ BLOGS ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ

(συνέχεια από παλαιότερη ανάρτησή μας στο: http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2015/01/blog-post_28.html)
                     
10 Μαρτίου 2015

Επιτέλους, το θέμα της αγοραπωλησίας της Παναγίας Κρυφτής ευαισθητοποίησε τα ΜΜΕ του Πλωμαρίου και της Μυτιλήνης. Όπως μας πληροφόρησε η συγχωριανή μας Λίτσα Καραμπέτσου-Κουτλή, η είδηση δημοσιεύτηκε σήμερα 10 Μαρτίου στο Plomari news.gr, στο Εμπρόςnet, στο Lesvosnews.net, στο Lesvospost.com και σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ» Μυτιλήνης. Παρακάτω παραθέτουμε τίτλους και διευθύνσεις, τηρώντας τη δεοντολογία για τις ψηφιακές δημοσιεύσεις και τη λογοκλοπή (που άλλοι δεν τηρούν), για να τις επισκεφτείτε και να διαβάσετε τι έγραψαν:

Σοβαρό θέμα προέκυψε με αγοραπωλησία γης στην Παναγιά Κρυφτή 

admin March 10, 2015
                                                    
 | 
Πουλήθηκε (;) η Παναγία η Κρυφτή στο Πλωμάρι
                                                                      
Τρίτη 10 Μαρτίου 2015  

Όλα σύμφωνα με το νόμο λέει ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαξιώνης

«Πουλήθηκε» η Παναγία η Κρυφτή

                                                                                    

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Απίστευτο: Προς πώληση η εκκλησία της Παναγίας της Κρυφτής στο Πλωμάρι μαζί με το οικόπεδο (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)



Το σχόλιό μας.

Η υπόθεση ούτε απλή ούτε εύκολη είναι. Από τη στιγμή που η αγοραπωλησία έχει συντελεστεί από το Δεκέμβρη του 2014, χρειάζεται να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του ιερού χώρου. Απαιτείται συνεργασία όλων, όσοι ενδιαφέρονται, ιδιαίτερα των Παλιοχωριανών.

Όχι να λένε κάποιοι «πως δεν συμβαίνει τίποτα» σε ανθρώπους που ανέδειξαν το θέμα αμέσως μόλις δημοσιεύτηκε η είδηση στις 23 Ιανουαρίου 2015 στο Lesvosnews.gr και αντιμετώπισαν τη δυσπιστία (Βλέπετε δημοσιεύσεις μας με ημερομηνίες 26 Ιανουαρίου, 20 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου 2015 σε ανάρτησή μας: http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2015/01/blog-post_28.html). Κι εκφράζουμε εδώ το παράπονό μας προς τους συγχωριανούς μας, γιατί δεν μας ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης της Κυριακής, για να προχωρήσουμε παραπέρα: να γράψουμε για την ισχύουσα νομοθεσία για τον αιγιαλό, τα ιαματικά νερά, τα αγροτικά μονοπάτια και άλλα σχετικά, που απαιτούν έρευνα και αγάπη για τον τόπο. Ζούμε στην Αθήνα πολλοί Παλιοχωριανοί κι ενδιαφερόμαστε να μαθαίνουμε και να βοηθούμε κι εμείς το χωριό μας, πράγμα δύσκολο λόγω απόστασης.    

Βέβαια, οι ιδιοκτήτες έχουν δικαίωμα να πουλήσουν τα κτήματά τους σε όποιον θέλουν, με νομιμότητα όμως και σεβασμό προς τον ιερό χώρο. Αν και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να ρωτήσουν πρώτα τους Παλιοχωριανούς μήπως θέλουν να αγοράσουν τον πέριξ του εξωκκλησιού χώρο, με χρηματικές προσφορές εθελοντών. Απορούμε μάλιστα για τη σιωπή και την απραξία της Μητρόπολης Μυτιλήνης, η οποία διαθέτει δικό της νομικό σύμβουλο και θα έπρεπε να σπεύσει από το Γενάρη. Ή μήπως δεν γνωρίζει;

Νομίζουμε ακόμα ότι η υποθηκοφύλακας Πλωμαρίου όφειλε να γνωρίζει, ως Πλωμαρίτισσα, και - γιατί όχι; - να ελέγξει περισσότερο τα έγγραφα, ακόμα και να ειδοποιήσει την Ενορία και την Τοπική Κοινότητα Παλαιοχωρίου, πριν γίνει η μεταγραφή. 

Επειδή τα τελευταία χρόνια, με την κρίση, στην Ελλάδα συμβαίνουν πολλά με «αγοραπωλησίες» γης, ίδρυση offshore εταιριών και δάνεια που λαμβάνουν κάποιοι «επιχειρηματίες» από το Ελληνικό κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να «αξιοποιήσουν» μία περιοχή και να πλουτίσουν «με ξένα κόλλυβα», θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για το χωριό μας και τους συγχωριανούς μας. Όχι μόνο για τον εαυτό μας.

Τέλος, για πολλοστή φορά, κάνουμε έκκληση σ’ όσους γυρίζουν βίντεο ή δίνουν πληροφορίες σε ξένους για τη θρησκευτική παράδοση της Παναγίας Κρυφτής να πάψουν να δημοσιεύουν την ψεύτικη ιστορία για τη μητέρα με το παιδί που κρύφτηκε στη σπηλιά κι έχτισε μετά το εκκλησάκι. Γιατί είναι γέννημα ευφάνταστων αμαθών ανθρώπων, που αναπαράγεται τα τελευταία χρόνια από ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες και φανερώνει έλλειψη σεβασμού προς την παράδοση του τόπου μας (Για την παράδοση στις αναρτήσεις μας: http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2014/04/blog-post 1299.html, http://paleochori-lesvos.blogspot.gr/2013/05/blog-post 6004.html).

Μυρσίνη Βουνάτσου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου