Τρίτη 30 Μαΐου 2017

ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ «ΛΕΣΒΟΣ Ή ΜΥΤΙΛΗΝΗ»




ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ ΤΟΥ 1894
…που ήταν τουρκοκρατούμενη μέχρι το 1912 



Γεωργίου Αρχοντόπουλου
   

ΛΕΣΒΟΣ Ή ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 ΗΤΟΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ





Σημείωση:


     Στις σελ. 5, 13, 18-20, 55-59 και σε πολλά άλλα σημεία αναφέρονται το Πλωμάρι και τα χωριά του: Ποταμός, Κάτω χωριό, Άνω χωριό, Λεύρα άνω και κάτω, Λημνί, Πλαγιά, Τρίγωνας, Μηλιαί, Μέσονα, Κουτρούλια, Μεγαλοχώριον, Κουρνέλα, Παλαιοχώρι, Ράχη ή Λωβοχώρι, Βαλανιάς, Δρώτα, Ακράσιον, Πορός, Αμπελικό, Βούρκος.

     Στη σελ. 58 γράφει για το Παλαιοχώρι: είχε 300 οικίες, εκκλησία Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, σχολείο αρρένων και θηλέων. Για τη Μελύνδα δεν αναφέρει αριθμό οικιών, παρά μόνον ότι εκεί υπάρχουν κάποιες οικίες και αποθήκες. Ειδική αναφορά κάνει στην Παναγία Κρυπτή, για την οποία δίνει αρκετές τοπογραφικές πληροφορίες: εκκλησίδιον Παναγίας Κρυπτής σε σπηλιά, περιβάλλοντες βράχοι, αγίασμα, πανηγύρι τη Δευτέρα του Θωμά, ιαματικά νερά, τα οποία μνημονεύονται και στη σελ. 13, κεφ. “Θερμά λουτρά” , με τη φράση “…τα του Παλαιοχωρίου Πλωμαρίου”.






     Για το Βαλανιά αναφέρει ότι είχε 20 οικίες και εκκλησία Αγία Παρασκευή. Η Ράχη, που ήταν Λωβοχώρι, είχε 40 οικίες και εκκλησία Άγιο Γεώργιο.

***
    
     Αξίζει να διαβάσει κάποιος το βιβλίο του Γεωργίου Αρχοντόπουλου, να γνωρίσει τη Λέσβο του 19ου αιώνα και να βρει στις 85 σελίδες του πληροφορίες πολύτιμες, αφού έχει δημοσιευτεί στη Μυτιλήνη, από το τυπογραφείο του Νικολαΐδη, το 1894, δεκαέξι χρόνια πριν απελευθερωθεί η Λέσβος από το ζυγό των Τούρκων, που διήρκεσε 450 χρόνια (1462-1912). 


ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ












































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου