Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018

«ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ» ~ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ «ΤΟ ΠΟΛΙΟΝ»
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΤΟΠΙΟ

Από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον» Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα λάβαμε και δημοσιεύουμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από την εκδήλωση της 11ης Αυγούστου για την Παναγία Κρυφτή, η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο τοπίο. Θα ήταν ενδιαφέρον, αν δημοσιεύαμε την ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Ζούρου για τη γεωῑστορική σημασία του τοπίου και τις προτάσεις αξιοποίησής του, καθώς και τις ιστορικές μαρτυρίες του παλιού εφημέριου του Παλαιοχωρίου Στρατή Αναγνώστου. Συγχαρητήρια!   


clip_image001


clip_image002


clip_image003
15 Αυγούστου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
         
ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΡΥΦΤΗ

 Η γιορτή του χαρακτηρισμού της
ως προστατευόμενο τοπίο

Κόντρα στους καιρούς και στις τεχνικές δυσκολίες, η Παναγιά η Κρυφτή χαρακτηρίστηκε ως προστατευόμενο τοπίο (ΦΕΚ ΑΑΠ 308/29.12.2017) και γιορτάστηκε, σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Διαχειριστή του τοπίου σε συνεργασία με το Δήμο Λέσβου βάσει της ίδιας απόφασης – το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 στη Μελίντα, μια όμορφη και γραφική παραλία άρρηκτα συνδεδεμένη με την Παναγιά Κρυφτή και το Παλαιοχώρι.
  
Παναγία Κρυφτή, δυτικά της Μελίντας

Το πρωί του Σαββάτου, στο λιμάνι του Πλωμαρίου, στη θέση που δένει το καραβόσκαρο "Ασπασία", είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος από διάφορα μέρη της Λέσβου, ενώ ο αέρας φύσαγε πολύ με απαγορευτικό από το Λιμεναρχείο και περιμένοντας την άδειά του βρεθήκαμε στη Μελίντα, όπου περίμεναν πολλοί περισσότεροι προσκυνητές.
     

Εκεί, περιμένοντας και ελπίζοντας να φτιάξει ο καιρός, γιορτάστηκε ο χαρακτηρισμός του μαγευτικού και μοναδικού τοπίου της Παναγιάς της Κρυφής ως προστατευόμενοτο πρώτο στη Λέσβο και ένα από τα λίγα στην Ελλάδα – με την εξαιρετική ομιλία του καθηγητή κ. Νίκου Ζούρου,Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ωραία παραδοσιακή μουσική, εδέσματα και φυσικά χορό στην ταβέρνα "Διαμάντι".
           

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης κ. Πόπη Γόμου - Πρωτογεράκη, ο εκπρόσωπος του Αρχηγού του ΓΕΣ αντιστράτηγου κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, ο συνταγματάρχης κ. Ψωμάς Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου κ. Δημήτρης Πρωτούλης, εκπρόσωποι Συλλόγων, όπως ο «Χρούσος» Μεσοτόπου, και πλήθος κόσμου απ’ όλη τη Λέσβο.
      


          Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα αναφέρθηκε στο ιστορικό και στη δύσκολη και μακρόχρονη πορεία της κήρυξης του πολιτισμικού αυτού τοπίου ιδιαίτερης γεωλογικής, φυσικής, θρησκευτικής αξίας, με το ξωκλήσι να είναι κρυμμένο όλο στην ευρύχωρη σπηλιά ενός βράχου και με εντυπωσιακές εικόνες γεωλογικών σχηματισμών. Η Παναγιά Κρυφτή συνόδευσε το φάκελο υποψηφιότητας του Γεωπάρκου της Λέσβου ως γεώτοπος στην UNESCO, ενώ στον πρόσφατο Γεωτουριστικό Χάρτη του Γεωπάρκου Λέσβου η περιοχή σημειώνεται ως ΓΕΩΤΟΠΟΣ με τον αριθμό 33. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους που συμμετείχαν στη γιορτή αυτή του θρησκευτικού, γεωλογικού και φυσικού μνημείου, όσους συνέβαλαν στην προσπάθεια αυτή, και ιδιαίτερα όσους βοήθησαν στη σύνταξη της Ειδικής Μελέτης αφιλοκερδώς, στους οποίους αναφέρθηκε - τιμώντας τους - ονομαστικά. Επίσης, διάβασε τις ιστορικές μαρτυρίες του εφημέριου του Παλαιοχωρίου Στρατή Αναγνώστου (1930-1945), όπως δόθηκαν από το γιο του Γιάννη μέσω του σύγχρονου ιστορικού Στρατή Αναγνώστου, εγγονού του εφημέριου.
          


Ο καθηγητής κ. Νίκος Ζούρος αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στα αίτια των τεχνικών δυσκολιών της έγκρισης της ειδικής μελέτης και στη συνέχεια στη σχέση τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που διαχρονικά έχουν αποτελέσει και τόπους λατρείας, διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Με απλά και κατανοητά λόγια ερμήνευσε τους λόγους για τους οποίους η περιοχή της Παναγιάς της Κρυφτής είναι ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της Λέσβου, καθώς προσφέρει σημαντικά στοιχεία για τη γεω-ιστορική εξέλιξη της Λέσβου, τα οποία δείχνουν πώς δημιουργήθηκε το νησί μέσα από τη μεγάλη σύγκρουση δύο ηπείρων.            

 
Προσέθεσε, ακόμη, ότι η περιοχή προσφέρει σημαντικά τεκμήρια και για τις σχετικά σύγχρονες γεωλογικές διεργασίες, όπως είναι οι ιστορικοί σεισμοί και τα σεισμικά ρήγματα, που συνδέονται τόσο με την άνοδο της νότιας ακτής της Λέσβου αλλά και με την παρουσία των θερμών πηγών που αναβλύζουν στη θέση αυτή.
          


Για τους λόγους αυτούς, το τοπίο πρέπει να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο αναλλοίωτο από επεμβάσεις, αλλά και να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επισκεπτών στην περιοχή με μονοπάτι από την ξηρά, διαμορφωμένο και κατασκευασμένο με φυσικά υλικά.
              

  
Τέλος εξέφρασε την ελπίδα, ευχή και ανάγκη της διατήρησης του τοπίου, που είναι πολύ σημαντικό επιστημονικά, εκπαιδευτικά, τουριστικά και πολιτισμικά, γιατί εκτός από την εκκλησία της Παναγίας Κρυφτής υπάρχουν όμορφες ιστορίες της προφορικής παράδοσης που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.
             
           
          Λόγω των καιρικών συνθηκών, το θρησκευτικό μέρος της εκδήλωσης έγινε στο γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Βλάσση στη Μελίντα, αν και πολλοί ζητούσαν να επισκεφθούν το εξωκκλήσι της Παναγιάς της Κρυφτής.

Η Πρόεδρος
Μυρσίνη Βαρτή-Ματαράγκα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου