Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΑΚΗΣ - "Τα ρέστα του ΝεοΣουλτάνου"


Τάκης Ιορδάνης

 

Από το συμπατριώτη μας Τάκη Ιορδάνη λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το άρθρο του "Τα ρέστα... του ΝεοΣουλτάνου" στη στήλη "Αιολίας λόγος" της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνης. Ο αριθμός νεκρών από κορωνοϊό που αναφέρει είναι μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του άρθρου, 02-05-2020: https://www.emprosnet.gr/apopseis/ta-resta-tou-neosoultanou. 

 

Αιολίας Λόγος

 

Τα ρέστα… του ΝεοΣουλτάνου


Την απόκοσμη και ζοφερή πραγματικότητα που επιβλήθηκε απ’ το μικροσκοπικό τέρας, τον κορονοϊό, στην ανθρωπότητα εδώ και δύο-τρεις μήνες τη βιώνουμε, φυσικά, και εμείς οι Έλληνες.


Σε σύγκριση προς τις εκατόμβες ανθρωπίνων ζωών, δεκάδων χιλιάδων νεκρών, όπως στη γειτονική μας Ιταλία, στην Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία και σ’ άλλες χώρες της υφηλίου, αλλά ακόμη και στις καπιταλιστικές μητροπόλεις Γερμανία και ΗΠΑ, εμείς οι Έλληνες ευτυχώς (αν μπορεί να λεχθεί κάτι τέτοιο) βιώνουμε τούτα μόνο με την καραντίνα και με αριθμό νεκρών απ’ αυτό τον όλεθρο λιγότερο των 140 ατόμων.


Όπως είναι φυσικό, εκ της παγκόσμιας αυτής τραγωδίας, που αφορά σ’ αυτή καθαυτή τη ζωή του ανθρώπου, όλα τα άλλα της κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικής δραστηριότητάς του έχουν μπει σε δευτερεύουσα μοίρα. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι δεν θα πρέπει τούτα να ξεχνιούνται, καθότι αποτελούν τη σύγχρονη Ιστορία του ανθρώπου.


Αυτών λεχθέντων, στο σημερινό μου άρθρο, θα ήθελα να αναφερθώ στη δική μας πρόσφατη Ιστορία, με τα κατορθώματα του νεοΣουλτάνου Ερντογάν.


Τον τελευταίο π.Κ.* χρόνο, παρακολουθήσαμε τις πυρετώδεις, άλογες αλλά και σαλταδόρικες κινήσεις του στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα, με τα κάθε λογής τυχοδιωκτικά του εγχειρήματα. Τέτοια, που θα τα ζήλευαν ακόμα και τα ρεσάλτα των πειρατών της Καραϊβικής ή πιο πολύ κοντά του αυτά του αρχιναυάρχου του Σουλτάνου του 15ου αιώνα, κουρσάρου Μπαρμπαρόσα.


Παραγνωρίζοντας το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θαλάσσης και οτιδήποτε εδράζεται στη λογική και στο πανανθρώπινο δικαιϊκό «σκέπτεσθαι», δύο και κακά εποίησε ο άνομος αυτός οραματιστής της νεοΟθωμανικής αυτοκρατορίας.


Στην Κυπριακή Δημοκρατία για την ΑΟΖ της και στην Ελλάδα για τη δική της ΑΟΖ (οψέποτε αυτή κηρυχθεί). Στην πρώτη έχουν ευρεθεί τεράστιες ποσότητες αερίων υδρογονανθράκων και στη δεύτερη οι σχετικές σύνθετες γεωφυσικές, έμμεσες γεωλογικές έρευνες έχουν καταλήξει ότι νοτίως της Κρήτης (λεκάνη Ηροδότου) υπάρχουν εξίσου μεγάλα και ενδεχομένως ακόμη μεγαλύτερα κοιτάσματα αυτών της Κύπρου. Τη μεν ΑΟΖ της Κύπρου αμφισβήτησε κατά τρόπο άμεσο με την επίδειξη ισχύος, είτε παρεμποδίζοντας γεωτρήσεις (ως σε οικόπεδο παραχωρημένο στην Ιταλική
ENIC) ή με την τάχα πραγματοποίηση ερευνών με δικά τους πλωτά μέσα εντός οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ ή και ακόμη με τάχα γεωτρήσεις, με τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής», στα οικόπεδα τα νοτίως της μεγαλονήσου.


Αναφορικά προς την Ελληνική ΑΟΖ, επειδή η επίδειξη δυνάμεως δεν του έβγαινε, χρησιμοποίησε τη χαρακτηριστική ανά του αιώνες Τουρκική διπλωματία της δολιότητας και πονηριάς. Πήγε και υπέγραψε με τη Λιβύη, τη σε πολυετή εμφύλιο σπαραγμό ευρισκόμενη χώρα, μνημόνιο ορισμού ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, εξαφανίζοντας από τον παγκόσμιο χάρτη Ελληνικά νησιά, μεγέθους ακόμη και αυτής της Κρήτης!


Όταν τούτα δεν του απέδωσαν άμεσους καρπούς, λόγω της σθεναράς και αταλάντευτης στάσεως των Ελλήνων (Ελλαδιτών, Κυπρίων), τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε διπλωματικό κυρίως επίπεδο, που είχαν το αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί ο διεθνής παράγοντας με χειροπιαστό δεδομένο την παρουσία του Γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» εντός των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ ή την καταδίκη και απόρριψη του ΤουρκοΛιβυκού μνημονίου από την Ε.Ε. αλλά και άλλες παγκόσμιες δυνάμεις, μετήλθε ένα ακόμη πιο δόλιο και απάνθρωπο μέσο εναντίον της χώρας μας.


Την, με την καθοδήγηση των δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής του, προσπάθεια εισβολής παράνομων μεταναστών στα χερσαία κοινά σύνορά μας στον Έβρο, κυρίως στο φυλάκιο των Καστανιών. Χρησιμοποίησε αυτούς τους δύσμοιρους, τους απ’ όλες τις φυλές του Ισραήλ, ως πολιορκητικό κριό για μαζική εισβολή τους στην Ελλάδα. Τη μαζικότητα που ήθελε ο νεοΣουλτάνος την αποκάλυψε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο
his-masters-voice, που κάνοντας fake δηλώσεις έλεγε ότι πέρασαν στην Ελλάδα, απ’ τον Έβρο, πάνω από 143.000 άτομα, απειλώντας ταυτόχρονα: «Κι αυτή είναι μόνον η αρχή. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει στη συνέχεια». Στην προσπάθεια αυτής της κατάφωρης παραβίασης της εθνικής μας ακεραιότητας, σύσσωμος ο Ελληνικός λαός αντέδρασε χρησιμοποιώντας όλα τα απαιτούμενα αμυντικά μέσα που διέθετε η πολιτεία μας.


Το τελευταίο αυτό ρεσάλτο του Ερντογάν είχε σκοπό αφενός μεν να εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας ως χώρα «κουρελού», κυρίως δε να σύρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την Ευρώπη, για να επιβάλει τα «θέλω» του στο Ιντλίμπ, στη Βορειοδυτική Συρία.


Στην κορύφωση της επιθέσεως αυτής, στις 3 Μαρτίου πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορά μας στον Έβρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα οι πρόεδροι α) του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, β) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και γ) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.


Ο π. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στις όποιες ομιλίες του, παρεμβάσεις, επαφές με ομολόγους του, πάντοτε τόνιζε ότι τα σύνορα της χώρας μας είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τούτο φαινόταν επί χρόνια ως «πίπτον εις ώτα μη ακουόντων».


Η παρουσία αυτών των τριών επικεφαλής των ύψιστων ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο και κυρίως η διά στόματος της Προέδρου Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν σχετική δήλωση πιστεύω ότι έδωσαν στο νεοΣουλτάνο το προσήκον μήνυμα.


Απ’ όλα τα προαναφερθέντα φαίνεται ότι, με όλα αυτά τα πονηρά του ο νεοΣουλτάνος, έπαιξε… τα ρέστα του και τελικά έχασε.


Τώρα, κάτω από τη μάστιγα του κορονοϊού που χτυπά ατυχώς και μάλιστα δραματικά τον Τουρκικό λαό, αυτός λουφάζει. Άραγε έχει βάλει μυαλό ή μετά τη λήξη της πανδημίας θα αρχίσει πάλι τα ίδια;
Οψόμεθα!

Τάκης Ιορδάνης


* προ Κορονοϊού

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου