Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

ΛΕΜΟΝΑΔΑ ΣΠΙΤΙΚΗ

Λεμονάδα σπιτική

   Υλικά:
                         
   Για 1 μεγάλο μπουκάλι
     • 2 νεροπότηρα χυμό από φρέσκα λεμόνια
     • 2 νεροπότηρα ζάχαρη
     • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα λεμονιού

Παρασκευή:

1.   Στύβετε τα λεμόνια και περνάτε το χυμό από πολύ λεπτό σουρωτήρι. Αν δεν έχετε, περάστε το από τουλουπάνι.
2.     Βάζετε το σουρωμένο χυμό λεμονιού σε μία κατσαρόλα, προσθέτετε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύετε, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Βράζετε μέχρι να δέσει ο χυμός και να γίνει σαν σιρόπι.
3.       Αφού κρυώσει, το βάζετε στο μπουκάλι και το διατηρείτε στο ψυγείο.
4.      Κάθε φορά που θέλετε να απολαύσετε λεμονάδα, γεμίζετε ένα ποτήρι κατά το 1/3 συμπυκνωμένο χυμό, το απογεμίζετε με παγωμένο νερό, ανακατεύετε καλά για να διαλυθεί και το σερβίρετε.
          
Καλή Επιτυχία!
                 
      Πηγή: Μέγας Καζαμίας ο Δορυφόρος, Εκδόσεις Ρουμελιώτη, Αθήνα 2011, σελ. 72.


Λικέρ λεμονιού 

Υλικά:
      
• 6 λεμόνια
• 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
• 4 φλυτζάνια τσαγιού κονιάκ
• 1 γραμμάριο ακοπάνιστη κανέλα
• 1 γραμμάριο κολίανδρο

Παρασκευή:

1.   Αφαιρείτε το φλοιό των  λεμονιών με προσοχή, για να πάρετε μόνο το κίτρινο μέρος, και τον κόβετε σε λεπτότατα κομμάτια.
2.  Στύβετε μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο το χυμό λεμονιού και προσθέτετε τη ζάχαρη, τον ψιλοκομμένο φλοιό λεμονιού, την κανέλα και το κολίανδρο. Κατόπιν ρίχνετε το κονιάκ, ταπώνετε καλά τη φιάλη, την ανακινείτε για να ανακατευτούν τα υλικά και ν’ αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη κι αφήνετε το λικέρ να μείνει 2 μήνες. Κατά διαστήματα, ανακινείτε το βάζο με προσοχή.
3.  Όταν περάσουν οι δύο μήνες, το περνάτε από φίλτρο και το αποθηκεύετε σε μικρές φιάλες. Το λικέρ αυτό κρατάει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου