Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017

ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ~ ΕΡΑΝΟΙ ΣΕΙΣΜΩΝ ΣΤΟ ΑΚΡΑΣΙ ΤΟ 1867 ΚΑΙ ΤΟ 2017

Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία
Έρανοι σεισμών
στο Ακράσι το 1867 και το 2017
Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις

     Πριν από 150 χρόνια, στις 23-2-1867, έπληξε τη Λέσβο ο καταστρεπτικότερος σεισμός της, με επίκεντρο τη Νάπη και μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα σε ολόκληρο το νησί να αφαιρεθεί η ζωή από 550 άτομα και να καταρρεύσουν 4.750 σπίτια.
     Τότε οι κάτοικοι από το Ακράσι Πλωμαρίου, προκειμένου να συλλέξουν χρήματα εράνου για την ανακατασκευή της εκκλησίας τους, της Αγίας Παρασκευής, έστειλαν στη Ρωσία δύο εκπροσώπους, στους οποίους παρέδωσαν ένα έγγραφο εξουσιοδότησης της κοινότητας, με ημερομηνία 2-6-1867, που φέρει με οθωμανική γραφή τις σφραγίδες "τας βουλάς του χωριού", τη μία των μουχτάρηδων και την άλλη των δημογερόντων, μιας και η Λέσβος ήταν για 450 χρόνια τουρκοκρατούμενη, από το 1462 μέχρι την απελευθέρωση του 1912. Από το έγγραφο αυτό, που φωτογραφία του δημοσιεύεται στο βιβλίο «Ένας αιώνας Ακράσι (1832-1932)», το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ακρασίου, μεταγράφω τα εξής:
  
     «Εδώ εσυμφoνίσαμε οι κάτοικοι του χωρίου ακρασίου εν Μιτυλήνη και στέλομεν καλός τον Κύριον γιαννάκην βερβέρην και γιαννάκη ασπρολούπον διά να γυρίσουν διά βοήθια της εκκλησίας μας ευρισκομένην αγίας οσιομάρτυρος χριστού παρασκευή διά ροσίαν {...} και όσοι έχουν ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός θέλη μας βοηθήση με αυτό που έπαθεν (η εκκλησία) από κάψιμο από το έτος το 1865 και από τότες και αργότερα με την κακήν μας στενοχορία εκάμαμε το κτίριον της και αρχίσαμεν να κάμομεν και την σκέπασιν ήλθεν πάλιν ο σεισμός εφέτος (το 1867) και τα ίδια πάλιν εγίνηκαν. Τόρα δεν εδυνάμεθα να την κάμομε και όποιος έχει ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός ας βοηθήση και θέλη όπος τον έχομε ως θεόν».

  

     Εκατόν πενήντα χρόνια μετά, στις 12-6-2017, ο πρόσφατος σεισμός της Λέσβου, με θαλάσσιο επίκεντρο στα 17 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και μέγεθος 6,1 Ρίχτερ, κατέστρεψε ολοκληρωτικά την ιστορική Βρίσα όπου αφαίρεσε τη ζωή μιας γυναίκας και άφησε σε πολλά χωριά αρκετά ερείπια σπιτιών και πληγωμένες εκκλησίες, όπως του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Παντελεήμονα στο Πλωμάρι, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Αγίου Ιωάννου στο Μεγαλοχώρι, καθώς και της Αγίας Παρασκευής στο Ακράσι.
     Στο τεύχος 41 του περιοδικού "Το Ακράσι" του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακρασίου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, δημοσιεύεται μία έκκληση εράνου, από όπου αντιγράφω:
  
     «Η Εκκλησία μας η Αγία Παρασκευή χαρακτηρίστηκε με κίτρινο σταυρό και λέγεται ότι για δυο χρόνια δεν θα μπορούμε να μπούμε μέσα. Είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε όλοι, για να την φτιάξουμε όπως ήταν πριν. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του χωριού μας, η Πρόεδρος της Κοινότητας Πέμη Καρπέλλη και ο πατήρ Παναγιώτης ζητούν την οικονομική βοήθεια όλων. Λογαριασμός τραπέζης: Εθνική. Αριθμός 415/970899-56. Με πρώτο όνομα του ιερέα μας Παναγιώτη Βαζλαδέλλη».
     Και τότε, το 1867 επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και τώρα, το 2017 επί Ευρωπαϊκής Επιτροπείας, η κυβέρνηση (οθωμανική ή ελληνική) και η διαχρονική επίσημη Εκκλησία της Ορθοδοξίας βρέθηκαν σε αδυναμία να ανακατασκευάσουν το ναό της Αγίας Παρασκευής Ακρασίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι, αναγκαστικά, να απευθύνονται δι’ εράνων!
     Τότε αποστέλλοντας στη Ρωσία εκπροσώπους για επισκευή της εκκλησίας τους, έγραψαν ότι «δεν εδυνάμεθα να την κάμομε και όποιος έχει ευχαρίστησιν ο καθείς χριστιανός ας βοηθήση και θέλη όπος τον έχομε ως θεόν».
     Τώρα δημοσιοποιώντας έναν τραπεζικό λογαριασμό για επισκευή της ίδιας εκκλησίας, τόνισαν ότι «είναι απαραίτητο να κινητοποιηθούμε όλοι, για να την φτιάξουμε όπως ήταν πριν».

Αριστείδης Κυριαζής
aristeidis2007@gmail.com

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΟΥΝ
ΟΙ ΑΚΡΑΣΙΩΤΕΣ
ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥΣ


*Εστάλη για αναδημοσίευση από το συγγραφέα. Πρώτη δημοσίευση στην εφημερίδα «ΕΜΠΡΟΣ» Μυτιλήνης/Απόψεις/Σάββατο 09/09/2017/http://www.emprosnet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου