Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

Γλυκίσματα… Γλυκίσματα… Γλυκίσματα…
…για να σας γλυκάνουμε

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ
Υλικά:

• 1 κιλό αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
• 1 κιλό ζάχαρη χοντρή
• 10 ασπράδια αυγών
• 5 βανίλιες
• ανθόνερο για πλάσιμο
• 1 πακέτο ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
• 2 λαδόκολλες

Εκτέλεση:
                                 
1. Αλέθουμε στο μπλέντερ τη ζάχαρη μαζί με τα ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, μέχρι να πολτοποιηθούν τα υλικά. Τα ρίχνουμε μετά σε μία λεκάνη.

2. Αφού έχουμε αυτή τη ζύμη έτοιμη, ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών και τις βανίλιες. Και μετά ζυμώνουμε καλά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα.

3. Πλάθουμε τα αμυγδαλωτά, βρέχοντας τα χέρια μας με ανθόνερο και τα τοποθετούμε αραιά σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

4. Τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς Κελσίου 15΄-20΄ λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε μετά το ταψί από το φούρνο, αφήνουμε 5΄λεπτά να κρυώσουν λίγο, τα ξεκολλάμε με προσοχή και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη.   

Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.


clip_image002

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ
Υλικά:

• 2 κιλά γάλα
• 1-1½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
• 8 αυγά
• 10 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι (5 χονδρό + 5 ψιλό)
½ κιλό φύλλο μπακλαβά
• λίγο ελαιόλαδο
• βούτυρο, για το βουτύρωμα των φύλλων και του ταψιού

Εκτέλεση:
      
1. Βράζουμε το γάλα και ρίχνουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις δέσει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

2. Ρίχνουμε στην κρέμα τα αυγά χτυπημένα και το λάδι.

3. Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε στον πάτο του τα μισά φύλλα (ελαφρώς βουτυρωμένα), ρίχνουμε την κρέμα και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, ελαφρώς βουτυρωμένα κι αυτά.

4. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα στους 250 βαθμούς Κελσίου στην αρχή και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, για τρία τέταρτα της ώρας περίπου.
  
Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.

clip_image004


ΚΑΡΥΔΑΤΟ

Υλικά:

       • 1 κιλό ζάχαρη
       • 3 ποτήρια νερό
       • 4 κουταλιές γλυκού κανέλα
       • 2 κουταλιές γλυκού γαρύφαλλο
       • 1 σοκολάτα κουβερτούρα
       1 κιλό καρύδια κοπανισμένα
       • 300 gr αμύγδαλα (αν θέλουμε, καβουρδισμένα)
       ½ κιλού φρυγανιά
       • 3 μανταρίνια αλεσμένα
       • ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

1. Βράζουμε λίγο το νερό, μαζί με τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη σοκολάτα.

2. Ρίχνουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (καρύδια, αμύγδαλα, φρυγανιά, μανταρίνια).

3. Πλάθουμε τα καρυδάτα σαν μαργαρίτες και τα καλύπτουμε με ζάχαρη άχνη, σαν τους κουραμπιέδες. Είναι εύκολο και ωραίο γλυκό.
     
                 Καλοφάγωτα!

Σημείωση: Τη συνταγή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.
  
clip_image002[1]


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

Υλικά:
                                   
• 8 αυγά
• 1 φλυτζανιού ζάχαρη
• 2 φλυτζάνια τσαγιού καρύδια χονδροκοπανισμένα
• 1 φλυτζανιού φρυγανιά χοντροαλεσμένη
• 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο
• 2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν-πάουντερ
• λίγο βούτυρο, για το βουτύρωμα του ταψιού
• ταψί Νο 28

Για το σιρόπι:
                                
2½ φλυτζάνια τσαγιού νερό
2½ φλυτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια γλυκού χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας κονιάκ

Εκτέλεση:
                                    
1. Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά. Αλέθουμε τη φρυγανιά, όχι πολύ λεπτή. Τα καρύδια καλύτερα να τα κοπανίσουμε σε γουδί, για να τα νιώθουμε όταν τρώμε το γλυκό.

2.   Χτυπάμε στο μίξερ για 15΄λεπτά τα 8 αυγά και 1 φλυτζανιού ζάχαρη (Τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, όχι παγωμένα). Αδειάζουμε μετά το μείγμα σε μια λεκάνη.

3. Σε ένα μπωλ ρίχνουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν-πάουντερ κι, αφού τα ανακατέψουμε καλά, τα ρίχνουμε στη λεκάνη με τα χτυπημένα αυγά λίγα-λίγα, για να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. 

4. Βουτυρώνουμε το ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30΄-35΄λεπτά περίπου, ανάλογα με το φούρνο μας. Όταν το γλυκό πάρει ωραίο χρώμα, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το γλυκό με μια οδοντογλυφίδα.

5.   Έπειτα φτιάχνουμε το σιρόπι ως εξής: Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι 2½ φλυτζάνια νερό και 2½ φλυτζάνια ζάχαρη και βράζουμε 5΄-7΄λεπτά. Μετά ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Τέλος, ρίχνουμε σ’ αυτό 2 κουταλιές σούπας κονιάκ και ανακατεύουμε.

6. Όταν ψηθεί η καρυδόπιτα, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι στο ζεστό γλυκό (Τρυπάμε την επιφάνεια της καρυδόπιτας με μια οδοντογλυφίδα σε διάφορα σημεία, για να απορροφήσει το σιρόπι πιο γρήγορα).
                                          
                 Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.


clip_image006


ΚΕΪΚ «ΒΡΑΣΤΟ»

   Υλικά:

   • 2½  [3]* ποτήρια ζάχαρη                                                                  
   • 1½  [2]* ποτήρια αλεύρι ΑΛΛΑΤΙΝΗ
   • 1 βιτάμ ή 1 βούτυρο Ολλανδίας ανάλατο 
   • 10  [12]* κουταλιές σούπας νερό (μισό ποτήρι και 2 δάκτυλα περ.)
   • 6  [7]* αυγά
   • 5  [6]* κουταλιές σούπας κακάο
   • 4  [5]* μεγάλα κομμάτια σοκολάτας κουβερτούρα ΙΟΝ
   • 2 κοφτά κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν - πάουντερ
   • 1 κουταλάκι ούζο 
   • ταψί Νο 34
            
   Εκτέλεση:

  1. Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, μαζί με το νερό και το ούζο, ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά ρίχνουμε το κακάο, τη μισή κουβερτούρα και το βιτάμ κι ανακατεύουμε το μείγμα, να γίνει νερουλό.

  2. Βγάζουμε από το μείγμα 1 φλυτζάνι τσαγιού και μέσα σ’ αυτό διαλύουμε την υπόλοιπη κουβερτούρα (Θα το χρησιμοποιήσουμε για να περιχύσουμε το γλυκό, όταν το βγάλουμε από το φούρνο).

   3. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

   4.  Σε μια λεκάνη, χτυπάμε τα αυγά όλα μαζί (ασπράδια και κρόκους) και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ρίχνουμε μετά το μπέϊκιν-πάουντερ και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί Νο 34 [ή Νο 36]* και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, επί 45΄ λεπτά της ώρας περίπου.

   5.  Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 5΄ λεπτά να κρυώσει.

   6. Τέλος, το περιχύνουμε με τη σοκολάτα που είχαμε κρατήσει.

                                                          Καλή Επιτυχία!
 Σημειώσεις:
  
  α. Οι ποσότητες υλικών που σημειώνονται στις αγκύλες* είναι για ταψί Νο 36.
   β. Τη συνταγή αυτή μας έδωσε στο Παλαιοχώρι η Στέλλα Μαλαμά - Ανδρόνικου.
          
clip_image007


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ

                  
Υλικά:
                                   
   • 1 ποτήρι νερού βούτυρο (φυτίνη ή άλλο)
   • 1 ποτήρι νερού φρέσκο γάλα χλιαρό
   • 3 ποτήρια νερού ζάχαρη
   • 6 αυγά
   • 3 βανίλιες
   • 1 γεμάτη κουταλιά σούπας αμμωνία
   • 4 πακέτα 500 gr αλεύρι Φαρίν-απ
   • γαρύφαλλα ακοπάνιστα, όσα και τα κουλουράκια

Εκτέλεση:

1.  Χτυπάμε για λίγο το βούτυρο με τη ζάχαρη. Έπειτα ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα, τις βανίλιες και το γάλα χλιαρό, στο οποίο έχουμε διαλύσει την αμμωνία. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι, όσο πάρει.

2. Επειδή η ζύμη κολλάει στα χέρια μας, μετά το τρίτο πακέτο ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, για να πετύχουμε μαλακιά ζύμη, που να ξεκολλάει όμως από τα χέρια μας. Μπορούμε να την αφήσουμε για λίγο να ξεκουραστεί. Αν δούμε ότι δεν μπορούμε να την πλάσουμε, προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Από τα 4 πακέτα πρέπει κανονικά να μας περισσέψει λίγο.

3. Αφού πλάσουμε τα κουλουράκια, καρφώνουμε ένα ολόκληρο γαρύφαλλο στο καθένα, για άρωμα και ομορφιά. Τα αραδιάζουμε στο ταψί σε απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί φουσκώνουν πολύ.

4. Ζεσταίνουμε καλά το φούρνο μας και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Αφού ψήσουμε το πρώτο ταψί και δούμε πόσο φούσκωσαν τα κουλούρια, υπολογίζουμε τα μέγεθος για να πλάσουμε τα υπόλοιπα.    
          
                 Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.

clip_image009


ΚΡΕΜΑ ΜΑΧΑΛΕΜΠΙ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΒΥΣΣΙΝΟ

Υλικά:

• 1 κιλό γάλα
• 10 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη
• 12 κοφτές κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ
• 3 βανίλιες
• 1 φλυτζάνι τσαγιού γλυκό βύσσινο
• λίγο φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:
      
1.  Σε μια λεκάνη ρίχνουμε 2 φλυτζάνια γάλα κρύο και διαλύουμε μέσα σ’ αυτό το κορν-φλάουρ, τη ζάχαρη και τις βανίλιες, να γίνει ένα μείγμα χωρίς σβόλους.

2. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να κάψει. Έπειτα ρίχνουμε λίγο-λίγο καυτό γάλα στο μείγμα και, όταν γίνει ζεστό, το ρίχνουμε όλο στην κατσαρόλα με το γάλα που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινο κουτάλι σε πολύ σιγανή φωτιά, μέχρι να δέσει η κρέμα και να γίνει πηχτή και λεία.

3.  Έχουμε βουτυρώσει με φρέσκο βούτυρο φλυτζάνια του τσαγιού και τα γεμίζουμε με κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε στο ψυγείο.

4. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε, ξεφορμάρουμε σε πιατάκι, βάζουμε στην κορυφή μια κουταλιά από το γλυκό βύσσινο και περιλούομε την κρέμα με το σιρόπι του.
Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή βρήκαμε στο βιβλίο της Σοφίας Σκούρα «Η Ελληνική Κουζίνα», Εκδόσεις Φυτράκης, σελ. 357.

clip_image011


ΜΗΛΟΠΙΤΑ

  Υλικά: 

   •  6 μήλα
   •  2 φλυτζάνια ζάχαρη
   •  κανέλα
   •  1 βιτάμ  (ή ελαιόλαδο) 
   •  1 φλυτζάνι αλεύρι φαρίνα 
   •  4 αυγά 
   •  κανέλα
   •  λίγο κονιάκ

Εκτέλεση:

1.   Καθαρίζουμε τα μήλα και  τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

2. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα πασπαλίζουμε με 1 φλυτζάνι ζάχαρη και κανέλα, ρίχνουμε το του βιτάμ κομμένο σε κομματάκια και τα βάζουμε στο φούρνο για 10-15΄ λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Μετά αναποδογυρίζουμε τα μήλα.

3.   Κέικ: Στο μίξερ ή σε μια λεκάνη, χτυπάμε μαζί τα του βιτάμ (ή 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο), το κονιάκ, 1 φλυτζάνι ζάχαρη και τα 4 κροκάδια αυγών, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

4.   Έπειτα χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια και τα κάνουμε μαρέγκα.

5.   Ρίχνουμε στη λεκάνη εναλλάξ μαρέγκα και αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς.

6. Αδειάζουμε σε ταψί και ψήνουμε τη μηλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο. 
                              
                                                                                  Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή μου έδωσε η θεία μου Μαρίτσα Βουνάτσου στις 17 Ιουνίου 2009.  
clip_image013

 


ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ                              
Υλικά:

• αποξηραμένα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• καρύδια ή φουντούκια
• 2 σοκολάτες κουβερτούρες
• χάρτινα φορμάκια
 
Εκτέλεση:
      
1. Αν δεν βρούμε στο κατάστημα ζαχαρωδών προϊόντων δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι, βγάζουμε τα κουκούτσια και βάζουμε μέσα μισό καρύδι ή ένα φουντούκι.

2. Λιώνουμε σε μπαιν-μαρί τις κουβερτούρες και γλασάρουμε τα δαμάσκηνα, βουτώντας τα μέσα στη σοκολάτα.

3.   Βάζουμε τα σοκολατάκια στα χάρτινα φορμάκια και τα αφήνουμε μερικές ώρες να κρυώσουν και να γίνουν σκληρά.
Καλοφάγωτα!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μας έδωσε το 2001 η κ. Μαίρη Κοτρώτσου.

 clip_image015

ΧΑΛΒΑΣ ΚΙΚΗΣ

    Υλικά:

      • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
      • ¼ φλυτζανιού βιτάμ
      • 2 φλυτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
      • 4 φλυτζάνια νερό
      • 2½ φλυτζάνια ζάχαρη
      • 1 βανίλια
      • ½ κουταλάκι γλυκού κανέλα
      • ½ φλυτζάνι σταφίδες
      • ½ φλυτζάνι χοντροκοπανισμένα καρύδια
      • ½ φλυτζάνι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
      • 1 φλυτζάνι καρύδα
      • σοκολάτα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

1. Συγκεντρώνουμε στο τραπέζι όλα τα υλικά για το χαλβά. Κοπανίζουμε χοντρά τα καρύδια. Αν δεν έχουμε ξεφλουδισμένα αμύγδαλα, τα ζεματάμε, τα ξεφλουδίζουμε και τα χωρίζουμε στα δυο.

2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, το βιτάμ και το σιμιγδάλι και τα τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15΄λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι.

3.  Σε άλλη κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Πρώτα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια και τα βράζουμε λίγο, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε την κανέλα, τις σταφίδες, τα καρύδια χοντροκοπανισμένα και τα αμύγδαλα. Αφήνουμε να πάρει δυο βράσεις το σιρόπι και σβήνουμε τη φωτιά.

4. Έπειτα ρίχνουμε το σιρόπι στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε, μέχρι να πήξει. Στο τέλος, ρίχνουμε και την καρύδα. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε το χαλβά σε φόρμα ή σε μπωλ.

5.   Προαιρετικά, ρίχνουμε λιωμένη σοκολάτα από πάνω.

      Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μας έδωσε το καλοκαίρι του 2012 η κ. Κική Ζαλούμη στο Πλωμάρι. Είναι μία ωραία συνταγή, που μπορεί να αντικαταστήσει τα έτοιμα γλυκά σε μια επίσκεψή σας σε φίλους.


clip_image017


ΧΑΛΒΑΣ ΕΛΛΗΣ

Υλικά

      • 7½ ποτήρια νερό
      • 2 ποτήρια ζάχαρη
      • 2 ποτήρια κοσκινισμένο μέτριο σιμιγδάλι
      • 1 βιτάμ ή 1 ποτήρι ελαιόλαδο 
      • 1 φλυτζάνι χοντροκοπανισμένα καρύδια
      • ½ φλυτζάνι τσαγιού ασπρισμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση:

1.  Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει αραιό σιρόπι.

2.  Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε σε δυνατή φωτιά (στο 3) το βιτάμ (ή ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο). Μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς για αρκετή ώρα, μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει σκούρο ξανθό χρώμα. Ρίχνουμε, αν θέλουμε, καρύδια ή ασπρισμένα αμύγδαλα.

3.  Έπειτα, ρίχνουμε το σιρόπι κι ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην καούμε από τις φουσκάλες που πετιούνται. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει να κολλάει. Σβήνουμε τότε τη φωτιά.

4.   Σερβίρουμε σε βρεγμένη φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
                                              
 Καλή Επιτυχία!

Σημείωση: Τη συνταγή αυτή μας έδωσε το 1992 η κυρία Έλλη Κουσσά.

clip_image017[1]
                 


ΓΛΥΚΟ ΜΙΛΦΕЇΓ

    

     Μία όμορφη συνταγή για μιλφέιγ βρήκαμε χθες στο ντοσιέ με τις συνταγές μας και τη μοιραζόμαστε μαζί σας. Είναι ένα πολύ νόστιμο κι αριστοκρατικό γλυκό, που το λευκό του χρώμα, πασπαλισμένο με κανέλα, ταιριάζει σε ιδιαίτερες εορταστικές στιγμές.  

    

Υλικά:

• 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
• 2½ κουτιά νερό
• 1 βιτάμ κίτρινο
• 1 κρόκο αυγού
 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
 λίγο φρέσκο γάλα
 3 πακέτα περίπου κρακεράκια με κόκκινη ταινία
 κανέλα τριμμένη

Για τη σαντιγί:

• 1 κουτί Μόρφατ
• 4 κουταλιές ζάχαρη άχνη
• 5 κουταλιές φρέσκο γάλα
• 1 ποτηράκι του κονιάκ λικέρ

Εκτέλεση:

1. Παρασκευή κρέμας: Σε μία κατσαρόλα, διαλύουμε το κουτί το ζαχαρούχο γάλα με 2½ κουτιά καυτό νερό. Ρίχνουμε έπειτα το βιτάμ, τον κρόκο αυγού χτυπημένο και το φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια, διαλυμένο σε λίγο κρύο φρέσκο γάλα. Όλα μαζί τα βάζουμε στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς το μείγμα, μέχρι να δέσει λίγο.

2. Στρώσιμο σε πυρέξ: Παίρνουμε κατόπιν ένα ταψάκι πυρέξ, πασπαλίζουμε τον πάτο με κανέλα και βάζουμε μία στρώση κρακεράκια (πακέτο με κόκκινη ταινία). Από πάνω ρίχνουμε ζεστή τη μισή κρέμα. Πάνω από την κρέμα τρίβουμε 1-2 κρακεράκια, ανακατεμένα με κανέλα. Μετά βάζουμε ξανά μία στρώση κρακεράκια και ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Από πάνω ρίχνουμε πάλι 1-2 τριμμένα κρακεράκια ανακατεμένα με κανέλα. Αφήνουμε στο τραπέζι το πυρέξ, μέχρι να κρυώσει λίγο η κρέμα. Στο μεταξύ φτιάχνουμε την κρέμα σαντιγί.

3. Σαντιγί: Βάζουμε στη λεκάνη του μίξερ 1 κουτί Μόρφατ, 4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη, 5 κουταλιές φρέσκο γάλα και 1 ποτηράκι λικέρ. Τα χτυπάμε πολλή ώρα (15΄λεπτά), για να γίνει η σαντιγί ωραία και μπόλικη. Αφού κρυώσει η κρέμα στο πυρέξ, περιχύνουμε με τη σαντιγί και από πάνω ρίχνουμε πάλι 1-2 τριμμένα κρακεράκια ανακατεμένα με κανέλα. Μπορούμε να κάνουμε από πάνω σχέδια ή μονογράμματα με τα τριμμένα κρακεράκια και την κανέλα, αν πρόκειται για μία ιδιαίτερη γιορτή [Αν μας αρέσει πιο γλυκό, πασπαλίζουμε από πάνω και λίγη ζάχαρη άχνη ή ψίχα από ξεφλουδισμένα αμύγδαλα].   

4. Στο ψυγείο: Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το πυρέξ και το βάζουμε στο ψυγείο, όπου πρέπει να παραμείνει πάνω από 12 ώρες, για να είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Γι’ αυτό, είναι καλύτερο να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα.

5. Σερβίρισμα: Κόβουμε το γλυκό σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε σε πιατάκια πάστας. Το υπόλοιπο το σκεπάζουμε και το βάζουμε ξανά στο ψυγείο.  
                                           
Καλή Επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου