Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ

clip_image001  ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΜΑΡΙΤΣΑΣ

                                                           
Α. Υλικά (για 1 κιλό): 
                                                
• 400 gr ζάχαρη
• 7 αυγά
• 1 κιλό αλεύρι "FARIN-UP"
• ½ μικρό φακελάκι μπέκιν-πάουντερ
• 2 βανίλιες
• 75 gr γάλα
• 20 gr αμμωνία
• 200 gr βούτυρο
• λίγο βούτυρο για βουτύρωμα του ταψιού
 
Β. Εκτέλεση:

1. Σε ένα μπολ ή στο μίξερ βάζουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους αυγών και τα χτυπάμε καλά, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.

2. Στη συνέχεια, κτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε ένα άλλο μπολ, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

3. Σε μια μεγάλη λεκάνη, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν-πάουντερ και τις βανίλιες.

4. Μετά βράζουμε το γάλα, διαλύουμε σε αυτό την αμμωνία και τα ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι.

5. Προσθέτουμε τα αυγά - και τα δύο μείγματα - και τα ζυμώνουμε καλά.

6. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο μείγμα κομματάκι-κομματάκι το βούτυρο και τα ζυμώνουμε ξανά.

7. Αφήνουμε τη ζύμη για 5-6 ώρες, για να γίνει σφιχτή.

8. Πλάθουμε τα κουλούρια σε διάφορες σχήματα και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο βουτυρωμένο ταψί.

9. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45΄ λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσουν τα κουλούρια και να πάρουν ωραίο χρυσό χρώμα.

Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η συμπεθέρα Μαρίτσα Φατούρου - Πάσχου, που ζει στην Πάτρα.

clip_image001[1]  ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΣΟΥΛΑΣ

                              
Α. Υλικά:
                               
• 12 αυγά
• 1 κιλό ζάχαρη
½ κιλό βούτυρο
• 2 φακελάκια αμμωνία (30 gr)
• 1 φακελάκι μπέκιν-πάουντερ
• 1 βανίλια
• λίγο ξύσμα λεμονιού
• 1 ποτήρι νερού χυμός πορτοκαλιού χλιαρός
• αλεύρι όσο πάρει (περίπου 2½ κιλά)
• λίγο βούτυρο για βουτύρωμα του ταψιού

Β. Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε το βούτυρο, μέχρι να ασπρίσει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μετά έναν-έναν τους κρόκους των αυγών και χωριστά τα ασπράδια, που τα έχουμε κάνει μαρέγκα.

2. Ρίχνουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού. Κρατάμε το ποτήρι πάνω από το μείγμα και ανακατεύουμε, γιατί φουσκώνει και χύνεται έξω.

3. Έπειτα ανακατεύουμε το μπέκιν-πάουντερ με το αλεύρι, τα ρίχνουμε στο μείγμα και το ζυμώνουμε λίγο. Πρέπει η ζύμη να είναι πολύ μαλακή, ίσα που να μην κολλά στα χέρια. Αν την αφήσουμε λίγο, η ζύμη σκληραίνει.

4. Πλάθουμε τα κουλούρια με τα χέρια ή με τη μηχανή ή με φόρμες, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί και με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με αυγό, για να γίνουν γυαλιστερά. 

5. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου περίπου 15΄λεπτά.

Γ. Παραλλαγή συνταγής:
                       
• 5 αυγά (και 1 για άλειμμα)
• 2 ποτήρια νερού ζάχαρη
• 250 gr βούτυρο
• 1 φλυτζάνι του τσαγιού γάλα
• 1 κουταλάκι γλυκού αμμωνία
• 1 φακελάκι μπέκιν-πάουντερ ή λίγη σόδα
• 1 βανίλια
• λίγο ξύσμα λεμονιού
• αλεύρι όσο πάρει
• λίγο βούτυρο για βουτύρωμα του ταψιού

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η φίλη μου Σούλα Σαμουρδάνη-Οικονόμου από το Βόλο, που την ευχαριστώ πολύ.

clip_image001[2]  ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ

                      
Α. Υλικά:

• 1.280 gr αλεύρι
• 9 αυγά (το 1 για άλειμμα)
• 160 gr βούτυρο γάλακτος
• 400 gr ζάχαρη
• 1 φλυτζάνι του καφέ γάλα
• 3 βανίλιες
• 3 κουταλάκια κοφτά αμμωνία
• λίγο βούτυρο, για βουτύρωμα του ταψιού
                    
Β. Εκτέλεση:

1. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στη μέση μία γουβίτσα.

2. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να κάψει και μετά το ρίχνουμε στη λεκάνη με το αλεύρι.

3. Αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά, για να κρυώσει, και μετά με τις δύο παλάμες μας τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο καλά.

4. Σπάζουμε τα 8 αυγά και χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια τους.

5. Μετά χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη πολύ καλά, για να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

6. Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

7. Κάνουμε πάλι στο αλεύρι μία γουβίτσα και ρίχνουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, τα ασπράδια, τις βανίλιες. Τέλος, ρίχνουμε και το γάλα χλιαρό, μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει καλά την αμμωνία. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να γίνουν μία μάλλον μαλακή ζύμη.

8. Πλάθουμε τα κουλουράκια μικρά, σε διάφορα σχήματα και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί αραιά (γιατί φουσκώνουν πολύ). Τέλος, τα αλείφουμε από πάνω με κρόκο αυγού (αραιωμένο με λίγο νερό), για να γίνουν γυαλιστερά.

9. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20΄ λεπτά περίπου.

Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε γραπτή η μαθήτριά μου Μαγιάκη Δέσποινα, η οποία έφτιαξε κουλούρια για μία φιλανθρωπική επίσκεψη του 3ου Γυμνασίου Γαλατσίου.

clip_image001[3]  ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΩΡΑΙΑ ΜΑΡΙΑΝΑ


Α. Υλικά:
           
• 2 μικρά τετράγωνα πακέτα φυτίνη, σε πλαστικό
• 350 gr ζάχαρη άχνη
• 2 κρόκους αυγών και 1 για άλειμμα
• 1 ποτήρι νερό με μισή κουταλιά στάχτη, που το βάζουμε να βράσει, μέχρι να μείνει το μισό.
• 1 φλυτζάνι του καφέ κονιάκ
• 4 βανίλιες
• 2 κουταλιές σούπας κοφτές μπέκιν-πάουντερ
• χυμός 1 πορτοκαλιού
• 1½ πακέτο αλεύρι ΑΛΑΤΙΝΙ γαλάζιο περίπου.
• λίγο βούτυρο για βουτύρωμα του ταψιού

Β. Εκτέλεση:

1. Ρίχνουμε στη λεκάνη του μίξερ τη φυτίνη με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε. Προσθέτουμε το κονιάκ, τους κρόκους αυγών, το χυμό πορτοκαλιού και τις βανίλιες και ανακατεύουμε.

2. Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό και μισή κουταλιά στάχτη και τα βράζουμε, μέχρις ότου να μείνει το μισό.

3. Έπειτα ρίχνουμε το σταχτόνερο στο μείγμα και μετά το μπέκιν-πάουντερ και λίγο-λίγο το αλεύρι. Χτυπάμε, μέχρις ότου να γίνει αφράτη η ζύμη και πλάθουμε τα κουλούρια γρήγορα.

4. Βάζουμε τα κουλούρια σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Προσοχή! Να μην πολυψηθούν, να μείνουν άσπρα.

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μου έδωσε η γειτόνισσά μου Μαλιάκα Μάρθα, η οποία την πήρε από τη φίλη της Μαριάνα.
           
clip_image002  Καλοφάγωτα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου