Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ~ ΣΚΟΡΔΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ «ΤΑ ΑΔΙΑΝΤΡΟΠΑ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ»
    «ΠΑΓΓΕΡΑΓΩΤΙΚΟΣ»
     ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΡΑΣclip_image001

Γέρα, 17-07-2017
ριθμ. Πρωτ.: 18
ΠΡΟΣ: ΜΜΕ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ
  

        O «Παγγεραγωτικός» Πολιτιστικός Σύλλογος και η εφημερίδα το «Βήμα» της Γέρας, θα παρουσιάσουν, την Τετάρτη 19 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στο Καφέ «Κάβος» στο Πέραμα, το βιβλίο του Παναγιώτη Σκορδά «Αδιάντροπα του κλήδονα. Τα κάψαλα και ο κλήδονας στη Λέσβο», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μύθος. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια διάσωσης και διάδοσης της παράδοσης και του πολιτισμού της Λέσβου.

Τα Αδιάντροπα του Κλήδονα παρουσιάζουν την ιστορία του εθίμου από την αρχαιότητα, καθώς και αποσπάσματα από πεζογραφήματα και θεατρικά έργα συγγραφέων της Λέσβου. Ο αναγνώστης θα βρει και τα τραγούδια και στιχάκια, όπως έχουν καταγραφεί στις συλλογές των Βάσου Βόμβα και Ακίνδυνου Σκωπτικού. Και επειδή ο Κλήδονας είναι πρωτίστως κέφι, γέλιο και απόδραση από τον καθωσπρεπισμό των καθημερινών κοινωνικών σχέσεων, το βιβλίο συνοδεύεται από cd, στο οποίο ομάδα γνωστών ηθοποιών της Λέσβου περιγράφουν και ζωντανεύουν τον κλήδονα με την απαγγελία των τετράστιχων.

Στο εισαγωγικό κείμενο του συγγραφέα-ανθολόγου, ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε: «[…] Αξίζει να προσέξουμε πώς ο λαϊκός δημιουργός αξιοποιεί τον πλούτο, τους χυμούς και την πλαστικότητα της λεσβιακής διαλέκτου και με δεξιοτεχνία μάς δίνει τετράστιχα ιδιαίτερων λογοτεχνικών αξιώσεων που ξαφνιάζουν με την ευρηματικότητά τους, τη φυσικότητα, τον ρυθμό, το μέτρο, την ομοιοκαταληξία τους, τους παραλληλισμούς…

Και τέλος, το γέλιο που προκαλείται είναι γνήσιο και πηγαίο, όπως ακριβώς και η σατιρική διάθεση του Λέσβιου. Οι εκφράσεις και το σατιρικό περιεχόμενο όλων αυτών των εκδηλώσεων, είναι πάντα σχεδόν χωρίς κακότητα, και φυσικά αυτή η συνισταμένη του σπινθηροβόλου Λεσβιακού πνεύματος, δημιουργεί χαρούμενη ατμόσφαιρα με τον ευτράπελο τόνο της».

Το βιβλίο περιέχει ψηφιακό δίσκο (CD) με αποσπάσματα από το εισαγωγικό κείμενο και 90, περίπου, τετράστιχα του κλήδονα στη Λεσβιακή διάλεκτο, τα οποία εκφωνούνται από πενταμελή παρέα ανδρών και γυναικών.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Στρατής Γιαννίκος, δάσκαλος-ερευνητής. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο Βάσος Βόμβας, δικηγόρος-μελετητής του εθίμου, και ο Παναγιώτης Σκορδάς, συγγραφέας. Την εκδήλωση συντονίζει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας το «Βήμα» Τζάνος Στεφανέλλης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Παπάδος Γέρας - Τ.Κ. 811 06
Tηλ: 69.44.14.56.11 – Φαξ: 22510-83092ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου