Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024

ΤΖΩΡΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ_ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ 

Γαλακτομπούρεκο

(ταψάκι ζαχαροπλαστείου 26 cm)

Υλικά:

- 125 gr ζάχαρη

- 1 αυγό

- 625 gr πλήρες γάλα (3,5% λιπαρά)

- 50 gr ψιλό σιμιγδάλι "Μέλισσα"

- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού

- 1 βανίλια

- 20 gr βούτυρο γάλακτος 82άρι

- 7 φύλλα κρούστας για γαλακτομπούρεκο

- βούτυρο για βουτύρωμα των φύλλων

         

Για το σιρόπι:

- 400 gr ζάχαρη

- 80 gr γλυκόζη

- 180 gr νερό

- 1 βανίλια

   

Παρασκευή:

1. Φτιάχνεις πρώτα την κρέμα: Χτυπάς με το σύρμα τη ζάχαρη και το αυγό σε μία κατσαρόλα, μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτεις το γάλα και το βάζεις στη φωτιά. Όταν γίνει χλιαρό, προσθέτεις το σιμιγδάλι κι ανακατεύεις μέχρι να βράσει. Έπειτα το αποσύρεις από τη φωτιά και προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και μία βανίλια, ανακατεύοντας πολύ καλά. 

2. Στρώνεις στο ταψάκι δύο βουτυρωμένα φύλλα κρούστας ανοιχτά συν δύο διπλωμένα σταυρωτά και βουτυρωμένα. Προσθέτεις την κρέμα απλώνοντάς την παντού, έπειτα διπλώνεις και βουτυρώνεις τα φύλλα που εξέχουν. Από πάνω βάζεις βουτυρωμένα φύλλα, δύο διπλωμένα σταυρωτά και ένα ανοικτό, που το σπρώχνεις γύρω-γύρω προς τα μέσα. Χαράζεις ελαφρά σε ρόμβους ή τρίγωνα, ραντίζεις με νερό πολύ καλά και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, πάνω-κάτω, μέχρι να ροδίσει πολύ καλά (¾ της ώρας περίπου). 

3. Ετοιμάζεις το σιρόπι: σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις το νερό, τη ζάχαρη και τη γλυκόζη, ανακατεύεις κι, αφού πάρουν βράση, βράζεις άλλα 4 λεπτά. Όταν το κατεβάσεις από τη φωτιά, ρίχνεις μία βανίλια. Τέλος, περιχύνεις το γλυκό με το σιρόπι, καυτά και τα δύο.    

Καλή Επιτυχία!

  

*Σημείωση: Η κ. Ιωάννα Τζώρτζη και ο σύζυγός της Παύλος Τζώρτζης είναι πρώην ιδιοκτήτες των Ζαχαροπλαστείων "Άιφελ" στην Αθήνα. Τους ευχαριστούμε για τη συνταγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου