Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΛΥΒΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου στην ΕΡΤ2

 

Σε μια άλλη Βουνάτσου, την Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου κ. Μυρτώ Βουνάτσου, απευθυνόταν ηλεκτρονικό μήνυμα, που ήρθε εκ παραδρομής σε μας σήμερα το πρωί μαζί με μία συνημμένη επιστολή προς τον κ. Στέλιο Τρύφωνα, σχετικά με την ανακοίνωση διενέργειας του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου Λέσβου 16-19 Αυγούστου 2017 από την ΕΡΤ2 και τον αποκλεισμό αξιόλογων Ελλήνων καλλιτεχνών. Δημοσιεύουμε, με την έγκριση του αποστολέα κ. Βάσου Ι. Βόμβα,  το μήνυμα και την επιστολή, προς ενημέρωση των προσώπων στα οποία απευθύνονται, των κατοίκων της Λέσβου και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου.      

 

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΟΛΥΒΟΥ

 

Αγαπητή κ. Βουνάτσου.

 

Σας γνώρισα μέσα από την εκπομπή της ΕΡΤ2, που αναφερόταν στο Φεστιβάλ του Μολύβου. Η εκπομπή ήταν λίαν κατατοπιστική γι’ αυτούς που ενδιαφέρονται για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας. Και βέβαια σ’ αυτό συνέτεινε και η δική σας παρουσία, μέσα από την εμπεριστατωμένη ανάλυση που κάνατε για το γεγονός αυτό, που κάμποσα χρόνια τώρα αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους ντόπιους αλλά και για τους ξένους, που επισκέπτονται το νησί μας. Στη συνημμένη επιστολή μου προς το φίλο  Στέλιο Τρύφωνα, εκφράζω την άποψή μου και θέλω να σας κάνω κοινωνό της, γιατί, δεν σας το κρύβω, με στενοχώρησε πολύ η απόλυτη απαξίωση Ελλήνων καλλιτεχνών από την εκδήλωση αυτή. Δεν γνωρίζω τον τρόπο λειτουργίας του συγκεκριμένου φεστιβάλ, αλλά νομίζω ότι μπορεί να διευρυνθεί και με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών. Το θέμα μας δεν είναι σωβινιστικό, αφού σ’ αυτό συμμετέχουν -αν κατάλαβα καλά- και σολίστ από άλλες χώρες πλην Γερμανών και δεν πρέπει να το δείτε έτσι. Δεν μπορεί να είμαστε μια ζωή οι παρίες της εσπερίας και να εκφράζουμε την κουλτούρα μας μέσα από το συρτάκι. Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε.

 

Βάσος Ι. Βόμβας

vasosvomvas@ymail.com

 

 

 

Η ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΤΕΛΙΟ ΤΡΥΦΩΝΑ

 

Από: Βάσος Βόμβας

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Θέμα: Το Φεστιβάλ Μολύβου στην ΕΡΤ2.

 

Αγαπητέ Στέλιο.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής του Μολύβου είναι πια ένας θεσμός δοκιμασμένος και καταξιωμένος στη συνείδηση του κόσμου, που έσπευσε να το αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του. Χαιρόμαστε, γιατί για μια ακόμη φορά ο Μόλυβος έρχεται να παίξει τον πολιτιστικό του ρόλο στην προβολή του νησιού μας. Χτες χαρήκαμε στην ΕΡΤ2 τη σχετική εκπομπή και περιμένουμε το καλοκαίρι να δούμε και ν’ ακούσουμε ξανά τους καταξιωμένους, απ’ όλο τον κόσμο σολίστες.

 

Έχω όμως μια απορία και στην εκφράζω αφού, πώς να το κάνουμε, αποτελείς παράγοντα του φεστιβάλ. Με ενόχλησε το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ένας να μιλήσει και για τους Έλληνες μουσικούς. Είμαι σε θέση να γνωρίζω, γιατί η κόρη μας Χριστίνα Παντελίδου, εξέχουσα ομποΐστα αλλά και κορανγκλίστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) με διακρίσεις στο εξωτερικό, καθώς και πλειάδα άλλων σημαντικών σολίστ, που τιμούν τη χώρα μας στα ξένα, όπως, για παράδειγμα, ο Μουρίκης, σπουδαίος κλαρινετίστας, ο Βάμβας, ομποΐστας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ξένους, αλλά και πλειάδα άλλων καλλιτεχνών, μελών της ΚΟΑ και άλλων ορχηστρών, θα μπορούσαν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στην ομάδα των ξένων που εμφανίζονται στο φεστιβάλ.

 

Με στεναχωρεί αφάνταστα το γεγονός της απαξίωσης των καλλιτεχνών μας, οι οποίοι, πίστεψέ με, είναι νέα παιδιά που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ξένους συναδέλφους των. Θα σε παρακαλούσα, λοιπόν, αυτές μου οι σκέψεις να γίνουν γνωστές στους υπευθύνους του φεστιβάλ, γιατί μπορεί να είναι καλή η εσπερία, αλλά εξίσου καλή είναι και η χώρα μας. Ντρέπομαι να μας εκπροσωπούν μόνο τα τσιφτετέλια  και τα συρτάκια, που αφειδώς τα προσφέρουμε στους ξένους τουρίστες, λες και αυτή η χώρα των μεγάλων και παγκοσμίως καταξιωμένων σολίστ αλλά και συνθετών υστερεί από τις άλλες χώρες κι εμείς, ως γνήσιοι κομπλεξικοί παρίες της "δύσης", προσφεύγουμε στα δικά τους φώτα, τονίζοντας από μόνοι μας την ένδειά μας, που στην πραγματικότητα μόνοι μας τη δημιουργούμε και, το χειρότερο, τη δείχνουμε και στους ξένους. Κρίμα!

 

Πίστεψέ με, δεν ανήκω στους άφρονες εθνικιστές αλλά ούτε και σ’ αυτούς που δεν βλέπουν τα στραβά μας. Αντίθετα, γνωρίζω πολύ καλά τις πολιτιστικές μας δυνατότητες, γι’ αυτό και σου γράφω τούτες τις γραμμές, ελπίζοντας ότι θα φθάσουν σε "ώτα ακουόντων". Σ’ αυτά ανήκουν και τα δικά σου, παμφίλιε Στέλιο των Τρυφωναίων.

Με την αγάπη μου,

Βάσος Ι. Βόμβας

vasosvomvas@ymail.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου