Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

ΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΟ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Με δύο πολύ σημαντικές εκδηλώσεις συνεχίζεται ο εορτασμός των 140 χρόνων από την ίδρυση της ΛΕΣΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ, το επόμενο τριήμερο.

 

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 10 και 11 Αυγούστου 2018, πραγματοποιείται η διημερίδα «Διατροφικές και θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου», στα πλαίσια της γενικότερης εκστρατείας της ΛΕΣΧΗΣ, με τίτλο «Ελαιόλαδο το χρυσάφι της Λέσβου».

 

 

Στη διημερίδα, που θα αρχίσει στις 6.00΄ μ.μ., θα μιλήσουν η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Πηνελόπη Μαυραγάνη-Τσιπίδου και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αλέξιος-Λέανδρος Σκαλτσούνης, που θα αναφερθούν στις βιολογικές και φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Η εκδήλωση θα συνεχισθεί στις 10.00΄ το πρωί του Σαββάτου με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα και τον Ηλία Μαμαλάκη, δημοσιογράφο - σεφ, οι οποίοι θα ασχοληθούν ο ένας με τη βιομηχανική αξιοποίηση των αποβλήτων των ελαιουργείων και ο άλλος με τη διατροφική αξία του ελαιολάδου.

 

 

Στις συνεδριάσεις της διημερίδας, που υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχουν κληθεί να παραστούν και να λάβουν μέρος όλοι οι λεσβιακοί φορείς, του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα, που ασχολούνται με το ελαιόλαδο, να θέσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να συζητήσουν το ζήτημα των βιομηχανικών αποβλήτων που κάθε χρόνο δημιουργεί θέματα στο νησί. Ακόμα από τον φορέα που διοργανώνει την εκδήλωση, αναμένεται να τεθεί επιτακτικά το ζήτημα της χρήσης από τα καταστήματα εστίασης του σπορελαίου στη μαγειρική, αντί του ελαιολάδου.

 

***

 

Την επόμενη μέρα, δηλαδή την Κυριακή 12 Αυγούστου, στις 7.30΄ μ.μ., ο Παναγιώτης Πούλος, λέκτορας μουσικολογίας του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει τα «μουσικά τεκμήρια του Πλωμαρίου», που βασίζονται στα αρχεία του παλαιού σπουδαίου μουσικού του Παλαιοχωρίου Παναγιώτη Παντελέλλη, τα οποία εκχωρήθηκαν από τον γιο του. Κομμάτια απ’ αυτά, αλλά και άλλες μουσικές σελίδες, θα ζωντανέψει μετά ο Νίκος Ανδρίκος, επίκουρος καθηγητής του μουσικού ΤΕΙ Άρτας, με την ορχήστρα του.

 

Ο Πρόεδρος της Λέσχης

Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου