Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΒΑΛΙΑΝΗ ~ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ… 

 

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

 

Δημιουργείται καταδυτικό πάρκο στα νησιά Στύρων, στην Καβαλλιανή, στον Αλμυροπόταμο, στους Πεταλιούς, στο Πόρτο Λάφια

                    
Τη δημιουργία ενός μοναδικού καταδυτικού πάρκου, εξαιρετικής αρχαιολογικής σημασίας, στον ευρύτερο χώρο του Ευβοϊκού κόλπου δρομολόγησαν στις 9 Δεκεμβρίου 2015 η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και Μαραθώνα Ηλίας Ψηνάκης.

Για το καταδυτικό πάρκο υψηλότατων προδιαγραφών (ένα «υποβρύχιο μουσείο» με 26 ναυάγια) έχουν ήδη προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, για την άμεση υλοποίηση του έργου.

Συγκεκριμένα, το πάρκο θα αποτελείται από έξι επισκέψιμους χώρους: 1. Νησιωτικό σύμπλεγμα Στύρων, 2. Νήσος ΚαβαλλιανήΌρμος Αλμυροποτάμου, 3.Νησιωτικό σύμπλεγμα Πεταλιών, 4. Πορτολάφια Εύβοιας–Νήσος Ακιό, 5. Μακρόνησος, 6. Λαυρεωτική.

Το έργο αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στη δήλωσή της η Ρένα Δούρου σημείωσε μεταξύ άλλων:
     «Σήμερα δρομολογούμε μια εξαιρετική υπόθεση, πρόκειται για καταδυτικό πάρκο, ένα υποβρύχιο μουσείο αρχαίων ναυαγίων. Όταν οι δημόσιοι φορείς, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού, οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής θέλουν, τότε και μπορούν. Αθόρυβα, χωρίς υστεροβουλίες και τυμπανοκρουσίες, μήνες τώρα εργαζόμαστε για ένα αίτημα δεκαετιών.
     Πρόκειται για μια πρόκληση και ταυτόχρονα μια ευκαιρία. Μια πρόκληση, γιατί επιτέλους η πατρίδα μας μπορεί και πρέπει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού και βεβαίως αποτελεί μια ευκαιρία, όσον αφορά στην ανάταξη συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
     Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Μπαλτά, καθώς και τον προκάτοχό του τον κ. Ξυδάκη, από τον οποίο πήρε τη σκυτάλη, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα που εργαστήκαμε από κοινού για ένα σπουδαίο σχέδιο. Ευχαριστώ και τους δυο Δημάρχους, το Δήμαρχο Λαυρεωτικής και Μαραθώνα, που από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συνέργεια, ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού».

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, υπογράμμισε τη σημασία και την πρωτοτυπία της πρωτοβουλίας, καθώς και την αποτελεσματικότητα της συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους δύο δήμους.

Τέλος, διαβάσαμε στο lavriaki.gr ότι οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Λαυρεωτικής, τόνισαν ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ευεργετικά οφέλη, τονώνοντας τις τοπικές οικονομίες και τον τουρισμό.

Διαβάστε την είδηση και στις παρακάτω πηγές:
•Άρθρο 9/12/2015, με τίτλο «Δημιουργείται καταδυτικό πάρκο στον Ευβοϊκό» σε:
•Άρθρο με τίτλο «Δρομολογήθηκε η δημιουργία καταδυτικού πάρκου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Ευβοϊκό», στο http://www.e-karystos.gr/article.php?id=3684.
                                       

ΣΧΟΛΙΑ ~ ΑΠΟΡΙΕΣ ~ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΒΟΪΚΟ ΚΟΛΠΟ  

     Με χαρά πληροφορηθήκαμε τα σχέδια αξιοποίησης των 26 ναυαγίων του Ευβοϊκού κόλπου, που θα αναδείξουν την ιστορία της περιοχής και θα δώσουν ζωή και αξία στην Εύβοια και τις γύρω νησίδες. Αρκεί βέβαια να πραγματοποιηθεί το μεγαλόπνοο έργο, «ώστε του χρόνου το καλοκαίρι να μπορέσουμε να βάλουμε την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη του καταδυτικού τουρισμού», όπως δήλωσε στις 9/12/2015 η Περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου. 
     Αφού όμως το σχέδιο δημιουργίας καταδυτικού πάρκου-υποβρύχιου μουσείου εκπονείται εδώ και μήνες, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, εκφράζουμε την απορία πώς δεν ήταν παρόντες στη σύσκεψη ένας αρχαιολόγος Ενάλιας Αρχαιολογίας και ένας εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας; Κυρίως γιατί οι περισσότεροι από τους έξι επισκέψιμους χώρους διοικητικά ανήκουν στην Εύβοια, ασχέτως αν ο Δήμος Καρύστου δεν συμμετέχει στο έργο. Ή μήπως είχαν κληθεί προηγουμένως για ενημέρωση και από κοινού σχεδιασμό της δράσης; Γιατί δεν ήταν στη σύσκεψη; 
     Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ένας από τους έξι επισκέψιμους χώρους θα είναι στην Καβαλιανή - Όρμο Αλμυροποτάμου. Άραγε γνωρίζουν οι πολιτικοί αρμόδιοι ότι η νήσος Καβαλιανή είναι ιδιοκτησία του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Εμπορικής Τραπέζης (ΠΑΟΣΥΕΤ) από την αρχή του 1981; Τι ακριβώς περιλαμβάνει ο σχεδιασμός για την Καβαλιανή; Έχει ληφθεί μέριμνα από τους μελετητές του έργου να μην καταστραφούν τα υποθαλάσσια καλώδια της ΔΕΗ κι ο υποθαλάσσιος αγωγός της ΕΥΔΑΠ, που τα συντηρούμε δαπανώντας σεβαστά ποσά ετησίως, ενώ δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να μεταβούμε στην Καβαλιανή με το φέρυ-μποτ της ακτοπλοϊκής γραμμής τα τελευταία χρόνια;
     Πώς θα πηγαίνουν οι τουρίστες εκεί; Ποιος θα φροντίσει να δρομολογηθεί ξανά ακτοπλοϊκή γραμμή για Καβαλιανή, αφού τα μέλη αδυνατούμε να καλύψουμε το τεράστιο κόστος ανακατασκευής προβλήτας και λιμανιού, εκατομμύρια που μας ζητούν να δαπανήσουμε για να έχουμε το ελάχιστο δικαίωμα να επισκεφτούμε το οικόπεδό μας στην Καβαλιανή; Ποιος φορέας θα χρηματοδοτήσει το καταδυτικό πάρκο; Στις προμελέτες που το Υπουργείο Πολιτισμού και η Περιφέρεια Αττικής έχουν εκπονήσει υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση των νησίδων του Ευβοϊκού κόλπου με την Αττική;
     Παρακαλούμε, αν πράγματι έχουν σχέση οι σχεδιασμοί σας με τη νήσο Καβαλιανή και στο μέτρο που αφορά σε μας ως ιδιοκτήτες οικοπέδων, ενημερώστε τη Διοίκηση του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Εμπορικής Τραπέζης, για να μπορέσει μετά να ενημερώσει τα μέλη του και να συζητηθεί το θέμα σε Γενική Συνέλευση. Νομίζουμε ότι είναι αναγκαίο να λάβετε υπ' όψιν αυτούς τους προβληματισμούς μας προσωπικά είμαι μέλος από το 1981 και να καλέσετε κάθε ενδιαφερόμενο, για ενημέρωση και από κοινού αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
     Ελπίζουμε να λάβουμε σύντομα επαρκείς απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματά μας, γιατί το θέμα μάλλον αφορά άμεσα και στα 606 μέλη του ΠΑΟΣΥΕΤ, που από το 1981 έχουμε αγοράσει τη νησίδα Καβαλιανή, έχουμε δαπανήσει τεράστια ποσά για έργα (δρόμους, ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ με υποθαλάσσια καλώδια, νερό από την ΕΥΔΑΠ με υποθαλάσσιο αγωγό και πολλά άλλα ακριβά έργα) κι αγωνιζόμαστε τριάντα πέντε χρόνια να αξιοποιήσουμε τα οικόπεδά μας.
     Αλλά και στην περίπτωση που οι σχεδιασμοί σας δεν έχουν σχέση με την ιδιοκτησία της Καβαλιανής, ζητούμε ως Έλληνες πολίτες και ενδιαφερόμενοι για την περιοχή να μας δώσουν οι αρμόδιοι υπεύθυνες απαντήσεις, προτού ανακύψουν τυχόν ζητήματα που θα καθυστερήσουν το μεγαλόπνοο τουριστικό έργο.
     Θα θέλαμε, επίσης, να πληροφορηθούμε και από τους αρμόδιους του Δήμου Καρύστου Ευβοίας, όπου ανήκει διοικητικά η νήσος Καβαλιανή με το σχέδιο Καλλικράτης, τι ακριβώς θα γίνει τους προσεχείς μήνες στον Ευβοϊκό κόλπο, ειδικότερα στην Καβαλιανή. Αν δεν έχουν ήδη ενημερωθεί, επιβάλλεται να το πράξουν άμεσα.
     Θυμίζουμε ότι έχουμε από δεκαετίες εκχωρήσει στην οικεία Τοπική Αυτοδιοίκηση το μερίδιο γης (90 οικόπεδα) που ορίζουν οι νόμοι ότι πρέπει να παραχωρούν ως κοινόχρηστη γη στους δήμους οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και στη συνέχεια αγοράσαμε ξανά τα οικόπεδα, καταβάλλοντας στον ΟΤΑ Αλμυροποτάμου την αξία τους σε χρήμα.
     Υπάρχουν ωστόσο πολλοί συνεταίροι που, κουρασμένοι από την πολύχρονη αναμονή και την οικονομική αφαίμαξη, αποφάσισαν να πουλήσουν τα οικόπεδά τους. Σ' αυτούς πρέπει να απευθυνθούν ως αγοραστές οι αρμόδιοι, αν απαιτείται χρήση γης πάνω στην Καβαλιανή για κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων, εφόσον βέβαια δεν προκαλούν όχληση. Και θα συμβούλευα τους συνεταίρους που δεν έχουν υπογράψει ακόμα συμβόλαια να σπεύσουν να το κάνουν τώρα, προτού ανατιμηθεί η αξία των οικοπέδων τους κι αναγκαστούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο μεταβίβασης του ακινήτου.
     Κάποιοι βέβαια μπορεί να έχουν λάβει υποσχέσεις ότι θα αγοραστούν από κάποιους τα οικόπεδά τους για εξοχικά Γερμανών  η προσφερόμενη τιμή είναι εξευτελιστική, χαμηλότερη από το μισό των εξόδων που έχουμε καταβάλει ανά οικόπεδο. Ας μην επαναπαύονται όμως, μέχρι να εισπράξουν το χρηματικό αντίτιμο, κι ας μην νομίζουν ότι θα πληρώσουν τα χρέη τους προς τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό οι αγοραστές. Γιατί δεν υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά κεφάλαια για συμφέρουσες επενδύσεις σε αγορά γης κι οι τράπεζες δεν δίνουν εύκολα δάνεια. Ειδικά τώρα που έπαψαν να προστατεύονται τα περιουσιακά στοιχεία και θ' αρχίσουν οι πλειστηριασμοί, υπάρχει κίνδυνος να χάσει κάποιος το οικόπεδό του, ακόμα και το σπίτι του, για μικρό χρέος.   
     Άλλωστε υπάρχουν ακόμα τα κάπιταλ-κοντρόλς στις τράπεζες, που έχουν δεσμεύσει τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών κι έχουν σκλαβώσει το χρόνο τους, αφού είναι αναγκασμένοι να περιμένουν σαν ζήτουλες ώρες ατέλειωτες στις ουρές μέσα ή έξω από τις τράπεζες, για να πάρουν μόνο 420 ευρώ από τα χρήματά τους. Πρόσφατα μάλιστα, οι υπάλληλοι μεγάλης τράπεζας άρχισαν να διώχνουν τον κόσμο ένα λεπτό αφού λήξει το ωράριό τους κι αρνούνται να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που μπήκαν στην τράπεζα δυο ώρες πριν και περίμεναν τη σειρά τους. Απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά προς τους μικροκαταθέτες.
     Σ' αυτούς πρέπει πρώτα να απαντήσουν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί άρχοντες πού βρήκαν τόσα κεφάλαια μέσα στον τυφώνα της οικονομικής κρίσης, για να ολοκληρώσουν τόσο δαπανηρό έργο σ' ένα μόνο χρόνο, όπως ανακοινώθηκε στα δημοσιεύματα του ευβοϊκού τύπου, σε ιστοσελίδες και αθηναϊκές εφημερίδες. Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού, κυρία Περιφερειάρχης, κύριοι Δήμαρχοι, με συγκίνηση θα αντικρίζαμε από διαφανές σκάφανδρο μέσα στα βάθη του Ευβοϊκού ένα αρχαίο περσικό ναυάγιο ή το φορτίο ενός βυζαντινού πλοίου ή ένα βυθισμένο γερμανικό πολεμικό ή το τραγικό κουφάρι της «Χειμάρρας» (πρώην γερμανικό «Χέρθα»), που βυθίστηκε στις 19/1/1947 κοντά στην Καβαλιανή. Πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο ότι, εκτός από τη φυσική ομορφιά και την εγγύτητα της Καβαλιανής προς την Αττική, υπάρχουν κι άλλοι αφανέρωτοι λόγοι, που θέλουν οι Γερμανοί να αγοράσουν κατοικίες στο νησί. Ο Ευβοϊκός κρύβει πολλά μυστικά και θησαυρούς μέσα στα υγρά σπλάχνα του...
     Γι' αυτό ανησυχούμε και ζητούμε να μας ενημερώσετε εγκαίρως για τα σχέδιά σας γιατί κρατήθηκαν μυστικά τόσον καιρό; και να φροντίσετε η δημιουργία του καταδυτικού πάρκου να μη γίνει αιτία να αδικηθούν, με κανέναν τρόπο, οι μικροϊδιοκτήτες της Καβαλιανής, που επένδυσαν σ' ένα μικρό κομμάτι γης το όνειρό τους να αποκτήσουν παραθεριστική κατοικία πριν από τριάντα πέντε χρόνια.
     Αναμένοντας επίσημη ενημέρωση για την Καβαλιανή,
                                                                         Βουνάτσου Μυρσίνη,
μέλος του ΠΑΟΣΥΕΤ

1 σχόλιο :

  1. Στον αξιότιμο dimb, ο οποίος κατά καιρούς αποστέλλει μηνύματα με πλήθος ερωτήσεων --πάνω από δέκα στο πρόσφατο-- απαντώ ότι το παραπάνω κείμενο αναρτήθηκε προ εξαετίας και πλέον, στις 10/12/2015, και είναι αναδημοσίευση από το http://neastyranews.blogspot.gr/2015/12/blog-post_10.html. Για ζητήματα σχετικά με τη νήσο Καβαλιανή, απευθυνθείτε στο Δ.Σ. του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Υπαλλήλων Εμπορικής Τραπέζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή